• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №09(56) | 07.10.2022 р.

П'ятдесят шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №09(56) | 07.10.2022 р.

Це – вже п’ятдесят шостий (девʼятий в 2022 році та сьомий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах. З часу написання попереднього листа минуло більше ніж місяць, тож нам є про що розповісти. А саме:

  • зауважимо, що з 2023 року може зʼявитися е-резиденство;
  • дізнаємося,  чи буде дохід у фізособи-«єдинника» у разі перерахування коштів з одного поточного рахунку на інший;
  • повідомимо, що гральному бізнесу хочуть заборонити перехід на єдиний податок;
  • підкреслимо, що ДПС просить ФОПів, членів фермерських господарств та самозайнятих осіб сплачувати ЄСВ;
  • визначимося, чи може фізособа-«загальник» займатися бартером.

Гарного вам читання!

 

***

З 2023 року може зʼявитися е-резиденство: Комітет рекомендує прийняти у ІІ читанні закон
30 вересня Комітет ВРУ з податкової політики підтримав законопроєкт №5270 про електронне резидентство.

Якщо коротко, то це можливість для іноземців у кілька кліків «перевезти» свій бізнес в Україну без необхідності переїжджати фізично.

Як це працює:

  1. Фахівець реєструється у «Дії» та проходить фінансову та безпекову перевірку.
     
  2. Якщо все добре, він стає електронним резидентом –фактично електронним платником єдиного податку 3 групи без ПДВ та отримує ЕЦП.
     
  3. Відкриває дистанційно рахунок у банку. І саме банк буде податковим агентом для єРезидента.
     
  4. Працює та сплачує податок – 5% від доходів у межах ліміту ФОП 3 групи. Більше ліміту – 15%.

Але тільки зовнішні контракти з експортом послуг.

Про це ми писали тут.

 

 

Фізособа-«єдинник» перерахувала кошти з одного поточного рахунку на інший: чи буде дохід?
Харківські податківці наголосили, що сума коштів від продажу товарів (робіт, послуг) включається до доходу фізособи-«єдинника» (І-ІІІ груп) в місяці її отримання на поточний рахунок, що відкритий для здійснення підприємницької діяльності.

Водночас, якщо кошти, отримані від продажу товарів (робіт, послуг) перераховуються з одного поточного рахунку ФОП – платника єдиного податку на його інший рахунок, відкритий для здійснення підприємницької діяльності, то такі кошти можуть повторно не включатися до доходу такого платника єдиного податку за умови, що таке перерахування здійснюється після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом.

 

Гральному бізнесу хочуть заборонити перехід на єдиний податок
27 вересня Я. Железняк, Д. Гетманцев та ін. зареєстрували у ВРУ  законопроєкт №8079 «Про внесення змін до підрозділу 8 розділу ХХ Податкового кодексу України щодо заборони перебування грального бізнесу на спрощеній системі оподаткування».

Ним пропонується повернути обмеження щодо заборони перебування на спрощеній системі оподаткування суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність з організації, проведення азартних ігор, лотерей (крім розповсюдження лотерей), парі (букмекерське парі, парі тоталізатора).

Автори законопроєкту вважають, що діяльність з організації, проведення азартних ігор, лотерей (крім розповсюдження лотерей), парі (букмекерське парі, парі тоталізатора), особливо в період війни, не повинна отримувати пільг чи якихось особливих умов.

 

ДПС просить ФОПів, членів фермерських господарств та самозайнятих осіб сплачувати ЄСВ
ДПСУ у своєму розʼясненні наголосила, що  застосування або незастосування положень п. 9-19 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №2464  (щодо можливості несплати ЄСВ ФОПами, самозайнятими особами та членами фермерських господарств під час війни) є правом зазначених платників єдиного внеску. А отже, не позбавляє таких осіб можливості сплачувати єдиний внесок за себе в терміни, визначені законодавством, та зазначати суми такого єдиного внеску в декларації, що, зокрема, є передумовами для зарахування страхового стажу.

 

Чи може фізособа-«загальник» займатися бартером
Пунктом 177.2 ПКУ передбачено, що об’єктом оподаткування у фізичних осіб – підприємців на загальній системі оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручкою у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами.

Отже, враховуючи вищевикладене, обмежень щодо здійснення бартерних операцій (взаємозаліків) фізичними особами – підприємцями на загальній системі оподаткування не передбачено. Про це ми писали тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»