• Посилання скопійовано

Чи можна відображати округлення у чеку шляхом знижки/надбавки?

Вже понад рік діє Постанова №25, якою передбачається округлення копійок при готівкових розрахунках. Але у суб’єктів господарювання все ще виникають питання. Розглянемо ІПК податківців про те, як відображати суму округлення у фіскальному чеку

Чи можна відображати округлення у чеку шляхом знижки/надбавки?

ДПСУ у ІПК від 10.10.2019 р. №700/6/99-00-05-04-01-15/ІПК зазначає, що округлення не є знижкою або надбавкою, рекламою або стимулюванням продажу товарів (робіт, послуг) у значенні цих термінів, визначених законодавством України. Під округленням слід розуміти математичну операцію, яка полягає в заміні числа в бік збільшення або зменшення з відповідною точністю (п. 4 Постанови НБУ №25).

Отже, відображати у чеку суму округлення як знижку або надбавку не можна. При цьому податківці у коментованій консультації роз’яснюють, що суб’єкти господарювання можуть додатково друкувати у реквізитах розрахункових документів загальну вартість придбаних товарів (отриманих послуг) у межах фіскального чеку таким чином:

  • після рядка 7 фіскального чеку перед рядком 8 фіскального чеку додати нові рядки «Загальна вартість придбаних товарів (отриманих послуг) за чеком до заокруглення» та «заокруглена знижка/заокруглена надбавка»;

  • в рядку 8 фіскального чеку «СУМА» зазначати «Загальна вартість придбаних товарів (наданих послуг) за чеком після заокруглення». Саме вказана сума вважається сумою розрахунку за відповідним розрахунковим документом.

Відповідно до підсумку розрахункових операцій z-звіту та x-звіту має потрапляти загальний підсумок розрахункових операцій за реалізовані товари (надані послуги), тобто сума з розрахункових документів після округлення.

А що робити тим суб’єктам господарювання, у яких програмне забезпечення РРО не передбачає внесення додаткових рядків у фіскальний чек? В такому разі податківці радяться звернутись з цим питанням до центру сервісного обслуговування або виробника такого РРО.

 

Чи можливе відтермінування?

Як вказує ДПС, Постанова №25, якою вводились правила округлення при готівкових розрахунках, набрала чинності понад рік тому - ще 1 липня 2018 року (ми про це писали тут). Тоді це округлення не було обов’язковим, якщо продавець мав потрібні монети для видачі решти покупцю.

Але зараз монети номіналом 1, 2 та 5 копійок виведені з обігу і вже не є засобом розрахунку. Тому, якщо загальна сума в чеку вимагає видачі решти саме такими монетами, проводити округлення слід обов’язково. Відкладати це питання неможливо.

При цьому, на думку податківців, у суб’єктів господарювання, центрів сервісного обслуговування та виробників РРО було достатньо часу для вжиття відповідних заходів з метою виконання вимог чинного законодавства в частині округлення загальних (у чеку) сум розрахунків готівкою за товари. Тобто подбати про виконання цього обов’язку слід було заздалегідь, а не зараз.

Самою ж Постановою №25 не передбачено відтермінування виконання нормативних вимог стосовно зазначення в чеках сум до округлення та після округлення до моменту розробки і установки на РРО відповідного програмного забезпечення, з підтримкою необхідних функцій/процедур із округлення в автоматичному режимі.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»