• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №5(36) | 12.03.2019 р.

Тридцять шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №5(36) | 12.03.2019 р.

Це – п’ятий з початку року (і тридцять шостий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому.

З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, і нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • поговоримо про особливості проведення електронних перевірок податківцями;
  • нагадаємо, що у разі інспекційного відвідування інспектора з праці слід перевірити його посвідчення на сайті Дежрпраці;
  • проінформуємо про затвердження положень щодо податкової та митної служб;
  • розглянемо, як змінилися розділи І та ІІ плану-графіка ДФС після чергового оновлення;
  • розповімо, що Уряд затвердив нові критерії перевірок окремих сфер діяльності;
  • дізнаємося про скасування Урядом книги відгуків і пропозицій.

Гарного вам читання!

***

 

Увага! ДФСУ оновила план-графік перевірок (станом на березень 2019)
11 березня ДФСУ оприлюднила на своєму веб-сайті оновлений (станом на 07.03.2019 р.) план-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2019 рік. Традиційно зміни спершу торкнулися лише двох розділів:

  • Розділ І «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб».

  • Розділ ІІ «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів».

Завантажити їх можна у нас на сайті або безпосередньо на сайті ДФСУ.

Розділ ІІІ та Розділ ІV поки що залишено без змін.

Згідно з оновленими даними перших двох розділів, у 2019 році податківці планують провести 5031 податкову перевірку. Це на 23 перевірки більше, ніж в плані-графіку з коригуванням за лютий.

 

Коли та як ДФС проводить електронні перевірки?
Згідно з п. 3 розд. ІІ Порядку №1040 заява про проведення електронної перевірки подається керівником або уповноваженим представником до ДФС за місцем обліку за 10 календарних днів до очікуваного початку такої перевірки.

Рішення про проведення/непроведення перевірки приймається керівником ДФС протягом 10-ти календарних днів з дня отримання такої заяви.

Електронна перевірка може бути проведена за визначені платником податків податкові періоди. Але тільки за умови, якщо не проводились документальні планові або позапланові перевірки (з відповідних питань, які платник податків має намір перевірити), та у разі подання до ДФС відповідних декларацій (розрахунків).

Такий податковий період не може становити менше одного базового звітного періоду з відповідного податку (збору). Про це ми докладніше розповідали тут.

 

До вас завітав інспектор з праці? Перевірте його дані на сайті Держпраці
Держпраці у Херсонській області повідомила, що державний контроль за додержанням законодавства про працю здійснюється у формі проведення інспекційних відвідувань та невиїзних інспектувань інспекторами праці.

Контрольні повноваження інспектора праці підтверджуються службовим посвідченням встановленої Мінсоцполітики форми, що видається Держпраці.

Держпраці веде реєстр посвідчень інспекторів праці.

Посвідчення, щодо якого відсутня інформація в реєстрі посвідчень інспекторів праці, вважається недійсним.

Отже, якщо до вас завітав інспектор праці з метою проведення інспекційного відвідування, ви маєте право перевірити достовірність повноважень посадової особи на сайті Держпраці.

 

Затверджені положення про податкову та митну служби
6 березня Кабмін затвердив положення про Державну податкову службу України, а також визначив, що вона реалізує державну податкову політику, адміністрування ЄСВ, політику в сфері боротьби з порушеннями податкового законодавства.

Також було затверджено положення про Державну митну службу, яка реалізує державну митну політику, політику у сфері боротьби з порушеннями митного законодавства. Діяльність Митної служби координується Кабінетом Міністрів України через міністра фінансів.

 

Для кого встановлені нові критерії перевірок?
6 березня Уряд своїми постановами №183 та №185 в рамках чергового засідання встановив нові критерії визначення ризиків для здійснення державних перевірок бізнесу в окремих сферах.

Нові критерії визначення ступеня ризику впроваджуються в таких сферах:

  • діяльність, направлена на зниження рівня споживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення (наприклад, перевірки кафе та ресторанів на виконання ними правил щодо організації спеціальних відведених місць для паління);

  • забезпечення біологічної і генетичної безпеки щодо сільськогосподарських рослин під час створення, дослідження та практичного використання генетично модифікованих організмів (ГМО) на підприємствах АПК;

  • законодавчо регульованої метрології;

  • безпеки залізничного транспорту.

Про це ми писали тут та тут.

 

Уряд скасував книгу відгуків і пропозицій
Уряд за ініціативою Мінекономрозвитку скасував максимальну надбавку на медобладнання, а також книгу відгуків і пропозицій. Відповідні норми містяться у постанові КМУ від 06.03.2019 р. №168. Станом на 12 березня ця постанова не оприлюднена в офіційних джерелах.

До того ж за роз'ясненням Мін'юсту від 08.07.2008 р. №5928-0-33-08-34 постанови КМУ, що стосуються прав і обов'язків громадян, набирають чинності не раніше дня їх опублікування. Тому до момента опублікування ця постанова ще не діє.

А отже, до дати набрання чинності постанови №168 книга скарг та пропозицій має бути у наявності.

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»