• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №10(57) | 11.11.2022 р.

П'ятдесят сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №10(57) | 11.11.2022 р.

Це – вже п’ятдесят сьомий (десятий у 2022 році та восьмий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах. З часу написання попереднього листа минуло більше ніж місяць, тож нам є про що розповісти. А саме:

  • розповімо, скільки видів діяльності може здійснювати ФОП на єдиному податку;
  • зʼясуємо, чи можна вдруге обрати спецгрупу ЄП у поточному році;
  • наголосимо, що під час війни ФОПам не зарахують страховий стаж без сплати ЄСВ;
  • зазначимо, що малий бізнес в Україні зможе отримати від Meta $1000 на рекламу в Facebook та Instagram;
  • проінформуємо, що з 20 жовтня діє порядок припинення трудового договору у разі смерті роботодавця.

Гарного вам читання!

 

***

З 20 жовтня діє порядок припинення трудового договору у разі смерті роботодавця
Кабмін затвердив Порядок припинення трудового договору у разі смерті роботодавця - фізичної особи або набрання законної сили рішенням суду про визнання такої фізичної особи безвісно відсутньою чи про оголошення її померлою. 20 жовтня він набрав чинності. Ним, зокрема:

  • визначено детальну процедуру та алгоритм дій працівника, який бажає припинити трудовий договір у зв’язку зі смертю роботодавця - фізичної особи або набрання законної сили рішенням суду про визнання такої фізичної особи безвісно відсутньою чи про оголошення її померлою;
     
  • встановлено обов’язки та повноваження центрів зайнятості у разі подання працівником заяви про припинення трудового договору на підставі пункту 8-1 частини першої статті 36 КЗпП;
     
  • врегульовано особливості взаємодії центрів зайнятості з ПФУ та ДПС.

 

Малий бізнес в Україні зможе отримати від Meta $1000 на рекламу в Facebook та Instagram
Федоров у своєму Телеграм-каналі наголосив на можливості отримання 1000$ на рекламну кампанію свого бізнесу у Facebook або Instagram.

Потужний малий і середній бізнес – це основа економіки успішної країни. Допомога від Meta дозволить українським підприємцям залучити нових клієнтів, масштабувати власні проєкти та підтримати українську економіку.

Щоби взяти участь, потрібно мати зареєстроване в Україні підприємство, керувати українською бізнес-сторінкою у Facebook і мати дійсний рекламний обліковий запис. Детальніше про програму і процес подання заявки читайте за цим посиланням.

 

Скільки видів діяльності може здійснювати ФОП на єдиному податку?
Хмельницькі податківці зауважили, що на підставі поданої ФОПом заяви про застосування спрощеної системи оподаткування до реєстру платників єдиного податку вносяться відомості про види господарської діяльності, за умови, що ці види діяльності дають право застосовувати спрощену систему оподаткування.

При цьому ПКУ не передбачено обмежень для фізичних осіб - підприємців щодо кількості видів діяльності, які можуть бути внесені до реєстру платників єдиного податку.

 

Чи можна вдруге обрати спецгрупу ЄП у поточному році?
Пп. 298.1.4 ПКУ встановлено обмеження щодо можливості для суб'єктів господарювання, які є платниками інших податків і зборів відповідно до норм ПКУ, прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу. Такий суб'єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року.

Тож платники інших податків і зборів, які у 2022 році скористались правом обрати спрощену систему з особливостями оподаткування та відмовились від її застосування, не можуть повторно протягом поточного календарного року зареєструватися платниками єдиного податку третьої групи зі ставкою 2% доходу. Про це ми розповідали тут.

 

Під час війни ФОПам не зарахують страховий стаж без сплати ЄСВ: аналіз Закону №2682
3 листопада В. Зеленський підписав Закон №2682-IX, яким внесено зміни до Закону про ЄСВ та деяких інших законів України щодо захисту соціальних, трудових та інших прав фізичних осіб, у тому числі під час воєнного стану, та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю.

Спочатку передбачалося, що для фізичних осіб – підприємців, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, членів фермерського господарства, які не сплачували страхові внески в період дії воєнного стану, такий період буде включатися до страхового стажу та буде вважатися, що страхові суми було сплачено у розмірі мінімального страхового внеску.  Саме у такій редакції законопроєкт було ухвалено у першому читанні.

Але ВРУ при прийнятті у ІІ читанні законопроєкту відмовилася від ідеї зараховувати страховий стаж без сплати ЄСВ. 

Тож все залишається як й було до появи законопроєкту №7433 і так, як йшлося у розʼясненнях ДПС: якщо ФОП не сплачує ЄСВ під час війни – страхового стажу у нього не буде. Про це читайте у нашій новині.

 

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»