• Посилання скопійовано

Мінімальна база ПДФО для зарплати та ставка ВЗ 5%: новації за законопроєктом №11416

Був у нас мінімальний страховий внесок, а тепер зʼявиться мінімальна база оподаткування ПДФО щодо зарплати. Її буде встановлювати місцева влада. При цьому, якщо фактична зарплата буде менша за цю базу, то різниця ПДФО сплачуватиметься за рахунок роботодавця

Мінімальна база ПДФО для зарплати та ставка ВЗ 5%: новації за законопроєктом №11416

Нагадаємо, що вчора, 18 липня, Уряд ухвалив законопроєкти про збільшення витрат держбюджету на оборону у 500 млрд грн та про внесення змін до ПКУ задля цього. Коротко про основні новації, про які розповів Я. Железняк, ми писали тут. А про реєстрацію відповідного законопроєкту №11416 на сайті ВРУ – ось тут.

Змін до ПКУ багато. Але в цій новині зупинимося на змінах до правилах оподаткування зарплати. Зверніть увагу на те, що за текстом законопроєкту, він має набрати чинності з першого числа місяця, наступного за місяцем його опублікування. Отже, якщо цей законопроект встигнуть прийняти і опублікувати, скажімо, у серпні, то вже у вересні ми отримаємо нові правила оподаткування зарплати!

 

Ставка ВЗ у 5% з зарплати

Після набрання чинності Закону ставка утримання ВЗ з зарплати збільшиться й становитиме 5%. При цьому всі правила оподаткування та звітування залишаються незмінними.

Тобто в правилах утримання ВЗ з зарплати змін не буде. Але звісно доведеться перепрограмувати ПЗ задля правильного розрахунку ВЗ за новою ставкою.

До того ж за новою ставкою потрібно буде оподатковувати всі інші доходи, які нараховує податковий агент фізособам, в т.ч. додаткові блага.

 

Нова база нарахування ПДФО

За п. 33 підрозд. 1 розд. ХХ ПКУ тимчасово, на період дії воєнного стану на території.

України та до останнього дня календарного місяця, в якому припинено або скасовано дію воєнного стану (включно) буде установлено, що під час нарахування заробітної плати, мінімальна база оподаткування ПДФО встановлюються рішеннями сільських, селищних, міських рад для відповідної території але не менше розміру МЗП встановленої Законом про Держбюджет для місячного періоду.

Нагадаємо, що зараз мінімальна зарплата (МЗП) становить 8000 грн., і до кінця 2024 року вона в місячному розмірі буде саме такою. Але що буде в наступному році і наскільки може зрости база утримання ПДФО із зарплати, ми ще не знаємо.

Зрозуміло одне: якщо законопроєкт стане законом – міська влада буде встановлювати мінімальний розмір ПДФО із зарплат. А роботодавці будуть орієнтуватися на їхні рішення.

У разі, якщо нарахована податковим агентом  зарплата  у звітний місяць менше ніж встановлена  місцевою владою, то роботодавець самостійно має нарахувати та сплатити (перерахувати) за власний рахунок до бюджету різницю між нарахованим ПДФО з встановленої мінімальної бази оподаткування та утриманим податком з фактично виплаченої заробітної плати.

При цьому сума такого сплаченого податку податковим агентом не включається до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу працівника.

Тобто якщо зарплата буде нижче встановленою місцевою владою, то доведеться сплачувати ПДФО з різниці – за рахунок роботодавця і за ставкою 18%.

Поки не буде чинного закону, то не буде і проекту змін до «зарплатної» звітності.

Тобто, невідомо як цю новацію потрібно буде зазначати у податковому розрахунку та у додатку 4ДФ.

Також поки що не зрозуміло, чи буде ця мінімальна база нарахування діяти і для ВЗ – це залежить від остаточної редакції змін.

Але ми обов’язково будемо аналізувати це по факту прийняття відповідного закону та змін до Порядку №4.

Будуть три виключення, кому не треба буде платити ПДФО з мінімального розміру. Це:

  • установи, заклади та організацій, що фінансуються з державного бюджету,
  • комунальні підприємства, 
  • а також підприємства та організації всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю, зокрема товариств УТОГ та УТОС, в яких кількість осіб з інвалідністю становить не менш як 50 відсотків загальної чисельності працюючих, і за умови, що фонд оплати праці таких осіб з інвалідністю становить не менш як 25 відсотків суми витрат на оплату праці.

***

Читайте також

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»