• Посилання скопійовано

Що почитати у вересні: 10 найцікавіших матеріалів редакції за серпень

Війна триває... А отже, й надалі це основна тема, до якої зводиться більшість інших (зокрема, бухгалтерських). Щоби поміж усім цим потоком інформації не пропустити чогось важливого, рекомендуємо почитати 10 найцікавіших матеріалів редакції за серпень

Що почитати у вересні: 10 найцікавіших матеріалів редакції за серпень

1) Підписання закону про збільшення акцизних ставок на пальне з 1 вересня розблоковане

27 тис. переглядів

21 серпня ВРУ розглянула проєкт постанови про скасування голосування у ІІ читанні за законопроєкт №11256-2, але не підтримала його. Тож підписання Президентом вже розблоковано. Але станом на ранок 2 вересня законопроєкт ще знаходиться на підписі у Президента.

 

2) З 24 серпня діє нова форма повідомлення про прийняття на роботу

22 тис. переглядів

Уряд вніс зміни до Постанови №413, аби фізособи змогли повідомляти ДПС про укладення трудового договору з домашнім працівником. Через це уточнення всі роботодавці отримали нову форму повідомлення.

 

3) Підвищення ставки ВЗ до 5% та його сплата «єдинниками» відбудеться з 1 жовтня

15 тис. переглядів

26 серпня зʼявився доопрацьований законопроєкт №11416-д. Він передбачає підвищення ставки ВЗ з 1,5% до 5%; встановлення ВЗ для ФОПів І та ІІ груп у 10% від МЗП, а для ІІІ групи - у 1% від доходу тільки для ФОПів, також щомісячну єдину звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ. 29 серпня  Комітет ВРУ рекомендував прийняти його у І читанні. Тим часом бізнес не погоджується з намірами влади підвищити навантаження на фонд оплати праці шляхом підвищення ставки військового збору з 1,5% до 5% та має свою пропозицію.

 

4) Індексація зарплати у вересні 2024 року: поради від редакції

12 тис. переглядів

Ті роботодавці, які не підвищували посадові оклади працівникам з грудня 2023 року, а також ті, які збільшували їх у січні та лютому 2024 року, у вересні 2024 року повинні будуть нарахувати індексацію на рівні серпня.

 

5) З 1 вересня Мінʼюст штрафуватиме за недостовірні дані про бенефіціарів в ЄДР

11 тис. переглядів

Нагадаємо, що Мінʼюст переніс новий обовʼязок СПФ щодо даних про бенефіціарів з 1 квітня на 1 вересня. Також з цієї дати Мінʼюст почне штрафувати за недостовірні дані про бенефіціарів в ЄДР. В яких випадках є загроза штрафів? Яка процедура їх застосування? Читайте у статті від редакції.

 

6) Мінфін змінив критерії важливих підприємств для економіки з метою бронювання

8 тис. переглядів

Мінфін змінив критерії, за якими Міністерство визначатиме підприємства, установи й організації, які мають важливе значення для національної економіки. Як саме – читайте у цій новині.

 

7) Які платники податків мають зберігати свої документи протягом 5 років?

8 тис. переглядів

1825 днів встановлено для первинки, регістрів бухобліку, фінзвітності, інших документів платників податку на прибуток та юросіб-"єдинників". Це стосується документів, які складено до 28 квітня 2023, строк зберігання яких не закінчився на цю дату.

 

8)  Чи може директор підприємства вести його бухгалтерський облік?

Як документально оформити директора як відповідального за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку юрособи? Які ще діють умови для такого варіанту обліку? Читайте тут.

 

9) З 24 серпня діє Закон про регулювання праці домашніх працівників

7 тис. переглядів

Нагадуємо, що 24 травня було опубліковано Закон №3680. Ним КЗпП доповнюється новою главою ХІ-А «Регулювання праці домашніх працівників». Крім того, ним звільнено роботодавців домашніх працівників від сплати ЄСВ. Закон набрав чинності з 24 серпня 2024 року.

 

10) Продовження воєнного стану до 10 листопада 2024 року: які наслідки для бізнесу?

7 тис. переглядів

Нагадаємо, як сплачувати податки, що з трудовими відносинами й оплатою праці у цей період – у цій статті від редакції.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»