• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №07(54) | 28.07.2022 р.

П'ятдесят четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №07(54) | 28.07.2022 р.

Це – вже п’ятдесят четвертий (сьомий в 2022 році та пʼятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах. З часу написання попереднього листа минув місяць, тож нам є про що розповісти. А саме:

  • розкажемо, як звітувати фізособі-«загальнику», яка змінила адресу, під час війни;
  • роз’яснимо, які наслідки чекають на фізособу-«загальника» у разі безкоштовної передачі РРО;
  • проінформуємо, що самозайнятим особам хочуть дозволити перехід на ЄП на час війни;
  • дізнаємося, як відзвітувати «єдиннику», який в середині кварталу перейшов на ІІІ групу зі ставкою 2%;
  • підкреслимо, що з 19 липня для звільнення від сплати ЄП на час хвороби потрібен витяг із Е-реєстру лікарняних.

Гарного вам читання!

***

 

Самозайнятим особам хочуть дозволити перехід на ЄП на час війни
4 липня 2022 р. у ВРУ зареєстровано законопроєкт №7518 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування доходів, отриманих фізичною особою, яка провадить незалежну професійну діяльність у період дії воєнного стану».

Ним пропонується встановити правила та умови, за яких фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, можуть на період дії воєнного стану в Україні обрати спрощену систему оподаткування та звітності.

Зокрема, пропонується поряд з фізичними особами–підприємцями та юридичними особами надати можливість, особам, які провадять незалежну професійну діяльність, обрати спрощену систему оподаткування, обліку та звітності на період дії воєнного стану. Про це ми писали тут.

 

З 19 липня для звільнення від сплати ЄП на час хвороби потрібен витяг із Е-реєстру лікарняних
До 19 липня відповідно до п. 295.5 ПКУ платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільнялись від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.    

Наразі завдяки Закону №2330, який почав діяти з 19 липня, ці норми осучаснили та виклали у новій редакції.

Так, з 19 липня платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої витягом з Електронного реєстру листків непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

Тобто строк та підстави звільнення від сплати єдиного податку не змінилися, але у разі хвороби потрібно буде мати саме витяг з Реєстру е-лікарняних і саме його потрібно буде додавати до відповідної заяви для звільнення від сплати ЄП. Про це докладніше читайте у нашій новині ось тут.

 

Фізособа-«загальник» безкоштовно передала РРО: чи буде дохід?
Київські податківці наголосили, що  у разі безоплатної передачі касового апарату (основного засобу), який був отриманий фізичною особою – підприємцем на загальній системі оподаткування безкоштовно, така фізична особа зобов’язана включити до доходу суму залишкової вартості об’єкта, що безоплатно передається.

 

Фізособа-«загальник» під час війни змінила адресу: як звітувати?
Полтавські податківці підкреслили, що у разі зміни податкової адреси, пов’язаної зі зміною адміністративного району, ФОП на загальній системі оподаткування:

  • подає декларацію з додатками за новим місцезнаходженням;
     
  • сплачує ПДФО та військовий збір до відповідних бюджетів за попереднім місцезнаходженням до закінчення поточного бюджетного року.

Як відзвітувати «єдиннику», який в середині кварталу перейшов на ІІІ групу зі ставкою 2%?
Платники ЄП, які мали діючу реєстрацію платника ЄП ІІІ групи зі ставками 3% або 5%, та виявили бажання обрати спецгрупу ЄП в середині кварталу, повинні подати звіт за податковий період до дати обрання спрощеної системи зі сплатою 2% від доходу за формою, затвердженою Наказом №578.

Сума доходу платника ЄП ІІІ групи зі ставкою 3% або 5% визначається відповідно до вимог ст. 292 ПКУ за період з першого числа місяця відповідного кварталу до дати переходу на спрощену систему з особливостями оподаткування.

Сума доходу для оподаткування ЄП ІІІ групи за ставкою 2% визначається за період з дня реєстрації платником ЄП ІІІ групи зі ставкою 2% до останнього календарного дня звітного місяця, яка відображається в податковій декларації. Про це ми зазначали ось тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»

  • «Фізособи-підприємці» №03(72) | 25.04.2024 р.
    Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах
    Сьогодні 06:501
  • «Фізособи-підприємці» №02(71) | 14.03.2024 р.
    Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах
    14.03.202477
  • «Фізособи-підприємці» №01(70) | 01.02.2024 р.
    Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах
    01.02.202473
  • «Фізособи-підприємці» №11(69) | 20.12.2023 р.
    Шістдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах
    20.12.2023159
  • «Фізособи-підприємці» №10(68) | 16.11.2023 р.
    Шістдесят восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах
    16.11.20236 756