• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №20(51) | 12.11.2019 р.

П'ятдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №20(51) | 12.11.2019 р.

Це – двадцятий з початку року (і п’ятдесят перший загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому.

З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  1. проінформуємо про появу нового Указу Президента  щодо запровадження мораторію на перевірки ФОП та РРО без штрафів;
  2. з’ясуємо, як будуть боротися зі схемними товарними операціями;
  3. дізнаємося, чому податківці стали блокувати менше ПН;
  4. наголосимо, що ДПС буде боротися з тіньовою торгівлею алкоголем по-новому;
  5. поговоримо про схвалення Урядом законопроекту щодо функціонування ДПС, як єдиної юрособи;
  6. розповімо про затвердження критеріїв оцінки для перевірок у сфері ветеринарної практики;
  7. зазначимо, що ПФУ оприлюднив проекти уніфікованих форм актів.

Гарного Вам читання!

***

 

Мораторій на перевірки ФОП та РРО без штрафів: черговий Указ Президента
Президент Указом від 08.11.2019 р. №837/2019 доручив КМУ до 31 грудня 2019 року вжити заходів для створення сприятливих умов для діяльності підприємців, зокрема:

  • запровадження дворічного мораторію на проведення перевірок ФОП (крім тих, які здійснюють високорентабельні види діяльності з істотними ризиками ухилення від оподаткування) стосовно дотримання ними порядку застосування РРО;

  • пом'якшення відповідальності ФОП за порушення встановленого порядку подання до контролюючих органів звітності, пов'язаної із застосуванням РРО.

Нагадаємо, що це завдання було уже передбачено окремим Указом №761/2019. Про це ми писали тут. Та наразі ще немає відповідного законопроекту (про його появу повідомимо додатково).

11 листопада ДПСУ повідомила, що підтримує зазначені ініціативи, оскільки вони дозволять мікробізнесу адаптуватися до нових правил роботи з РРО, а податківцям – зосередити увагу на ризикових платниках. Про все це ми писали тут.

 

Зі схемними товарними операціями будуть боротися по-новому
1 листопада у Комітеті з питань фінансів, податкової та митної політики оприлюднили  Концепцію запровадження системи обліку руху товарів (завантажити).

За нею пропонується поділ цієї системи на чотири етапа. А саме:

  1. Впровадження електронної видаткової/товарно-транспортної накладної (е-ВТТН).

  2. Інтеграція системи реєстрації е-ВТТН та СЕА ПДВ.

  3. Запровадження Єдиної системи обліку руху товарів (ЄСОРТ).

  4. Впровадження системи обліку переміщення обсягів постачання товарів, для яких можливо запровадити єдині універсальні одиниці виміру, але які не можуть бути однозначно ідентифіковані за повним кодом УКТ ЗЕД.

8 листопада 2019 року Президент підписав Указ №837/2019 «Про невідкладні заходи з проведення реформ та зміцнення держави».

Ним, серед іншого, доручено Кабінету Міністрів України до 31 грудня 2019 року вжити заходів щодо запровадження в експериментальному режимі електронної товарно-транспортної накладної. Про це ми писали тут.

Тож з 2020 року реалізаторам товарів доведеться складати електронну ТТН. І це є першим етапом впровадження вищенаведеної системи обліку руху товарів.

 

Ми стали блокувати менше ПН, менше кількісно і менше по сумам, – Верланов
За позицією Верланова, створення комфортних умов роботи для сумлінних платників податків – одне з головних завдань нової податкової служби.

«Ми стали блокувати менше податкових накладних, менше кількісно і менше по сумам. ДПС не допускає блокування накладних підприємств реального сектору економіки. Ми дуже ретельно працюємо по критеріям і суворо ставимося до порушень у цьому питанні, докладаємо максимум зусиль до того, щоб реальний бізнес почував себе краще, вільніше і був більш конкурентним», – наголосив Сергій Верланов.

Для цього ДПС планує в тому числі посилити боротьбу з ухиленням від оподаткування. За словами голови ДПС, пріоритетом на найближчу перспективу є боротьба з «сірим» ринком алкоголю і тютюну. «Це наша наступна велика боротьба, якій ми присвятимо кінець поточного року та перший квартал наступного. Ми будемо дуже активно працювати у цьому напрямі», – зазначив Сергій Верланов.

 

ДПС буде боротися з тіньовою торгівлею алкоголем по-новому
За словами голови ДПС, спиртова галузь має високий потенціал для розвитку: минулого року виробництво спирту становило 7,2 млн дал., що склало лише близько 11% від показників 1980-х років, коли галузь демонструвала найкращі результати.

З існуючих 84 виробничих майданчиків з виробництва спирту фактично працює тільки 17. Як результат галузь демонструє відверто низькі показники сплати податків. За 10 місяців 2019 року ДП «Укрспирт» було сплачено до державного бюджету 194,9 млн грн. Скорочується також виробництво та реалізація лікеро-горілчаних виробів.

Очільник ДПС наголосив, що стимулом для розвитку спиртової галузі може стати нарощування експорту.

«Нові ринки збуту забезпечать як диверсифікацію діяльності спиртових підприємств, розширення ланцюжків створення доданої вартості в Україні, так і сформують високу конкурентоспроможність галузі. Нова податкова гарантує безперебійне та оперативне відшкодування ПДВ тим підприємствам, які здійснюють експорт продукції чесно без маніпуляцій з податковою звітністю», - пообіцяв Сергій Верланов.

 

Уряд схвалив законопроект щодо функціонування ДПС, як єдиної юрособи
6 листопада КМУ схвалив законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо удосконалення структури управління у сфері державної податкової та митної політики».

Зокрема законопроектом:

  • уточнюється перелік органів влади, які матимуть статус контролюючого органу, встановлюється чітке розмежування їхніх функції в сфері адміністрування податків і зборів;

  • закріплюється статус державних податкових інспекцій як структурних підрозділів  ДПСУ;

  • деталізуються положення щодо делегування повноважень на виконання функцій, передбачених ПКУ, законодавством з питань сплати ЄСВ, у керівній вертикалі ДПСУ;

  • вносяться уточнення щодо: рівнів контролюючих органів для можливості адміністративного оскарження рішень таких органів платниками податків; особливостей обліку великих платників податків у тероргані (відокремленому підрозділі) ДПСУ, який здійснює супроводження великих платників податків, або його структурних підрозділах; термінології Кодексу щодо назв органів влади, які реалізують податкову та митну політику.

 

Затверджено критерії оцінки для перевірок у сфері ветеринарної практики
Кабмін постановою від 23.10.2019 р. №908 затвердив Критерії оцінки ступіню ризику від провадження госпдіяльності з виробництва ветеринарних препаратів та визначається періодичність здійснення планових перевірок Держпродспоживслужбою.

До таких критеріїв належать:

  1. кількість порушень вимог Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва ветеринарних препаратів, які сталися з дня отримання ліцензії, але не більше ніж за два роки, що передують плановому періоду;

  2. наявність системи забезпечення якості продукції, що відповідає міжнародним стандартам.

Ризики настання негативних наслідків від провадження господарської діяльності з виробництва ветеринарних препаратів визначено в додатку 1. Про це все читайте у нашій новині.

 

Перевірки ПФУ: оприлюднено проекти уніфікованих форм актів
29 жовтня 2019 року Пенсійний фонд оприлюднив проект своєї постанови, яким пропонує затвердити:

  • форму акта, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб’єктом господарювання вимог законодавства у сфері загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (додатки до акту);

  • форму акта про відмову суб’єкта господарювання в проведенні планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб’єктом господарювання вимог законодавства у сфері загальнообов’язкового державного пенсійного страхування;

  • форму акта про відсутність суб’єкта господарювання за місцем реєстрації;

  • припис про усунення суб’єктом господарювання порушень вимог законодавства у сфері загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

Очікується, що ця постанова набере чинності з дня її офіційного опублікування.

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»