• Посилання скопійовано

Будівля в аварійному стані: чи потрібно сплачувати податок на нерухомість?

Податківці розповіли, чи передбачено звільнення від оподаткування податком на нерухомість аварійних будівель та чи поширюється воно на будівлі, які мають сільськогосподарське призначення

Будівля в аварійному стані: чи потрібно сплачувати податок на нерухомість?

Чому у платника податків виникло це запитання? Тому що щодо житлової нерухомості така пільга зі сплати податку є.

Підпунктом 266.2.2 ПКУ визначено об’єкти нерухомості, які не є об’єктами оподаткування податком на нерухоме майно. Зокрема, до них (за підпунктом «ґ» цього переліку) належить житлова нерухомість, не придатна для проживання, у тому числі у зв’язку з аварійним станом, визнана такою згідно з рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади, що створена згідно з законом та перспективним планом формування територій громад.

Таким чином, житловий будинок, визнаний згідно з рішенням органу місцевого самоврядування не придатним для проживання, у тому числі у зв’язку з аварійним станом, не є об’єктом оподаткування.

Натомість, як зазначили харківські податківці у ІПК від 12.12.2019 р. №1855/ІПК/20-40-04-03-20, нормами ПКУ не встановлено окремих умов для оподаткування об’єктів нежитлової нерухомості, які перебувають в аварійному стані.

А ось якщо така нежитлова нерухомість має сільськогосподарське призначення, діє  звільнення від оподаткування за ч. «ж» пп. 266.2.2 ПКУ.

Нагадаємо, що не є об’єктом оподаткування податком на нерухомість будівлі, споруди сільськогосподарських товаровиробників, віднесені до класу «Будівлі сільськогосподарського призначення, лісівництва та рибного господарства» (код 1271) Класифікатора, та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку.

При цьому, як зазначають податківці, до сільськогосподарських товаровиробників належать фізична або юридична особи, яка займається виробництвом сільськогосподарської продукції, переробкою власновиробленої сільськогосподарської продукції та її реалізацією (ст. 1 Закону №2238). 

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»