• Посилання скопійовано

Чи оподатковується ПДФО допомога при переїзді працівника в іншу місцевість при зміні місця роботи?

Одноразова допомога, яка виплачується працівнику (членам його сім’ї) при переїзді в іншу місцевість у зв’язку зі зміною місця роботи, включається до загального місячного оподатковуваного доходу

Чи оподатковується ПДФО допомога при переїзді працівника в іншу місцевість при зміні місця роботи?

Південне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків розповідає, що відповідно до ст. 12 Закону України від 24.03.1995 р. №108/95-ВР «Про оплату праці», зокрема гарантії та компенсації працівникам в разі переїзду на роботу до іншої місцевості встановлюються КЗпП та іншими актами законодавства України.

Згідно з ст. 120 КЗпП працівники мають право на відшкодування витрат та одержання інших компенсацій у зв’язку з переведенням, прийняттям або направленням на роботу в іншу місцевість.

Працівникам при переведенні їх на іншу роботу, коли це зв’язано з переїздом в іншу місцевість, виплачуються, зокрема, одноразова допомога на самого працівника і на кожного члена сім’ї, який переїжджає.

Розміри компенсацій, порядок їх виплати та надання гарантії зазначеним особам встановлюються законодавством.

Відповідно до ст. 12 Закону №108 та ст. 120 КЗпП затверджено постанову КМУ від 02.03.1998 р. №255 «Про гарантії та компенсації при переїзді на роботу в іншу місцевість», пп. «г» п. 1 якої визначено, що працівникам у зв’язку з переведенням їх на іншу роботу, якщо це пов’язано з переїздом в іншу місцевість (в інший населений пункт), виплачується одноразова допомога самому працівникові – в розмірі його місячного посадового окладу (тарифної ставки) за новим місцем роботи і кожному члену сім’ї, який переїжджає, – в розмірі 25 відс. одноразової допомоги самого працівника.

До членів сім’ї працівника, на яких виплачується компенсація, належать чоловік, дружина, а також діти і батьки подружжя, які перебувають на їх утриманні і проживають разом з ними.

Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розд. IV ПКУ, відповідно до п. 163.1 якого об’єктом оподаткування резидента є, зокрема загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до якого включаються інші доходи, крім зазначених у ст. 165 ПКУ (пп. 164.2.20 ПКУ).

Податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену в ст. 167 ПКУ (пп. 168.1.1 ПКУ).

Згідно з п. 167.1 ПКУ ставка податку становить 18 відс. бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) платнику (крім випадків, визначених у пп. 167.2 – 167.5 ПКУ).

Враховуючи зазначене, одноразова допомога, яка виплачується працівнику (членам його сім’ї) при переїзді в іншу місцевість у зв’язку зі зміною місця роботи, включається до загального місячного оподатковуваного доходу таких платників згідно з пп. 164.2.20 ПКУ як інший дохід та оподатковується податком на доходи фізичних осіб на загальних підставах.

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»