• Посилання скопійовано

Податкові консультації, узагальнюючі податкові консультації, листи органів ДПС

Проблема недосконалості податкового законодавства частково вирішується шляхом надання органами ДПС і митними органами індивідуальних податкових консультаційта узагальнюючих податкових консультацій платникам податків, а також підготовки і публікації листів з викладенням точки зору податкового органу з тих чи інших питань щодо застосування законодавства. Окремо треба виділити сервіс «Єдина база податкових знань» на сайті ДПСУ.

Слід одразу застерегти, що консультації ЄБПЗ, а також листи податкових органів, інших центральних органів виконавчої влади мають роз’яснювальний та інформаційний характер. Вони не мають сили нормативно-правових актів. Мало того, позиція, викладена в таких листах і консультаціях, у будь-який момент може бути змінена податковим органом.

«Авторитетнішими» є індивідуальні податкові консультації та узагальнюючі податкові консультації.

Індивідуальна податкова консультація— це усна або письмова (в тому числі засобами електронного зв’язку) консультація податкового органу або митного органу з роз’ясненням тієї чи іншої норми Податкового кодексу, яка надається платникові податків у відповідь на його усне або письмове звернення.

Відповідно до ст. 52 Податкового кодексу України за зверненням платників податків контролюючі органи надають безкоштовні консультації з питань практичного застосування окремих норм податкового законодавства впродовж 30 календарних днів з часу отримання звернення платника податків. Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися тільки тим платником податків, якому її надано.

Узагальнююча податкова консультація— це результат періодичного узагальнення контролюючими органами питань, що стосуються значної кількості платників податків або значної суми податкових зобов’язань. Узагальнюючі податкові консультації затверджуються наказом контролюючого органу і підлягають оприлюдненню.

Платник податків, який керується податковою консультацією, вважається добросовісним у частині застосування відповідних правових норм. Відповідно до ст. 53 ПК не може бути притягненим до відповідальності платник податків, який діяв відповідно до податкової консультації, наданої йому в письмовій чи електронній формі, а також узагальнюючої податкової консультації, зокрема, на тій підставі, що в майбутньому таку податкову консультацію було змінено або скасовано.

Відповідно до п. 53.3 Податкового кодексу платник податків має право оскаржити податкову консультацію, викладену в письмовій чи електронній формі, в судовому порядку. Визнання судом податкової консультації недійсною є підставою для надання нової податкової консультації з урахуванням висновків суду.

Деякі питання застосування індивідуальних та узагальнюючих податкових консультацій проаналізовано в листі Міністерства юстиції України від 22.02.2012 р. №79-0-2-12/8.2(1). Мін’юст роз’яснює, зокрема, що податкова консультація може використовуватися платником податків упродовж дії в часі норми закону, щодо якої надано консультацію.

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»