• Посилання скопійовано

Узагальнюючі консультації ДПС - від екоподатку до оподаткування адвокатської діяльності

ДПСУ затвердив ряд проетів консультацій, у яких містяться роз'яснення щодо екоподатку, водокористування, ПДФО, ліцензій, а також питань оподаткування адвокатської діяльності

Узагальнюючі консультації ДПС - від екоподатку до оподаткування адвокатської діяльності

ДПСУ з метою забезпечення єдиного підходу до практичного застосування норм податкового законодавства затвердив ряд Узагальнюючих податкових консультацій:

1. Стосовно особливостей справляння екологічного податку за скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти, якою, зокрема, встановлено, що платники податку, які здійснюють скиди у водні об’єкти забруднюючих речовин, що виникають від здійснення господарської діяльності, повинні отримати дозвіл на спеціальне водокористування.

2. Про застосування положень Податкового кодексу України в частині використання води юридичними особами, фізичними особами - підприємцями та платниками єдиного податку для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб

Юридичні особи, фізичні особи - підприємці та платники єдиного податку, які використовують воду для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб, не є платниками збору, а отже можуть не подавати податкову звітність щодо збору починаючи з ІІІ кварталу 2012 року. При цьому  в УПК рекомендується таким СГД з метою упередження застосування штрафів за неподання звіту письмово повідомляти відповідний орган ДПС за місцем податкової реєстрації про відсутність об’єктів оподаткування збором.

3. Щодо особливостей сплати податку на доходи фізичних осіб відокремленим підрозділом. 

Відповідальність за своєчасне та повне перерахування сум податку до відповідного бюджету несе юридична особа або її відокремлений підрозділ, що нараховує (виплачує) оподатковуваний дохід. 

4. Щодо включення фізичною особою-підприємцем до витрат операційної діяльності витрат на придбання ліцензії на право торгівлі алкогольними та тютюновими виробами.

Витрати на придбання ліцензії та інших спеціальних дозволів, виданих державними органами для провадження господарської діяльності, не відносяться до складу операційних витрат, крім тих, вартість та строк використання яких відповідають ознакам, встановленим для основних засобів ПКУ, та підлягають амортизації у складі нематеріальних активів.

5. Щодо деяких питань оподаткування фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність (приватних нотаріусів, адвокатів)

Фізична особа, яка здійснює незалежну адвокатську діяльність, не може бути підприємцем у межах такої адвокатської діяльності. При цьому чинним законодавством не заборонено фізичній особі, яка здійснює незалежну адвокатську діяльність, бути підприємцем та здійснювати іншу підприємницьку діяльність, не заборонену законом. 

 

Автор: Царук Светлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»