• Посилання скопійовано

З 1 січня Україна приєднається до плану BEPS у боротьбі з несплатою податків

З 1 січня 2017 року з Україною буде легше вести бізнес, адже ми приєднуємося до Плану BEPS у боротьбі з ухиленням від оподаткування, розробленому Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР)

З 1 січня Україна приєднається до плану BEPS у боротьбі з несплатою податків

Сьогодні Міністр фінансів Олександр Данилюк передав офіційного листа про приєднання України до Плану BEPS генеральному секретарю ОЕСР Хосе Анхелю Гуррії Тревіньо. Це фінальна процедура, яка дозволить Україні набути офіційного членства в BEPS вже з 1 січня 2017 року, - повідомляють у Мінфіні.

 

У чому суть?

На сьогодні багато країн мають суттєві проблеми зі сплатою податків через те, що наявні принципи національного та міжнародного оподаткування мають багато невідповідностей. Зокрема, сучасні правила дають бізнесу забагато можливостей для спекулювання податковими ставками, режимами та статусами в різних країнах. Тому Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) розробила рекомендації щодо боротьби з ухиленням від оподаткування - План BEPS (Base erosion and Profit Shifting).

В рамках Плану розроблено 15 кроків, що покривають різні сфери протидії агресивному податковому плануванню, серед яких:

  • вдосконалення правил трансфертного ціноутворення,
  • запобігання уникненню від оподаткування за допомогою міжнародних договорів,
  • оподаткування доходів контрольованих іноземних компаній,
  • обмін інформацією тощо.

 

Що це дає для України?

План BEPS - це єдині правила гри, які допомагають боротись зі спекуляціями, а також створюють рівні умови для всіх гравців. Приєднання України до BEPS є позитивним сигналом для інвесторів. Це стимулюватиме міжнародну торгівлю та сприятиме зростанню нашої економіки.

 

Довідково

Приєднання України до BEPS Асоціації означатиме, що країна зобов’язується імплементувати мінімальний стандарт Плану, що включає 4 кроки:

- Боротьба з податковими зловживаннями, пов’язаними з використанням спеціальних режимів оподаткування

- Уникнення зловживань при застосуванні податкових конвенцій 

- Розкриття інформації̈ про використання схем агресивного податкового планування

- Збільшення ефективності механізмів вирішення спорів щодо застосування договорів про уникнення подвійного оподаткування між країнами

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Держрегулювання/Підприємництво

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Підприємництво»