• Посилання скопійовано

Положення про ліцензування провайдерів просять не реєструвати

Профільні асоціації вважають норми документа непослідовними і неоднозначними для розуміння

Асоціації правоволодільців і постачальників контенту та Телекомунікаційна палата України звернулися до міністра юстиції Олександра Лавриновича із проханням прислухатися до позиції профільних організацій сфери послуг платного телебачення. Вони прагнуть забезпечити дотримання основних принципів державного регулювання, збалансованості інтересів громадян, держави і суб’єктів господарювання. Про це ЛІГАБізнесІнформ повідомили в асоціаціях.

Національною радою України з питань телебачення та радіомовлення 28.12.2011 р. рішенням N2979 затверджено положення про видачу, переоформлення та видачу дубліката ліцензії провайдера програмної послуги, подане Національною радою до Міністерства юстиції України для проведення його державної реєстрації.

Асоціації дійшли висновку, що зміст положення не враховує раніше надані зауваження і пропозиції, спрямовані розробнику під час його обговорення. Така ситуація викликає занепокоєність з огляду на можливі негативні наслідки під час практичної реалізації цього положення, вважають в асоціаціях.

На думку профільних асоціацій, прийняте положення не відповідає законодавству України, безпідставно розширюючи повноваження Національної ради і встановлюючи обов’язки для суб’єктів господарювання, не передбачені законами України.

Одним з основних зауважень є те, що у положенні містяться посилання на статті Закону України «Про телебачення і радіомовлення», які регулюють діяльність органів мовлення, а це є незаконним і помилковим з огляду на те, що предметом регулювання є інші види діяльності — надання програмної послуги, діяльність дистриб’юторів телепрограм.

«Національна рада, прийнявши це положення, грубо порушує не тільки вимоги законодавства України, але й намагається незаконно втрутитися у господарські відносини, які складаються як між дистриб’юторами та правоволодільцями програм, так і між дистриб’юторами та провайдерами програмної послуги.

Фактично не будучи стороною договірних відносин, Національна рада на власний розсуд вимагає вносити до господарських договорів додаткові відомості, що не може відповідати вимогам законодавства України», — кажуть в організації.

Крім того, на думку асоціацій, положення запроваджує порядок видачі ліцензій провайдерів програмної послуги, що жодним чином не узгоджується з реєстраційним, позаконкурсним принципом видачі цих ліцензій, з нормами Закону України «Про телебачення і радіомовлення» і потребує приведення у відповідність до законодавства.

Асоціації надіслали до Мін’юсту зауваження і пропозиції щодо змісту законодавчого акта як можливі обставини, які можуть бути підставою для відмови у держреєстрації, рішенням Національної ради з питань телебачення і радіомовлення України від 28.12.2011 р. №2979 «Положення про видачу, переоформлення і видачу дубліката ліцензії провайдера програмної послуги».

 

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»