• Посилання скопійовано

Гетманцев обіцяє скасувати ФОПам штрафи за відсутність РРО, але невідомо коли

Гетманцев запевняє, що підприємцям не нараховуватимуть штрафи за відсутність фіскальних чеків у січні 2022 року через збої в роботі системи програмних РРО. Але поки не зрозуміло, в якому місяці буде прийнято закон і з якого числа він діятиме

Гетманцев обіцяє скасувати ФОПам штрафи за відсутність РРО, але невідомо коли

Голова комітету ВРУ  з податкової політики, Гетманцев, розповів в інтерв’ю УНІАН про те, яким чином відбувається в Україні процес фіскалізації.

 

У січні протягом певного періоду часу були збої у системі програмних РРО. Чи  будуть нараховувати штрафи за невидання фіскальних чеків?

Жодної перевірки ФОПів в січні щодо не видання чеків не було. Тому штрафи не нараховані за січень. Для того, аби зняти будь-які питання, ми скасуємо взагалі штрафи за січень.

 

Коли скасують штрафи за січень 2022 року?

Чи в лютому, чи в березні, коли зможемо поставити це питання на голосування.

Я буду працювати над цим. Буду просити депутатів проголосувати за це.

Ми знаємо, що ви плануєте прийняти закон, який надасть можливість найманим працівникам, які додатково ще займаються певним бізнесом, наприклад, таксі, але не зареєстровані як ФОПи, працювати легально. Розкажіть детальніше про цю ініціативу.

Так, обговорюється така ініціатива. Хочу відразу підкреслити, що вона буде добровільною, тобто лише для тих, хто буде мати бажання скористатися такою можливістю.

Вона буде стосуватися сфери таксі, а також 27 видів іншої діяльності. Суть полягає у тому, що треба надати можливість найманим працівникам, які, окрім основної роботи, наприклад, по вечорах таксують, робити це легально та офіційно і навіть без оформлення як ФОП.

Ми зараз розглядаємо модель, при якій ви зможете через систему "Дія" подати заявку на встановлення програмного РРО і приймати платежі через нього. Все, більше нічого не треба робити. Ні рахунків відкривати, ні реєструватися ніде. Однією кнопкою в "Дії" ви подасте заявку, і друга кнопка – встановили РРО. Це все без жодних реєстрацій.

***

Нагадаємо, що 27 січня Д. Гетманцев та інші нардепи зареєстрували законопроєкт №6561. Ним пропонувалося скасування штрафів за незастосування РРО до 31 січня (включно), а надалі зменшення їх до кінця 2022 року до 10% від існуючого розміру всім ФОП-«єдинникам», хто до 1 квітня встановить РРО. Про це ми розповідали тут.

1 лютого його мали розглянути на засіданні ВРУ. Проте, як повідомив тоді спікер Ради Руслан Стефанчук, законопроєкт був відкликаний через те, що «процес був політизований». «Відповідна правка буде внесена в якийсь законопроект, який буде подаватися до другого читання і це питання буде вирішено. Та обіцянка, яку було дано, всі сумлінні будуть підтримані, просто ми шукаємо форму», – додав він.

Після цього з'явилось ще три альтернативні законопроєкти: 

  • №6561-1. Авторами є нардепи з партій «Слуга народу» та «За життя». Ним пропонується тимчасово (до 31.12.2022 р.) відтермінувати застосування фінансових санкцій до платників єдиного податку 2-4 груп (фізичних осіб-підприємців), які були звільненні від застосування РРО, ПРРО до 1 січня 2022 року згідно з п. 61 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ, що вчинили правопорушення, визначені  статтею 17 Закону про РРО.
  • №6561-2. Автором є Я. Железняк. Він фактично дублює основний законопроєкт №6561;
  • №6561-3. Авторами є Ю. Тимошенко, В. Івченко та М. Цимбалюк. Ним, зокрема, пропонується тимчасово для платників ЄП, якщо вони встановили РРО, ПРРО до 1 квітня 2022 року, за вчинення РРО-правопорушень у період до 1 квітня 2022 року фінансові санкції не застосовувати, а з 1 квітня по 31 грудня 2022 року застосовувати санкції у розмірі 10% розміру фінансових санкцій, встановлених у статті 17  Закону про РРО за відповідні правопорушення.
  • А ще з'явився законопроєкт №6561-4. Про нього ось тут.

Про перші два законопроєкти читайте тут, а про третій – ось тут.

***

 

Джерело: УНІАН

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»