• Посилання скопійовано

Продаж приміщення фізособою: відображення у ф. №1ДФ

Фізособа планує продати підприємству нерухоме майно (складське приміщення). Договір купівлі-продажу посвідчуватиметься нотаріусом. Хто зобов’язаний відобразити у формі №1ДФ доходи фізособи з продажу цього майна?

Продаж приміщення фізособою: відображення у ф. №1ДФ

Порядок оподаткування операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомого (рухомого) майна регулюється ст. 172 та 173 ПКУ, - нагадує «Вісник. Офіційно про податки».

Згідно з п. 172.4 та п. 173.4 ПКУ нотаріус щокварталу подає до контролюючого органу за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса інформацію про проведені операції з продажу (обміну) об’єктів нерухомості тільки між фізичними особами та про пос­відчені договори купівлі-продажу (міни) рухомого майна.

Відповідно до п. 172.7 та п. 173.3 ПКУ у разі якщо стороною договору купівлі-продажу об’єкта нерухомого, рухомого майна є юридична особа чи фізична особа — підприємець, то така особа є податковим агентом платника податку щодо нарахування, утримання та сплати (перерахування) до бюджету податку з доходів, отриманих платником податку від такого продажу (обміну), тобто зобов’язана виконати всі визначені розділом IV цього Кодексу функції податкового агента.

Особи, які відповідно до ПКУ мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати у строки, встановлені ПКУ для податкового кварталу, форму №1ДФ до контролюючого органу за місцем свого розташування. Така форма подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку податковим агентом протягом звітного періоду (пп. «б» п. 176.2 ПКУ).

Отже, стороною договору купівлі-продажу об’єкта нерухомого майна в цьому випадку є юрособа, яка повинна виконати функції податкового агента, зокрема у частині подання звітності за ф. № 1ДФ.

Відображення приватними нотаріусами інформації про проведені операції з продажу (обміну) об’єктів нерухомості проводяться у випадку, коли сторонами відповідного договору є фізособи.

 

Від редакції:

Як відобразити в ф. №1ДФ дохід фізособ від придбаної ним нерухомості юрособі

У ф. №1ДФ слід заповнити такі графи:

  • графа 1 — порядковий номер кожного рядка, що заповнюється;
  • графа 2 — податковий номер або серія та номер паспорта фізособи;
  • графа 3а — сума доходу платника податку, отриманого від продажу нерухомого/рухомого майна;
  • графа 4а — сума податку, що підлягає сплаті до бюджету;
  • графа 4 — сума фактично перерахованого податку;
  • графа 5 — код ознаки доходу «104» — у разі отримання доходів від операцій з продажу об’єктів нерухомого майна 

Крім цього інформацію про дохід та про утриману та перераховану суму військового збору  слід включити у розділ ІІ ф. № 1ДФ у відповідний рядок.

 

***

Читайте також: Фізособа здійснює продаж майна — чи треба їй реєструватися підприємцем?

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»