• Посилання скопійовано

Сплата військового збору «єдинниками» та збільшення ставок акцизу: деталі пропозицій від КМУ

За словами Южаніної, планують запровадити сплату військового збору (для платників податку на прибуток і юросіб-«єдинників» ІІІ та ІV груп, а також фізосіб-«єдинників» всіх груп) переважно на рівні від 0,1% до 1,5%

 Сплата військового збору «єдинниками» та збільшення ставок акцизу: деталі пропозицій від КМУ

Ми вже писали, що КМУ готує законопроєкт, який дозволить забезпечити додаткові надходження до бюджету.  Але поки що тексту відповідного законопроєкту немає.

Окремо Гетманцев вказував, що військовий збір хочуть окремо запровадити ще й для ФОПів та юросіб-"єдинників". Проте деталей він не наводив.

І ось Южаніна у своєму Телеграм-каналі зауважила, що уряд збирається залучити до бюджету у 2024 році додаткові надходження шляхом збільшення надходження щодо ВЗ та акцизу. Далі наводимо деталі посту.

 

Збільшення військового збору

Збільшення військового збору (стосуватиметься юридичних осіб – платників податку на прибуток підприємств і платників єдиного податку третьої та четвертої груп, а також фізичних осіб - підприємців – платників єдиного податку першої, другої, третьої та четвертої груп) переважно на рівень від 0,1% до 1,5%.

Крім того, додатковий військовий збір торкнеться:

  • покупців банківських металів у банків та легкових автомобілів, що підлягають першій державній реєстрації в Україні, продавців нерухомості,
  • роздрібних продавців ювелірних виробів із золота, платини та дорогоцінного каміння,
  • операторів стільникового зв'язку, що надають будь-які послуги мобільного зв'язку.

 Тут простежується аналогія з об’єктами оподаткування збором на обов’язкове державне пенсійне страхування.

 

Збільшення ставок акцизного податку

Планується запровадження щомісячної сплати авансових внесків з податку на прибуток підприємствами, які здійснюють діяльність із роздрібної торгівлі пальним.

«Пропозиції також передбачають приведення акцизного податку на пальне у відповідність до мінімальних стандартів ЄС, запровадження акцизного податку на води, включно з мінеральними й газованими, з додаванням цукру або інших підсолоджувальних чи ароматичних речовин, і розширення переліку підакцизних товарів за рахунок оподаткування акцизним податком рослин роду коноплі», - повідомляє нардеп.

Ці заходи мають забезпечити додаткові надходження поточного року щонайменше 0,5% ВВП, або 44,2 млрд грн.

 

Як рахує Мінфін/уряд?

"Що знову він запропонує задля того, щоб «щипати» менш агресивного гусака", - запитала Южаніна у своєму пості.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»