• Посилання скопійовано

«Неприбуткові організації» №8(26) | 11.09.2019 р.

Двадцять шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам

«Неприбуткові організації» №8(26) | 11.09.2019 р.

Це – вже двадцять шостий (і восьмий у 2019 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам. З моменту написання попереднього листа минуло більше місяця, і нам є про що розповісти.

Цього разу:

  • визначимося, чи виникатимуть податкові наслідки у благодійної організації у разі оплати лікування фізособи;
  • розповімо, що чекає профспілку у разі організації екскурсії для своїх членів та членів їхніх сімей;
  • визначимося, чи може громадська організація без статусу юрособи бути включена до Реєстру неприбуткових;
  • зазначимо, чи оподатковувати ЖБК членські внески, які він отримав від своїх членів;
  • проінформуємо, що Уряд вдосконалив моніторинг проектів міжнародної технічної допомоги.

Гарного Вам читання!

***

Благодійна організація оплатила лікування фізособи: чи буде ПДФО?
Запорізькі податківці наголосили, аби не оподатковувати ПДФО витрати на лікування фізособи благодійна організація повинна мати відповідні документи, що підтверджують цільовий характер надання грошових коштів на оплату лікування.

Це можуть бути документи, що підтверджують потребу в лікуванні та медичному обслуговуванні, документи про надання таких послуг, що ідентифікують постачальника послуг та платника податку, якому надаються такі послуги, обсяги та вартість таких послуг: договори, платіжні та розрахункові документи, акти надання послуг, інші відповідні документи.

Зазначений порядок застосовується до сум допомоги для оплати вартості таких послуг як в Україні, так і за кордоном.

Кошти або вартість майна, надані як допомога на лікування та медичне обслуговування, відображаються благодійною організацією у ф. №1ДФ під ознакою доходу «143».

 

Уряд вдосконалив моніторинг проектів міжнародної технічної допомоги
14 серпня Кабмін ухвалив ініційовані та розроблені Мінекономрозвитку зміни до Порядку залучення, використання та моніторингу міжнародної технічної допомоги (МТД) з метою вдосконалення процедури її залучення, державної реєстрації та перереєстрації, використання та моніторингу МТД.

Згідно з ухваленою Урядом постановою для вдосконалення моніторингу проектів МТД, виконавці щорічно звітуватимуть про стан реалізації проектів, а бенефіціари та реципієнти отримають оновлені форми для звітування про результати роботи над проектами.

«Чіткий облік, прозора звітність та моніторинг міжнародної технічної допомоги – одне з найбільш важливих наших завдань. Йдеться про суттєві суми, спрямовані на втілення важливих реформ в Україні, до прикладу протягом 2018 року в Україні реалізовувалось 618 проектів МТД загальною кошторисною вартістю $6,6 млрд. Відтак суспільство і донори повинні мати змогу в доступній формі побачити скільки і куди спрямовується цих коштів і оцінити ефект від їх використання», – коментує рішення Уряду Степан Кубів.

Уряд також посилив підзвітність реципієнтів та бенефіціарів щодо використання МТД через обов’язкове оприлюднення інформації про отриману міжнародну технічну допомогу.

 

ЖБК отримав членські внески: як їх оподатковувати?
Податківці у ІПК від 26.07.2019 р. №3500/6/99-99-15-02-02-15/ІПК наголосили, що ЖБК до моменту закінчення будівництва житлового будинку та до прийняття його в експлуатацію є платником податку на прибуток. Відповідно всі операції, які здійснені ЖБК в цей період, мають оподатковуватися податком на прибуток. А якщо такі внески були отримані після будівництва (коли ЖБК перебував у Реєстрі неприбуткових організацій), вони податком на прибуток не оподатковуються.

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ об'єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами. Він визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування, визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до П(С)БО та МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до ПКУ.

Але положеннями ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на різниці, що виникають на суми пайових внесків, сплачених членами (асоційованими членами) на користь ЖБК. Такі операції відображаються згідно з правилами бухобліку при формуванні фінансового результату до оподаткування.

Про це та про те, як відображати в обліку такі операції, читайте у нашому коментарі до вищенаведеної ІПК.

 

Профспілка організувала екскурсію: що з оподаткуванням?
Херсонські податківці навели норму пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ щодо правил оподаткування додаткового блага. В ній не має виключень для витрат з організації екскурсії профспілкою.

Тому вартість екскурсій (відвідувань музеїв), що організовуються для членів профспілки та членів їх сімей і оплачуються за рахунок коштів зазначеної профспілки, включається до їх загального місячного (річного) оподатковуваного доходу як додаткове благо та оподатковується ПДФО і військовим збором на загальних підставах, за умови персоніфікації кожного учасника заходів.

 

Громадська організація зареєструвалася без статусу юрособи: чи включить ДПС її у Реєстр неприбуткових?
До неприбуткових організацій, що відповідають вимогам п. 133.4 ПКУ і не є платниками податку на прибуток підприємств, можуть бути віднесені, зокрема, громадські об’єднання (пп. 133.4.6 ПКУ). Але вони мають відповідати вимогам п. 133.4 ПКУ.

Відповідно до п. 3 ст. 1 Закону №4572-VI громадське об’єднання може здійснювати діяльність зі статусом юридичної особи або без такого статусу. Громадське об’єднання зі статусом юридичної особи є непідприємницьким товариством, основною метою якого не є одержання прибутку (п. 5 ст. 1 Закону №4572).

Тож до Реєстру неприбуткових установ та організацій можуть бути включені громадські об’єднання лише зі статусом юридичної особи, які відповідають вимогам пп. 133.4.1 ПКУ. Про це ми писали ось тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності неприбуткових установ читайте тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Неприбуткові організації

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Неприбуткові організації»