• Посилання скопійовано

Порядок справляння плати за використання інших природних ресурсів у 2012 р.

Лист ДПСУ від 09.02.2012 р. №3838/7/15-2117 «Про особливості справляння плати за використання інших природних ресурсів у 2012 році»

ДПСУ зазначає, що у 2012 р. порядок справляння плати за використання інших природних ресурсів суттєво не змінився.

Статтею 18 Закону від 13.12.2001 р. №2894-ІІІ «Про тваринний світ» (відповідно до Закону №2894) встановлено, що за спеціальне використання об’єктів тваринного світу (в т.ч. рибальство, включаючи добування водних безхребетних тварин) справляється плата у порядку, визначеному КМУ.

Пунктом 2 підр. 10 р. XX ПКУ передбачено, що збори (плата, внески), не встановлені ПКУ як загальнодержавні або місцеві, але встановлені законодавчими актами України як обов’язкові платежі до набрання чинності ПКУ, справляються за правилами, встановленими цими законодавчими актами України, до набрання чинності законом про адміністративні послуги та іншими законами, що регулюватимуть справляння відповідних зборів (плати, внесків). Отже, у 2012 р. справляння плати за використання інших природних ресурсів далі здійснюється згідно зі ст. 18 Закону №2894, постановами КМУ від 06.04.98 р. №449 «Про затвердження Порядку справляння збору за спеціальне використання рибних та інших водних живих ресурсів і розмірів збору за спеціальне використання» та від 25.01.96 р. №123 «Про затвердження Тимчасового порядку справляння плати за спеціальне використання диких тварин». Зазначені правила будуть застосовуватися до набрання чинності законом, що регулюватиме справляння цього платежу.

Пунктом 6 Порядку №449 визначено, що справляння плати за спеціальне використання рибних та інших водних живих ресурсів здійснюється після отримання в установленому порядку користувачами квот на спеціальне використання рибних та інших водних живих ресурсів. Квоти спеціального використання водних живих ресурсів загальнодержавного значення на 2012 р. затверджені наказом Мінагрополітики від 22.12.2011 р. №767 «Про затвердження квот добування водних біоресурсів загальнодержавного значення у 2012 році» (який набрав чинності з 10.01.2012 р.). Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 64 Бюджетного кодексу до доходів, що закріплюються за бюджетами місцевого самоврядування та враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів, належить плата за використання інших природних ресурсів, що зараховується до міських бюджетів мм. Києва і Севастополя, а відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 66 Бюджетного кодексу ця плата також належить до доходів бюджету АРК, обласних та районних бюджетів, що враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів.

 

Автор: Хоміцка Маріанна

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»