• Посилання скопійовано

Cкладання податкових накладних та розрахунків коригування - у роз’ясненнях від ДФСУ

Податківці надають багато індивідуальних податкових консультацій щодо правил складання РК та ПН в окремих випадках, про які їх запитують платники ПДВ. Деякі з них будуть цікаві широкому колу наших читачів

Cкладання податкових накладних та розрахунків коригування -  у роз’ясненнях від ДФСУ

Складання зведених податкових накладних

У листі від 22.06.2017 р. №775/6/99-99-15-03-02-15/ІПК податківці нагадали платникам ПДВ, які здійснюють постачання послуг одному й тому самому контрагенту - платнику податку два та більше разів на місяць, про можливість складати не пізніше останнього дня місяця зведену податкову накладну. Звісно, це є правом платників ПДВ, а не обов’язком.

Але якщо ви вирішили таким чином скоротити кількість складених податкових накладних, пам’ятайте: у зведеній ПН слід зазначати весь обсяг постачання послуг такому контрагенту. І факт постачання таких послуг має бути підтверджений відповідними первинними документами. З огляду на це постачальник послуг має складати стільки окремих  актів про надання послуг, скільки їх фактично будо надано.

Якщо протягом місяця послуги не надавалися, а їх постачальник отримав кілька авансів, зведену податкову накладну скласти неможна – доведеться складати окремі податкові накладні на кожну отриману передоплату.

Якщо ж протягом місяця було декілька операцій, і оплати, і кількаразове постачання послуг, то постачальник може:

1) скласти зведену податкову накладну на покупця цих послуг, виходячи з обсягу їх надання (підтвердженого актами або іншими первинними документами);

2) скласти звичайну податкову накладну (але теж не пізніше останнього числа місяця) на суму перевищення  загальної суми оплати (передоплати) за послуги над вартістю поставлених послуг протягом місяця.

 

Приклад 1. Складання зведеної ПН на постачання декількох послуг одному замовнику

Підприємство А надало протягом липня дві інформаційні послуги, ціна кожної з них  3000 грн з ПДВ. Про надання цих послуг було складено окремі акти наданих послуг.

Приклад складання зведеної ПН>>

 

Складання розрахунку коригування при збільшенні обсягу або ціни робіт

У листі від 22.06.2017 р. №778/6/99-99-15-03-02-15/ІПК податківці розповіли, як бути платнику ПДВ при збільшенні обсягів та ціни робіт (послуг) у разі, якщо оплата таких робіт (послуг) здійснюється частинами в обсягах їх виконання.

У разі збільшення в процесі виконання робіт їх обсягів та вартості порівняно із передбаченими договором, відповідні показники податкових накладних (зокрема "Кількість (об’єм, обсяг)" та/або "Ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування податку на додану вартість"), які були складені виконавцем таких робіт при їх частковій оплаті, підлягають коригуванню шляхом складання розрахунків коригування до таких податкових накладних. Складати нові на різницю на дату проведення відповідного збільшення ціни або кількості виконаних робіт не потрібно.

А як бути, якщо першою подією була передоплата і з дати її отримання минуло понад 1095 днів?

У листі від 22.06.2017 р. №786/6/99-99-15-03-02-15/ІПК вказано, що в такому разі платник ПДВ - продавець складає не розрахунок коригування, а окрему податкову накладну на суму різниці (збільшення вартості). Чому? Неважко здогадатися – на практиці зареєструвати розрахунок коригування ЄРПН дозволяється протягом 1095 днів з дати складання податкової накладної (ст. 192 ПКУ подібного обмеження не містить, але якщо у реєстрації РК відмовлять, доведеться захищати свої інтереси у суді).

Звісно, така податкова накладна підлягає реєстрації в ЄРПН. Але у листі не вказано, якою має бути дата складання цієї ПН. На нашу думку, це має бути дата рішення збільшити ціну послуги (або товару) (наприклад, дата укладання додаткової угоди до договору).

 

Приклад 2. Складання ПН на суму різниці

Підприємство поставило труби з полiмерiв етилену, придбані у вітчизняного виробника, у червні 2014 році за ціною 120 грн з ПДВ у кількості 10 шт., але досі не отримало коштів за них (строк позовної давності, у зв’язку із діями сторін договору, не сплинув).

 04 липні 2017 року постачальник та покупець вирішили збільшити ціну поставлених товарів на 24 грн з ПДВ.

За роз’ясненнями ДФС постачальник має скласти 04.07.2017 року ПН на суму різниці між новою та старою ціною та своєчасно зареєструвати її в ЄРПН.

Приклад складання ПН>>

***

Читайте також: 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»