• Посилання скопійовано

Як сплачувати рентну плату при недотриманні лімітів використання води?

Податківці розповіли про особливості нарахування рентної плати при недотриманні або відсутності лімітів використання води

Як сплачувати рентну плату при недотриманні лімітів використання води?

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків нагадує про необхідність звірки фактичних обсягів видобування води з річними лімітами використання води, які встановлені дозвільними документами.  

Порядок нарахування податкових зобов'язань з рентної плати за спеціальне використання води визначено п. 255.11 ПКУ.

Обсяг фактично використаної води обчислюється водокористувачами самостійно на підставі даних первинного обліку згідно з показаннями вимірювальних приладів.

Особливості нарахування рентної плати при недотриманні або відсутності лімітів використання води наведені в пп. 255.11.13-255.11.15 ПКУ:

  • при перевищенні річного ліміту збір обчислюється в п'ятикратному розмірі виходячи з фактичних об'ємів використаної води понад встановлений ліміт, ставок рентної плати та коефіцієнтів;
  • за понадлімітне використання води – за кожним джерелом водопостачання окремо згідно з установленими ставками рентної плати та коефіцієнтами;
  • за відсутності дозволу на спецводокористування зі встановленими в ньому лімітами – за весь обсяг використаної води, що підлягає оплаті як за понадлімітне використання.

Тож у разі перевищення водокористувачами ліміту використання води рентна плата обчислюється і сплачується у п’ятикратному розмірі, виходячи з фактичних обсягів використаної води понад встановлений ліміт, ставок рентної плати та коефіцієнтів. 

У випадку такого перевищення, згідно із наказом Мінфіна від 17.08.2015 р. №719, застосовується коефіцієнт – 5. Цей коефіцієнт зазначається у рядку 10.4 додатку 5 «Розрахунок з рентної плати за спеціальне використання води» до Податкової декларації з рентної плати, затвердженої цим наказом.

Нагадуємо, що граничний термін  подання податкових декларацій  з рентної плати  за спеціальне використання води за ІV квартал 2020 року – 9 лютого 2021 року.

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»