• Посилання скопійовано

Як розрахувати податок на оренду житла та які штрафи передбачені у разі несплати — ДФС

Лише за офіційними підрахунками, понад 400 тис. українських родин орендують помешкання. Скільки ще неофіційно - достеменно невідомо

Як розрахувати податок на оренду житла та які штрафи передбачені у разі несплати — ДФС

Щодня на гарячу лінію податкової приходять сотні повідомлень щодо ухиляння від сплати податків орендодавцями. Дзвонять орендарі, сусіди, іноді з ЖЕКів. Податківці також аналізують відкриті джерела, зокрема, оголошення. Далі визначають, тих хто обходить закон. І починають з ними роботу.

Вимоги законодавства однакові для усіх: отримав дохід – сплати податки. Розрахувати усе просто: визначається сума доходів, які громадянин отримав за певній період часу в податковому році та нараховується ПДФО, який становить 18% від доходу, який задекларований фізособою та 1,5% військового збору з того ж доходу отриманого та задекларованого громадянином.

Орієнтовний розрахунок податку за рік, якщо орендна плата становить 6 000 грн:

  • Загальний річний дохід: 6 000*12 = 72 000 грн;
  • ПДФО: 72 000*18% = 12 960 грн;
  • Військовий збір: 72 000*1,5% = 1 080 грн;
  • Сума податку за рік: 14 040 грн.

Якщо орендодавець працює нелегально, законодавством передбачені штрафи.

«У разі якщо особа не хоче декларувати добровільно отримані доходи, то контролюючий орган самостійно їй нараховує належні до сплати податки та при цьому вже застосовує штрафні санкції» , – розповідає начальник відділу контрольно-перевірочної роботи фізичних осіб управління ДФС Марина Міюс.

Орієнтовний розрахунок штрафу, якщо орендна плата становить 6 000 грн:

  • ПДФО – 12 960 грн, штраф (25%) – 3240 грн;
  • Військовий збір – 1 080 грн, штраф – 270 грн;
  • Загальна сума можливого штрафу: 3 510 грн.

 

Як платити менше?

У податковій рекомендують проаналізувати можливість зареєструвати себе підприємцем. В окремих випадках − це знижує ставки податків у рази, до кількох сотень гривень щомісяця. Оптимальний варіант потрібно шукати індивідуально.

***

Читайте також: Житло в оренду: кого пропонують звільнити від сплати податку на доходи?

Джерело: 5.ua

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»