• Посилання скопійовано

ПСП надається і за місяць звільнення з роботи

Я працюю на основному місці праці і маю невеликий дохід як СПД. Чи маю я право на соцпільгу на основному місці праці работы? Якщо так, то у місяці прийняття та звільнення ця пільга дається чи ні? Прошу зазначити, також джерело, де про це сказано.

Згідно з пп. 169.4.1 ст. 169 ПКУ від 2 грудня 2010 року №2755-VІподаткова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує суми місячного прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленої на 1 січня звітного податкового року, помноженої 1,4 та округленої до найближчих 10 грн (у 2012 році 1500 грн).

Проте, з урахуванням розміру місячного прожиткового мінімуму на 1 січня 2012 року (1073 грн на місяць) та Прикінцевих положень ПКУ, до 31.12.2014 р. для будь-якого платника податку, розмір заробітної плати якого не перевищує зазначену вище суму, податкова соціальна пільга становить 536,5 грн (1073 грн х 50%) (пп. 169.1.1 ст. 169 ПКУ).

Відповідно до п. 169.2. ст. 169 ПКУ податкова соціальна пільга застосовується до нарахованого платнику податку місячного доходу у вигляді заробітної плати лише за одним місцем його нарахування (виплати).

Платник податку подає роботодавцю заяву про самостійне обрання місця застосування ПСП.

ПСП починає застосовуватися до нарахованих доходів у вигляді заробітної плати з дня отримання роботодавцем заяви платника податку про застосування пільги та документів, що підтверджують таке право.

Зокрема, згідно з пп. 169.2.3 ст. 169 ПКУ податкова соціальна пільга не може бути застосована до доходів платника податку, інших ніж заробітна плата;

заробітної плати, яку платник податку протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді стипендії, грошового чи майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад’юнктів, військовослужбовців, що виплачуються з бюджету;

доходу самозайнятої особи від провадження підприємницької діяльності, а також іншої незалежної професійної діяльності.

Якщо платник податку звільняється з місця роботи, то ПСП надається з урахуванням останнього місячного податкового періоду, в якому він був звільнений (пп. 169.3.4 ст. 169 ПКУ).

 

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»