• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №14(150) | 25.09.2024 р.

Сто п'ятдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №14(150) | 25.09.2024 р.
Це – чотирнадцятий з початку року (сто пʼятдесятий загалом та сороковий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:
  • зазначимо, що Комітет ВРУ підготував текст законопроєкту №9219 до ІІ читання щодо реформи Держпраці;
  • зауважимо, що Мінекономіки внесе зміни до деяких типових форм у сфері державного ринкового нагляду;
  • нагадаємо, як оформлюються результати перевірки ДПС з питань ЗЕД;
  • підкреслимо, що про неможливість реєстрації ПН потрібно повідомляти своєчасно, щоби під час перевірок не було штрафів;
  • розповімо, що затверджено порядок проведення спецнавчання щодо контролю за виробництвом та обігом тютюнових виробів;
  • зʼясуємо, як БЕБ хоче боротися з неповерненням валютної виручки під час експорту;
  • підкреслимо, що банки будуть надавати дані Нацполіції для боротьби з «дропами».
Гарного вам читання!
 

Реформування Держпраці: Комітет ВРУ підготував текст законопроєкту до ІІ читання

Комітетом ВРУ з екополітики підготовлено для розгляду у ІІ читанні законопроєкт №9219 про внесення змін до деяких законів України щодо розмежування повноважень центральних органів виконавчої влади у сферах промислової безпеки, охорони праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, державного гірничого нагляду, державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення з урахуванням поправок і пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи.
Метою законопроєкту є розмежування відповідних політик одна від одної, що дозволить здійснити перерозподіл та оптимізацію функцій між відповідними центральними органами виконавчої влади, перерозподіл завдань між ними.

Мінекономіки внесе зміни до деяких типових форм у сфері державного ринкового нагляду

3 вересня СПО профспілок оприлюднив проєкт наказу Мінекономіки «Про затвердження змін до типових форм документів у сфері державного ринкового нагляду і державного контролю продукції» (завантажити). А саме пропонується внести зміни до:
  • типової форми акта перевірки характеристик продукції (форма №2), затвердженої наказом МЕРТ від 19.04.2019 №667. Її буде доповнено додатком №3 «Моніторинг результативності вжитих обмежувальних (корегувальних) заходів»;
     
  • типової форми постанови про накладення штрафу (форма №14), затвердженої наказом МЕРТ від 19.04.2019№667, у частині зазначення у виконавчому документі дати набрання постанови законної сили та строку пред’явлення постанови до виконання.

Як оформлюються результати перевірки ДПС з питань ЗЕД?

Дніпровські податківці зазначили, що на підставі отриманої від НБУ податкової інформації проводять документальні позапланові перевірки з питань дотримання резидентами вимог валютного законодавства, зокрема і в частині дотримання встановлених НБУ граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів. Матеріалами перевірки є: 
  • акт (довідка) перевірки з інформативними додатками, які є його невід’ємною частиною;
  • заперечення до акта (довідки) перевірки; 
  • пояснення та їх документальне підтвердження, які надані платником податків відповідно до пп. 16.1.15 ПКУ.

Про неможливість реєстрації ПН потрібно повідомляти своєчасно, щоби під час перевірок не було штрафів

ДПСУ повідомила, що Судом касаційної інстанції підтримано позицію контролюючого органу щодо правомірності прийнятого податкового повідомлення-рішення, яким до позивача застосовано штраф за порушення граничних строків реєстрації ПН в ЄРПН.
Посилання на сам факт запровадження воєнного стану в Україні не може безумовно вважатись поважною причиною для звільнення від відповідальності за порушення строків реєстрації ПН.
ВС у своєму рішенні підкреслив, що позивач мав реальну можливість та достатній строк до проведення перевірки для звернення з відповідною заявою про неможливість виконання податкових обов`язків, але докази такого звернення у матеріалах справи відсутні, у зв`язку з чим посилання позивача на такі обставини є безпідставними.

Затверджено порядок проведення спецнавчання щодо контролю за виробництвом та обігом тютюнових виробів

Мінфін наказом від 10.09.2024 №436 затвердив Порядок проведення спеціального навчання або інструктажу щодо специфіки контролю за виробництвом та обігом тютюнової сировини, тютюнових виробів.
Цей Порядок визначає механізм проведення спеціального навчання або інструктажу щодо специфіки контролю за виробництвом та обігом тютюнової сировини, тютюнових виробів представників контролюючих органів  на контрольному посту, що утворюється на підприємствах, на яких здійснюється виробництво тютюнових виробів та/або ферментація тютюнової сировини.

Боротьба з неповерненням валютної виручки під час експорту: що пропонує БЕБ?

За результатами аналізу діяльності та фінансово-господарських операцій суб’єктів господарювання, що займаються експортом сільськогосподарської продукції, аналітики БЕБ запропонували низку змін до законодавства. 
Серед найбільших загроз економіці в цій сфері аналітики БЕБ виділяють неповернення валютної виручки експортерами сільськогосподарської продукції.
Задля усунення передумов, що сприяють незаконній діяльності, БЕБ запропонувало КМУ, Мінекономіки та ДМС ініціювати:
  • введення в дію режиму експортного забезпечення, передбаченого статтею 19-1 Закону «Про зовнішньоекономічну діяльність»;
     
  • виключення частини четвертої підпункту 91.2 пункту 91 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ щодо безумовної реєстрації податкових накладних;
     
  • запровадження державного регулювання цін на зернові культури шляхом установлення мінімальних експортних цін на сільськогосподарську продукцію, що класифікується за кодами згідно з УКТЗЕД: 1001, 1003, 1005, 1201, 1205, 1206, 1512, 2306 тощо.

Банки будуть надавати дані Нацполіції для боротьби з «дропами»: рекомендовано прийняти закон

16 вересня Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради України рекомендував народним депутатам прийняти законопроєкт №11043 у ІІ читанні та в цілому.
У допрацьованому законопроєкті міститься обовʼязок банків та інших фінансових установ надавати інформацію за запитом Нацполіції, зокрема дані фінансових операцій та напрямки, куди кошти перераховувались. Це, зокрема створюється для боротьби з неналежними користувачами карток, так званими, «дроперами», які надають свої картки зловмисниками для перерахування вкрадених коштів.

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»