• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №22(75) | 09.12.2020 р.

Сімдесят п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №22(75) | 09.12.2020 р.

Це – двадцять другий цього року (і сімдесят п’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За два тижні, які минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. Зокрема:

 

  • розкажемо, що ВРУ підтримала введення оплачуваної відпустки для батьків при народженні дитини;
  • зупинимося на особливостях  проведення індексації у грудні 2020 року;
  • зазначимо, як оформити самоізоляцію працівників;
  • поговоримо про плани Мінфіну оновити інструкцію про порядок нарахування та сплату ЄСВ;
  • з’ясуємо, як надаватимуть карантинну допомогу ФОП та роботодавцям.

Гарного вам читання!

 

***

Працівник пішов на самоізоляцію: як оформити його відсутність на роботі?
Фахівці Держпраці наголосили, що варіантів оформлення самоізоляції може бути кілька: дистанційна робота, відпустка за власний рахунок, щорічна відпустка, лікарняний. Залежно від обраного варіанта слід заповнити табель та визначитися з оплатою.

Зокрема, якщо працівник не бажає звертатися до лікаря і добре почувається, тоді лікарняний не оформлюють.

У такому разі, якщо умови дозволяють, він може перейти на дистанційну роботу, тобто продовжувати працювати, залишаючись вдома. Перевести працівника на дистанційну роботу можна на підставі його заяви або, якщо немає змоги передати заяву, — без неї. Рішення керівника цілком може бути обґрунтовано поточною ситуацією з пандемією коронавірусу. Тимчасовий перехід на віддалену роботу у зв'язку з пандемією не є зміною режиму праці, тож не потребує попередження працівника за 2 місяці.

 

ВРУ підтримала введення оплачуваної відпустки для батьків при народженні дитини
1 грудня ВРУ прийнято за основу проєкт Закону №3695 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька на догляд за дитиною».

Ним пропонується доповнити КЗпП та Закон «Про відпустки» новим видом відпустки – відпусткою при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів, що оплачується за рахунок роботодавця. 

Проєктом також передбачається визначити відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку як рівне право кожного з батьків дитини (матері та батька) та внести відповідні зміни в ст. 179181 КЗпП та ст. 1820 Закону «Про відпустки».

 

Індексація зарплати у грудні 2020 року
Індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, у жовтні 2020 року становив 101,0%.

Для роботодавців, які підвищували оклади працівників у квітні, червні, липні та вересні 2019 року, це означатиме, що у грудні 2020 р. доведеться вперше індексувати зарплату цих працівників. 

Всі інші роботодавці будуть нараховувати індексацію за коефіцієнтами для липня-листопада. Як саме треба було індексувати в цих місяцях, ми зазначали тут та тут.

Звертаємо увагу! Через збільшення мінзарплати з 1 вересня 2020 року багато роботодавців могли переглянути оклади та підвищити їх. У такому разі вперше індексувати зарплату слід було б у грудні на підставі індексу жовтня. Але індекс інфляції за цей місяць становить 101,1%, що менше 103%. Тому у грудні індексувати зарплату не потрібно. Про це ми зазначали в своїй аналітиці.

 

Інструкцію про порядок нарахування та сплату ЄСВ оновлять 
26 листопада 2020 року Мінфін оприлюднив проєкт свого наказу (завантажити), яким пропонується викласти у новій редакції Інструкцію про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Переглянути її можна тут>>

Проєкт розроблено відповідно до статей  4 – 10, 25 та пунктів 92 та 98 Прикінцевих та перехідних положень Закону №2464, до яких внесено зміни законами №115-IX,  №465-IX№440-IX та №592-IX.

Прийняті законодавчі зміни забезпечують реалізацію законодавчих прав деяких категорій фізичних осіб, самозайнятих осіб, зокрема фізичних осіб – підприємців, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, та членів фермерських господарств в частині звільнення від сплати за себе ЄСВ за відповідних умов.

 

Як надаватимуть карантинну допомогу ФОП та роботодавцям
7 грудня СПО профспілок оприлюднило для обговорення проєкт постанови КМУ "Деякі питання надання одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам, які можуть втратити доходи у разі повної заборони сфери їх діяльності внаслідок посилення обмежувальних заходів".

За проєктом Порядку, одноразова матеріальна допомога буде надаватися:

  • застрахованим особам, які є найманими працівниками суб’єктів господарювання, робота яких тимчасово зупинена внаслідок запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів, встановлених з метою запобігання поширенню на території України СОVID-19,

  • фізичним особам - підприємцям, економічна діяльність яких тимчасово зупинена та яка відповідає Переліку основних видів економічної діяльності, який має затвердити Кабмін. Увага! Цим проєктом не визначено переліку видів діяльності, за якими СГ підпадають під право на допомогу Про те, яким він може бути, ми писали тут за інформацією від міністра Михайла Федорова. 

Виплата одноразової матеріальної допомоги буде здійснюватися на підставі заяви, поданої застрахованою особою до 21 грудня 2020 року включно.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»