• Посилання скопійовано

Щоб будувати на території України, нерезидент повинен легалізуватися

Лист Держархбудінспекції від 14.05.2013 р. №40-11-2101

Щоб будувати на території України, нерезидент повинен легалізуватися

Питання документального оформлення господарської діяльності з будівництва нерезидентами об'єктів на території України не нове. Проте, з врахуванням останніх змін у законодавстві, його знову слід порушити.

Нагадаємо, що ще Держкомпідприємництва Листом від 08.08.2002 р. №3-451-1468/4349 звернув увагу на те, що для отримання ліцензії на проведення будівельних робіт, нерезиденту слід:

1.офіційно зареєструвати своє представництво на території України, через яке повністю або частково буде здійснюватися будівництво;

2.стати на облік у податковій інспекції за місцезнаходженням та подати заяву на отримання ліцензії та інших необхідних документів.

На сьогодні ситуація не змінилася, адже Держархбудінспекція у Листі від 14.05.2013 р. №40-11-2101 зазначає, що для отримання ліцензії на провадження госпдіяльності, пов'язаної з будівництвом об'єкта архітектури, який за складністю архітектурно-будівельного рішення та (або) інженерного обладнання належить до IV і V категорії складності, нерезидентам України потрібно звернутися до Державної архітектурно-будівельної інспекції України з переліком документів, визначеним пунктом 5 Порядку ліцензування (Постанова КМУ від 5 грудня 2007 р. №1396), за умови наявності офіційно зареєстрованого на території України представництва нерезидента.

Офіційну реєстрацію представництв нерезидентів здійснює Мінекономіки у порядку, наведеному у ст. 5 Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність».

Від себе лише додамо, що на сьогодні стати на облік в органах ДПС зобов’язані постійні представництва нерезидента, які підпадають під визначення постійного представництва, наведеного у пп. 14.1.193 ПКУ (див. Лист ДПСУ від 18.03.2013 р. №4198/6/18-3115).

Взяття на облік відокремленого підрозділу нерезидента, що не провадить господарської діяльності в Україні, здійснюється на підставі документів, визначених пп. 4.2 та 4.4 розділу IV Порядку №1588, та не звільняє такий підрозділ від обов'язку реєстрації платником податку на прибуток, якщо він розпочинає госпдіяльність та відповідає визначенню постійного представництва (п. 3.4.2 Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений Наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. №1588).

З нормативно-правовою документацією стосовно ліцензування господарської діяльності, пов'язаної зі створенням об'єктів архітектури (будівельної діяльності), можна ознайомитися на офіційному сайті Держархбудінспекції України: WWW.DABI.GOV.UA (розділ «Ліцензування»).

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»