• Посилання скопійовано

Кошти від продажу корпоративних прав отримується частками: як оподатковувати та звітувати?

Податківці наголосили, що фізособа буде включати до доходів частину інвестприбутку пропорційно частці отриманого коштів за відповідний рік. При цьому звітувати фізособі доведеться за підсумками кожного року отримання частки доходу

Кошти від продажу корпоративних прав отримується частками: як оподатковувати та звітувати?

Коментар до ІПК від 25.01.2022 р. №161/ІПК/99-00-04-03-03-09

Зміст звернення

Фізособа повідомила податківців, що продає свою частку в ТОВ, але оплату отримуватиме протягом трьох років. У першому році він отримає 20%, за наступний рік – ще 20%, а в третій рік – 60% від продажної вартості корпоративних прав. 

При цьому продає він частку в статутному капіталі вище номіналу. Але сума виплат, які він отримає у першому і другому роках не перевищує його загальні витрати на формування статутного капіталу товариства. Таке перевищення відбудеться в кінці третього року, коли буде здійснено оплату частки продавця в статутному капіталі.

Яким чином оподатковується інвестиційний прибуток за зазначених умов?

 

Відповідь ДПС

Податківці спочатку навели юридичну складову питання. Тому що, як не крути, а починається все з юридичної події. Спочатку було формування статутного капіталу (коли фізособа понесла витрати на придбання корпоративних прав) а потім відбулася купівля-продаж корпоративних прав. 

Вони звернули увагу на норми Закону про ТОВ. Особливості формування статутного капіталу товариства з обмеженою відповідальністю регулюються саме його нормами. Відповідно до ч. 1 ст. 13 Закону вкладом учасника товариства можуть бути гроші, цінні папери, інше майно, якщо інше не встановлено законом.

Припустимо, що внесок було зроблено не грошима, а іншим майном, наприклад, обєктом права інтелектуальної власності. І він теж належить до майна, яке може оцінюватися. 

Вклад у негрошовій формі повинен мати грошову оцінку, що затверджується одностайним рішенням загальних зборів учасників, у яких взяли участь всі учасники товариства (ч. 3 ст. 13 Закону №2275). 

Проте, як робиться така оцінка? І далі податківці зазначили наступне. 

Відповідно до ст. 3 Закону №2658 оцінка, зокрема, майна – це процес визначення його вартості на дату оцінки за процедурою, встановленою нормативно-правовими актами, зазначеними в ст. 9 Закону, і є результатом практичної діяльності суб’єкта оціночної діяльності.

Визначення оціночної вартості майнових прав інтелектуальної власності здійснюється відповідно до Національного стандарту №4 «Оцінка майнових прав інтелектуальної власності», затвердженого постановою КМУ від 03.10.2007 р. №1185, та Методики оцінки майнових прав інтелектуальної власності, затвердженої наказом Фонду Державного майна України від 25.06.2008 р. №740.

Але ж очевидно, що ці стандарти та методики зобов’язані застосовувати незалежні експерти (ті самі суб’єкти оціночної діяльності). 

А ст. 115 ЦКУ говорить: грошова оцінка вкладу учасника господарського товариства здійснюється за згодою учасників товариства, і лише у випадках, встановлених законом, вона підлягає незалежній експертній перевірці. Законом в цьому випадку буде Закон №2658 (тобто, знову ж таки, про оцінку майна). А випадки, коли незалежна оцінка є обов’язковою, наведені у ст. 7 цього Закону. 

Тому, якщо ваш випадок не зазначений у ст. 7 Закону №2658 – акту про оцінку, протоколу зборів або іншого документу, в якому зазначено узгоджену засновниками/учасниками вартість переданого до СК майна, достатньо. 

 

Оподаткування 

Податківці у коментованій ІПК навели норми ПКУ щодо правила оподаткування продажу інвестактиву.

Згідно з пп. 164.2.9 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається інвестиційний прибуток від проведення платником податку операцій з цінними паперами, деривативами та корпоративними правами, випущеними в інших, ніж цінні папери, формах, крім доходу від операцій, зазначених у пп. 165.1.40 і 165.1.52 ПКУ.

Особливості оподаткування доходу у вигляді інвестиційного прибутку визначено п. 170.2 ПКУ. Їх ми перераховувати не будемо. Зазначимо лише коротко, що в цьому випадку загальним інвестприбутком, дійсно, мала бути позитивна різниця між виручкою від продажу корпоративних прав і витратами на їх придбання (вартістю внеску до статутного капіталу).

А от чи вплинув на оподаткування графік отримання виручки?

Податківці розяснили, що: 

1. Оподатковуватися такий інвестприбуток буде протягом 3-х років частками; 

2. Об’єктом оподаткування вважатиметься інвестиційний прибуток, при визначенні якого враховуються витрати (вартість внеску до статутного капіталу товариства), пов’язані з придбанням зазначеного корпоративного права, але пропорційно частці отриманої виручки. 

Наприклад, у першому та другому роках, якщо фізична особа отримує  20 відсотків продажної вартості частки у статутному капіталі товариства, то при визначені доходу у вигляді інвестиційного прибутку враховуються витрати, які пов’язані з придбанням саме 20 відсотків частки, а не загальна сума витрат, понесених платником податку у вигляді внеску до статутного капіталу товариства. Звісно, виникне позитивна різниця, яку і треба буде оподаткувати ПДФО та ВЗ за відповідний рік. При цьому звітувати фізособі доведеться за підсумками кожного року отримання частки доходу. 

Звісно податківці не забули нагадати про необхідність мати документальне підтвердження витрат, понесених фізичною особою на придбання інвестиційного активу. 

Ними мають бути документи, що засвідчують факт передачі майна, як вкладу до статутного капіталу юридичної особи (зокрема, договір, за умови, що він містить усі реквізити, визначені ст. 9 Закону №996), звіт про оцінку (акт оцінки) цього майна, рішення загальних зборів учасників товариства про затвердження грошової оцінки вкладу та інші документи первинного обліку.

***

А найбільша спільнота бухгалтерів в Україні – у нашій групі на Facebook

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»