• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №01(59) | 19.01.2023 р.

П'ятдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №01(59) | 19.01.2023 р.

Це – вже п’ятдесят девʼятий (перший у 2023 році та десятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах. З часу написання попереднього листа минув місяць, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • підкреслимо, що з липня 2023 року планують скасувати пільги на час війни для «єдинників»;
  • розповімо, хто має подавати нову форму декларації з ЄП за підсумками 2022 року;
  • зазначимо, що територіальні податківці списують борг з ЄП для «єдинників» 1 та 2 груп за час війни;
  • проінформуємо, що з 3 січня діє нова типова форма обліку доходів та витрат для фізосіб-«єдинників» ІІІ групи;
  • зʼясуємо, чи заповнюється графа 9 розд. І додатка Ф2 до декларації про доходи з від'ємним значенням;
  • визначимося, чи має зазначати фізособа-«загальник» у декларації інформацію про своє майно.

Гарного вам читання!

 

***

Чи заповнюється графа 9 розд. І додатка Ф2 до декларації про доходи з від'ємним значенням
Податківці у підкатегорії 104.09 ЗІР підкреслили, що фізична особа – підприємець на загальній системі оподаткування у графі 9 «Сума чистого оподатковуваного доходу» розд. І додатка Ф2 до податкової декларації зазначає суму чистого оподатковуваного доходу. Проте якщо за результатами господарської діяльності отримано збиток, то графа 9 розд. І додатка Ф2 до податкової декларації прокреслюється. Про це ми писали тут.

 

Чи має зазначати фізособа-«загальник» у декларації інформацію про своє майно?
Податківці у підкатегорії 104.09 ЗІР зауважили, що фізична особа – підприємець на загальній системі оподаткування повинна подавати за результатами календарного року податкову декларацію, в якій поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначатися інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи, в тому числі відомості про нерухоме та рухоме майно.

 

Які податкові пільги на час війни Мінфін планує скасувати у 2023 році?
Нагадаємо, що Меморандумом з МВФ передбачено скасування низки податкових послаблень, які мали діяти до кінця воєнного стану та деякий період після нього. Тим самим Україна взяла на себе зобов’язання якнайшвидшого відновлення довоєнного стану податкової політики.

Для скасування податкових пільг Верховна Рада має ухвалити відповідний Закон. І ось 30 грудня Мінфін вже оприлюднив для обговорення текст законопроєкту.

Документом запропоновано установити, що окремі норми діють до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, але не пізніше 1 липня 2023 року, зокрема:

  • можливість для фізичних осіб – підприємців та юридичних осіб бути платниками єдиного податку ІІІ групи зі застосуванням ставки єдиного податку у розмірі 2 % від суми доходу;
     
  • можливість для ФОП - платників єдиного податку І та ІІ груп не сплачувати єдиний податок;
     
  • незастосування штрафних санкцій за порушення порядку використання РРО та ПРРО.

 

Територіальні податківці списують борг з ЄП для «єдинників» 1 та 2 груп за час війни
Хмельницькі податківці зазначили, що згiдно з п. 9 пiдроздiлу 8 роздiлу ХХ «Перехiднi положення» ПКУ тимчасово, з 1 квiтня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на територiї України, положення роздiлу XIV ПКУ застосовуються з урахуванням визначених Кодексом особливостей. Зокрема, вiдповiдно до абзацу першого пп. 9.1 п.9 пiдроздiлу 8 роздiлу ХХ «Перехiднi положення» ПКУ установлено, що ФОП– платники єдиного податку пepшoї та другої групи мають право не сплачувати єдиний податок.

Але у Е-кабінеті досі у ФОПів відображалася сума несплати за ці періоди. І ось 23 грудня було зменшено ·нарахування єдиного податку з 01.04.2022 по 31.12.2022 по фiзичних особах – платниках єдиного податку першої та другої груп, якi на дату нарахування єдиного податку (20.04.2022, 20.05.2022, 20.06.2022, 20.07.2022, 20.08.2022, 20.09.2022, 20.10.2022, 20.11.2022 та 20.12.2022) не сплатили єдиний податок та мали податковий борг з єдиного податку.

 

З 3 січня діє нова типова форма обліку доходів та витрат для фізосіб-«єдинників» ІІІ групи
Наказом від 30.11.2022 р. №405  Мінфін затвердив типову форму, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізособами-«єдинниками» ІІІ групи, які є платниками ПДВ, та Порядок її ведення.

Цей наказ набрав чинності 3 січня 2023 року (дня його офіційного опублікування). Опублікування відбулося 03.01.2023 року в «Офіційному віснику України» №1. Тобто з 3 січня вже треба вести облік доходів і витрат у новій формі. На жаль, перші два дні цього року потрапляють ще в стару книгу обліку. Проте у новій книзі записи треба буде вести наростаючим підсумком.

Детально про правила її заповнення ми писали тут.

 

Хто має подавати нову форму декларації з ЄП за підсумками 2022 року?
ДПС підкреслила, що згідно з п. 64 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ встановлено, що першим роком, за який визначається мінімальне податкове зобов’язання, є 2022 рік.

Платники єдиного податку –ФОП першої – третьої груп, у яких виникає обов’язок визначити мінімальне податкове зобов’язання, вперше подають податкову звітність за новою формою разом з додатком 2 «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік» за 2022 рік.

Платники єдиного податку четвертої групи – ФОП вперше подають податкову звітність за новою формою разом з додатком 3 «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік» за 2022 рік та з розрахунком єдиного податку на поточний 2023 рік.

 

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»