• Посилання скопійовано

Коли постачальник та покупець відображають коригування ПДВ на підставі РК у декларації, - нагадування від ДФС

Податківці нагадали загальні правила коригування нарахованих ПДВ та розповіли про наслідки нереєстрації та нескладання РК після спливу 1095 днів з дня виникнення відповідної події

Коли постачальник та покупець відображають коригування ПДВ на підставі РК у декларації, - нагадування від ДФС

ДФС у Запорізькій області нагадали загальні правила коригування нарахованих ПДВ. Згідно із ст. 192 ПКУ суми ПЗ та ПК постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі РК до ПН, зареєстрованому в ЄРПН, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється:

1) будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін;

2) перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала;

3) при поверненні постачальником суми авансів. 

Результати коригування у декларації з ПДВ постачальника та покупця будуть відображатися в залежності від того, буде збільшуватися сума компенсації чи зменшуватися.

 

У разі зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг

Постачальник має право зменшити ПЗ на підставі РК, своєчасно зареєстрованого отримувачем в ЄРПН, у декларації з ПДВ за місяць, у якому його складено.

Якщо РК зареєстрований в ЄРПН з порушенням терміну реєстрації, то постачальник має право зменшити ПЗ у  декларації з ПДВ за місяць його реєстрації в ЄРПН. А от покупець повинен зменшити податковий кредит в податковій декларації з ПДВ за звітний період саме складання РК незалежно від своєчасної його реєстрації.

 

У разі збільшення суми компенсації вартості товарів/послуг

у такому разі постачальник повинен збільшити ПЗ в декларації з ПДВ за місяць складання РК незалежно від його реєстрації в ЄРПН.

А от покупець має право збільшити ПК на підставі РК, своєчасно зареєстрованого в ЄРПН, у податковій декларації з ПДВ за місяць його складання. Але у разі невключення РК до декларації таке право залишається у покупця протягом 1095 днів з дати його складення.

Якщо РК зареєстрований в ЄРПН з порушенням терміну реєстрації, то покупець має право збільшити ПК у декларації з ПДВ за місяць його реєстрації, або будь-якого наступного звітного періоду, але не пізніше ніж через 1095 днів з дати його складення.

 

Якщо РК не зареєстрований в ЄРПН протягом 1095 к.дн. або взагалі не складений 

У разі збільшення суми компенсації вартості товарів/послуг ПК покупця не може бути збільшений. Але постачальник не звільняється від обов’язку збільшення суми податкових зобов’язань за відповідний звітний період зміни суми компенсації вартості товарів/послуг.

У разі зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг ПЗ постачальника не можуть бути зменшені, але покупець зобов’язаний зменшити ПК за відповідний  період зміни суми компенсації вартості товарів/послуг.

***

Читайте також:

Автор: Русанова Ганна

На підставі: ДФС у Запорізькій області

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»