• Посилання скопійовано

Рейтинг скарг бізнесу знову очолили податкові проблеми

Реєстрація податкових накладних, включення до переліку ризикових платників та невиконання судових рішень становили дві третини (68%) звернень до Ради за ІІІ квартал 2022 року

Рейтинг скарг бізнесу знову очолили податкові проблеми

У третьому кварталі 2022 року Рада бізнес-омбудсмена продовжила роботу у режимі оперативної лінії підтримки (хелплайн), яку вона запровадила ще на початку повномасштабного вторгення рф. Хелплайн став чи не єдиним способом подання звернення до установи у воєнний період.

Протягом липня-вересня РБО отримала 308 звернень бізнесу та завершила розслідування 146 справ. Від середини літа 2022 року установа спостерігала помітні зміни в тенденціях скарг підприємців. Так, на заміну розповсюдженим у перші місяці війни питанням критичного імпорту, релокації, транскордонної логістики та бронювання працівників, прийшли, притаманні довоєнним часам, «податкові» проблеми бізнесу. Реєстрація податкових накладних, включення до переліку ризикових платників та невиконання судових рішень склали дві третини (68%) звернень до Ради. Підприємців також турбували випадки недобросовісної поведінки, зокрема бездіяльності та процесуальних зловживань з боку правоохоронних органів – 4%. Аби зреагувати на зростаючу кількість звернень з податкової та правоохоронної тематики, Рада відновила регулярні засідання Експертних груп з Державною податковою службою України та Офісом Генерального прокурора України.

«З одного боку, наша статистика віддзеркалює стійкість українського бізнесу серед воєнних обставин і своєрідну нормалізацію у відношенню державних органів - але з другого боку, це ще не ті норми, які будуть сприяти відновленню і відбудові», – Роман Ващук, бізнес-омбудсмен.

Попри те, що зміни до законодавства склали лише 2% скарг до установи у звітному кварталі, Рада привертає особливу увагу стейкхолдерів до триваючих розслідувань у цих справах. РБО наголошує на необхідності невідкладного оформлення засад функціонування телемарафону «Єдині новини» на законодавчому рівні. Врегулювання порядку участі нових телеканалів у телемарафоні (включно з тими, які дотепер відключені без належних підстав з мережі Т2) створить рівні умови доступу до проєкту для всіх гравців медіаринку.

Водночас на дев’ятий місяць війни Рада нагадує про відсутність офіційно визначеного переліку територій, де ведуться (велися) бойові дії, та територій, тимчасово окупованих збройними формуваннями рф. Платники з таких територій, зокрема деокупованих областей, не можуть скористатися податковими пільгами.

Крім опрацювання звернень бізнесу, у третьому кварталі 2022 року РБО підготувала дві інформаційні брошури для бізнесу. Брошура «Бізнес у блокаді» орієнтована на підприємців з тимчасово непідконтрольних територій – вона містить практичні поради щодо збереження бізнесу, зокрема у випадку примусу до взаємодії з ворожими «адміністраціями». Рада також зібрала діючі програми підтримки бізнесу під час військових дій в окремій брошурі.

Наприкінці жовтня установа завершила процес операційного оновлення. Очікується, що від 17 листопада подати звернення до установи знову можна буде через форму на вебсайті boi.org.ua

З повною версією квартального звіту українською та англійською мовами можна ознайомитися тут.

Річний звіт за 2021 рік доступний за посиланням.

***

Читайте також:

Джерело: Business OMBUDSMAN Council

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»