• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №11(58) | 22.12.2022 р.

П'ятдесят восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №11(58) | 22.12.2022 р.

Це – вже п’ятдесят восьмий (одинадцятий в 2022 році та дев’ятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах. З часу написання попереднього листа минуло більше ніж місяць, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • дізнаємося, скільки податків платитимуть ФОПи у 2023 році;
  • розповімо про SMART-спрощенку для ФОП (новий законопроєкт);
  • зʼясуємо, чи буде доходом для фізособи-«загальника» сума списаної кредиторської заборгованості;
  • розповімо, чи виникає дохід у фізособи-«загальника» у разі безоплатного отримання товарів;
  • визначимося, чи можуть анулювати реєстрацію платника ЄП під час війни через податковий борг.

Гарного вам читання!

***

SMART-спрощенка для ФОП: нова законодавча ініціатива
25 листопада нардепи зареєстрували у ВРУ законопроєкт №8226 щодо особливого режиму оподаткування окремих платників третьої групи єдиного податку. Про це ми також розповідали тут з роз'яснення Мінцифри.

Законопроєктом пропонується передбачити, що банк може бути податковим агентом для ФОП - платників єдиного податку 3 групи без ПДВ, які не мають найманих працівників, та здійснюють розрахунки виключно у грошовій безготівковій формі. Такі платники податків не вестимуть обліку та не складатимуть податкову звітність.

Звертаємо увагу, що такі платники ЄП матимуть право обрати банк, у якому в нього відкрито спеціальний підприємницький рахунок своїм податковим агентом. Для цього слід подати відповідну заяву до контролюючого органу за місцем своєї податкової адреси.

 

Чи можуть анулювати реєстрацію платника ЄП під час війни через податковий борг?
Житомирські податківці наголосили, що у зв’язку з дією на території України військового стану та з метою уникнення неоднозначного тлумачення норм податкового законодавства кожний конкретний випадок щодо анулювання реєстрації платника єдиного податку у зв’язку з виникненням боргу слід розглядати з урахуванням документів.

Але від себе додамо, що ДПС вже визначилася, що фізособи-«єдинники» І та ІІ груп можуть не сплачувати податок під час війни незалежно від наявності у них доходу. Тож це не буде порушенням й відповідно не може призвести до анулювання реєстрації платника. Але які випадки мали на увазі податківці, у розʼясненні не йдеться. Тож знов потрібна загальна інформація від ДПС.

 

Чи буде доходом для фізособи-«загальника» сума списаної кредиторської заборгованості?
Дніпропетровські податківці наголосили: якщо кредитором списується заборгованість ФОП на загальній системі оподаткування, то сума списаної заборгованості включається до складу загального оподатковуваного доходу ФОП та оподатковується на загальних підставах.

 

Фізособа-«загальник» отримала безоплатно товари: що з оподаткуванням?
ФОП включає до складу загального оподатковуваного доходу вартість безоплатно отриманих товарів за датою їх реалізації за ціною, визначеною на рівні не нижче звичайної ціни, а вартість безоплатно отриманих послуг включається до складу загального оподатковуваного доходу ФОП за ціною не нижче звичайної за датою їх отримання. Про це ми писали тут.

 

Скільки податків платитимуть ФОПи у 2023 році?
ФОПи–«єдинники», як і ФОП на загальній системі оподаткування та особи, які провадять незалежну професійну діяльність та члени фермерського господарства, звільняються від сплати ЄСВ за себе з 1 березня 2022 року до припинення війни, а також протягом наступних 12 місяців (п. 9-19 розд. VIII Закону про ЄСВ). Наразі воєнний стан діятиме до 19 лютого 2023 року. Тож ця пільга залишається актуальною й у 2023 році.

Але у разі прийняття рішення сплачувати ЄСВ протягом 2023 року, треба памʼятати, що  його мінімальний розмір становитиме 1474 грн. А максимальні ставки єдиного податку з 01.01.2023 року будуть такими:

  • для платників І групи – 268,40 грн/міс.;
  • для платників ІІ групи – 1340 грн/міс.

Але через війну фізособи-«єдинники» І та ІІ груп мають право не сплачувати з 1 квітня до закінчення війни податок до бюджету. Про це ми докладно писали тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»