• Посилання скопійовано

Чи можна використовувати бланки касових документів зі скороченим визначенням терміну «ЄДРПОУ»?

НБУ нагадує, що в Положенні № 148 надано повне розшифрування терміну «Єдиний державний реєстр підприємств та організацій України», який у Положенні № 637 було наведено у скороченому вигляді – «ЄДРПОУ». Це треба застосовувати і в реквізитах касових документів

Чи можна використовувати бланки касових документів зі скороченим визначенням терміну «ЄДРПОУ»?

Взагалі-то різниця між «ЄДРПОУ» та «Єдиний державний реєстр підприємств та організацій України» незначна і є це питання технічне. Про це зазначає  і сам НБУ. Але така різниця існує, встановлена вона не випадково і з цим треба рахуватися.  

Реквізити касових документів, визначених у додатках 1-6 до Положення №148, мають незначні технічні відмінності від затверджених Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженим постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. №637, яке втратило чинність. 

Зокрема, у Положенні надано повне розшифрування терміну «Єдиний державний реєстр підприємств та організацій України», який у Положенні №637 було наведено у скороченому вигляді – «ЄДРПОУ».

При цьому внесеними змінами до Положення (постанова НБУ від 24.05.2018 р. №54) передбачено, що суб’єкти господарювання до 30.06.2018 р. (включно) могли використовувати в своїй діяльності форми відомості на виплату грошей, прибуткового касового ордера, видаткового касового ордера, журналу реєстрації прибуткових і видаткових касових документів, касової книги, книги обліку виданої та прийнятої старшим касиром готівки та акта про результати інвентаризації наявних коштів, установлені Положенням №637.

З цього можна зробити висновок, що до 30.06.2018 р. підприємства мали право застосовувати старі форми касових документів, в яких в назвах певних рядків зазначалося «ЄДРПОУ». Але після цієї дати застосовувати можна лише нові форми касових документів, і рядки в них мають відповідати формам, затвердженим додатками до Положення №148

Скорочувати термін «Єдиний державний реєстр підприємств та організацій України» до «ЄДРПОУ» не варто. Оскільки надаються вже такі роз’яснення, то не виключено, що через такі самостійні коригування бланків касових документів при документальних перевірках у підприємства, що їх застосовує, будуть проблеми.  

 ***

Читайте також:

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»