• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 26 серпня - 1 вересня

Ліміт на карткові перекази між фізособами 150 тис. грн на місяць та (ймовірно) підвищення ставки ВЗ до 5% та його сплата «єдинниками». Довідник ознак доходів для додатка 4ДФ змінять, а план-графік перевірок ДПС вкотре оновили. А ще 9 змін та подій вересня

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 26 серпня - 1 вересня

Що нас чекає у вересні?

Традиційно на початку місяця редакція розповіла про те, які зміни та події чекають нас протягом найближчих 30 днів. У вересні це:

  • початок навчання (та його особливості під час війни);
  • обов’язок СПФМ щодо даних про бенефіціарів;
  • новації в оподаткуванні акцизом нікотиновмісних продуктів для е-сигарет;
  • звільнення за колабораціонізм тощо.

Загалом про 9 змін та подій, які відбудуться цього місяця, читайте в огляді від редакції. А щоби не пропустити нічого важливого за серпень, радимо ознайомитися з добіркою 10 найцікавіших матеріалів за цей місяць – ось тут.

 

Підвищення ставки ВЗ до 5% та його сплата «єдинниками» відбудеться з 1 жовтня

26 серпня з’явився доопрацьований законопроєкт №11416-д. Він передбачає підвищення ставки ВЗ з 1,5% до 5%; встановлення ВЗ для ФОПів І та ІІ груп у 10% від МЗП, а для ІІІ групи - у 1% від доходу тільки для ФОПів, також щомісячну єдину звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ.

28 серпня відбулося засідання робочої групи щодо цього проєкту. А 29 серпня Комітет ВРУ рекомендував прийняти його у І читанні.

Тим часом бізнес не погоджується з намірами влади підвищити навантаження на фонд оплати праці шляхом підвищення ставки військового збору з 1,5% до 5% та має свою пропозицію.

 

Що нового у ДПС?

По-перше, знову оновлено план-графік податкових перевірок на 2024 рік. Зміни наразі торкнулися лише розділів I та II, які стосуються юросіб та фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів. Згідно з ними цього року податківці планують провести 2374 перевірки таких осіб.
По-друге, Довідник ознак доходів для додатка 4ДФ знову змінять. Заплановано впровадження нової ознаки доходу фізичних осіб 212 та редакційних правок щодо ознак доходів фізичних осіб 124, 125, 185, 204, 205.

 

П’ять свіжих податкових роз’яснень

  1. Що змінилося в оподаткуванні податком на прибуток за Законом №3813? Податківці нарешті навели свій коментар до Закону №3813-ІХ щодо внесення змін до ПКУ щодо особливостей податкового адміністрування під час ВС для платників з високим рівнем добровільного дотримання його норм у частині оподаткування податком на прибуток.
  2. Коли платник земельного податку може не звітувати до ДПС? Якщо земельна ділянка не підлягає оподаткуванню, то у власників та користувачів такої земельної ділянки не виникає обов’язку зі складання та подання звітності щодо ПЗ із земельного податку.
  3. Яку ставку ЄСВ застосовувати резиденту Дія Сіті до лікарняних та декретних осіб з інвалідністю? При нарахуванні лікарняних та декретних працівникам з групою інвалідності резидент Дія Сіті застосовує ставку ЄСВ 8,41% - до виплат працівників, з яким укладено трудовий договір, та 22% - до виплат гіг-спеціалістів.
  4. Які строки зберігання документів за операціями з нерезидентам? Платники податків при виплаті доходів нерезидента та нерезиденти, які провадять свою діяльність на території України через відокремлені підрозділи, повинні зберігати документи, термін давності яких не минув станом на 1 липня, 7 років.
  5. Платник ПДВ змінив своє найменування: які наслідки зі складанням ПН? Від дня внесення даних щодо нового найменування юрособи у ЄДР і до дня перереєстрації щодо ПДВ такий платник при складанні ПН та РК до них повинен зазначати одночасно нове та попереднє найменування (прізвище, ім’я, по батькові).

 

Нюанси індексації зарплати

Про загальні правила індексації зарплати працівників ми докладно розповіли у статті «Базовий місяць для індексації». А минулого тижня окремо розглянули один із випадків визначення базового місяця – яким він буде для нового працівника, якого приймають на посаду, що була задовго до того й оклад за якою встановлено до прийняття на роботу нового працівника.

Також звертаємо увагу, що ті роботодавці, які не підвищували посадові оклади працівникам з грудня 2023 року, а також ті, які збільшували їх у січні та лютому 2024 року, у вересні 2024 року повинні будуть нарахувати індексацію на рівні серпня.

 

З 1 жовтня ліміт на карткові перекази між фізособами – 150 тис. грн на місяць

За інформацією НБУ, з 1 жовтня 2024 року тимчасово на пів року встановлюється ліміт у 150000 грн на місяць для переказів фізичних осіб «з карти на карту». Ліміт діятиме на вихідні перекази за усіма рахунками клієнта в одному банку на рахунки інших фізосіб.

Водночас ліміт не застосовуватиметься до рахунків волонтерів, які відповідають критеріям, визначеним постановою, та осіб, щомісячні доходи яких з підтверджених джерел перевищують суму встановленого обмеження.

У Нацбанку також спростували твердження, що за перевищення обсягу переказів між картками фізосіб у розмірі 150 тис. грн будуть штрафи. Регулятор зазначив, що банки не мають права застосовувати до громадян штрафні санкції через порушення у сфері фінансового моніторингу, але вони мають право розірвати з такими клієнтами ділові стосунки.

 

Ще три новації від Нацбанку

  1. Оновлено порядок ведення касових операцій у нацвалюті. Зокрема, виключено можливість отримання готівки СГ за розрахунками з громадянами за переказами коштів без відкриття рахунку. Тобто кошти за таким переказом спочатку зараховуються на рахунок СГ, лише після цього вони можуть бути видані з цих рахунків готівкою.
  2. Правила укладення договорів автоцивілки власників авто планують змінити. Національний банк оголосив про початок обговорення проєкту змін до Положення про особливості укладення договорів страхування зі споживачами. Документ має забезпечити дотримання вимог ЦКУ, встановлених до письмової форми правочину, під час укладання договорів обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.
  3. Змінилися вимоги до проведення платіжних операцій з готівкою фінустанов. За новими правилами видача готівки за переказом без відкриття рахунку для суб’єктів господарювання можлива лише з їхніх рахунків (після її попереднього зарахування в безготівковій формі). Водночас для громадян таких обмежень не встановлено.

 

Інші новини

  1. Знову оновлено Перелік ТОТ та територій бойових дій. У серпні зміни внесено щодо Донецької та Харківської областей.
  2. Уряд боротиметься з тінізацією ринку праці. За словами Д. Шмигаля, буде запроваджено принцип «воюй або працюй», який передбачає виведення ринку праці з тіні для підвищення середніх заробітних плат у галузях та для наповнення бюджету.
  3. Українські виробники вже можуть доєднатися до програми Нацкешбеку через портал Дія. Щоби виробнику подати заяву на програму Національний кешбек, зайдіть на портал Дія до розділу Бізнес — Підприємництво — Перелік українських виробників й авторизуйтеся. Далі прикріпіть перелік товарів у форматі таблиць XLS чи XML.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»