• Посилання скопійовано

«Неприбуткові організації» 06(70) | 04.09.2024 р.

Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам

«Неприбуткові організації» 06(70) | 04.09.2024 р.
Це – вже сімдесятий (шостий у 2024 році та двадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам. З моменту написання попереднього листа минуло більше ніж місяць, і нам є про що розповісти. А саме:
  • підкреслимо, що  для ОСББ запровадили гранти на встановлення сонячних станцій і теплових насосів;
  • визначимося, чи будуть наслідки при наданні гаражним кооперативом місць для паркування за плату;
  • зупинимося на нюансах заповнення звіту про доходи неприбутківців;
  • наведемо правила сплати земельного податку релігійними організаціями;
  • дізнаємося, хто з неприбуткових подає додаток ГД до рядків 1.6.2 ГД, 2.4.2 ГД та 3.1 ГД Звіту про використання доходів;
  • нагадаємо, як здійснюється перереєстрація неприбутківця у разі внесення змін до статуту.
Гарного вам читання!
 

Для ОСББ запровадили гранти на встановлення сонячних станцій і теплових насосів

З серпня ОСББ можуть стати енергонезалежними завдяки грантам на встановлення сонячних станцій і теплових насосів.
Програма "ГрінДІМ" надає мешканцям багатоповерхівок можливість стати більш автономними, забезпечивши свої оселі світлом і теплом.
Як це працює та яка сума компенсації за встановлення обладнання – дивіться - у нашій новині.

Гаражний кооператив надає місця для паркування за плату: податкові наслідки

Податківці у своєму розʼясненні наголосили на умовах, коли зазначені операції не є підставою для втрати таким кооперативом статусу неприбуткової організації: 
  • якщо статутом обслуговуючого гаражного кооперативу, що внесений до Реєстру неприбуткових організацій, передбачено надання платних послуг з надання в оренду паркувальних місць для розміщення автомобілів на вільних від забудови ділянках на території такого кооперативу іншим фізичним особам (власникам автомобілів), що не є членами цього кооперативу,
     
  • і обсяг таких послуг не перевищує 20% загального обороту кооперативу.
Проте такі зароблені гроші мають бути використані теж за напрямами, передбаченими цим статутом.

Нюанси заповнення звіту про доходи неприбутківців

Тернопільські податківці нагадали, що сума операції (операцій) нецільового використання активів складається із суми рядка 3.1 ГД «гуманітарна допомога» Звіту (дорівнює значенню рядка «Усього» графи 7 розд. IV додатка ГД) та рядка 3.2 «вартість активів (коштів або майна), вартість товарів (робіт, послуг), які використані на цілі інші, ніж фінансування видатків на утримання неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених установчими документами, та/або для здійснення неприбуткової (добродійної) діяльності, передбаченої законом для релігійних організацій» Звіту.

Нюанси сплати земельного податку релігійними організаціями

Житомирські податківці зауважили, що релігійні організації, статути (положення) яких зареєстровано у встановленому законом порядку та які використовують земельні ділянки, які перебувають у власності та/або у володінні на праві постійного користування, що відповідають вимогам пп. 283.1.8 ПКУ, звільняються від плати за землю.
Але  у разі надання в оренду таких земельних ділянок або розташованих на них окремих будівель, споруд (їх частин), вони повинні сплачувати земельний податок на загальних підставах за площі ділянок, що надаються в оренду, або за площі, на яких розташовані надані в оренду окремі будівлі (їх частини). 

Хто з неприбуткових подає додаток ГД до рядків 1.6.2 ГД, 2.4.2 ГД та 3.1 ГД Звіту про використання доходів?

Додаток ГД до рядків 1.6.2 ГД, 2.4.2 ГД та 3.1 ГД Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації подають отримувачі гуманітарної допомоги, зареєстровані в установленому Кабінетом Міністрів України порядку отримувачами гуманітарної допомоги, та набувачі гуманітарної допомоги зі статусом юридичної особи, визначені у підпунктах «а», «б», «в», «г», «ґ», «д», «е», «є» п. 5 ст. 1 Закону №1192. Про це ми писали тут.

Як здійснюється перереєстрація неприбутківця у разі внесення змін до статуту?

При зміні організаційно-правової форми неприбуткової організації, внесення змін до її установчих документів, до ДПС подається реєстраційна заява з позначкою «зміни», до якої додаються копії документів відповідно до п. 6 Порядку.
 Заява та копії документів мають бути подані протягом 10 календарних днів з дня державної реєстрації таких змін, а у разі коли державна реєстрація змін не здійснюється, протягом 10 к.дн. з моменту виникнення зазначених у п. 14 Порядку обставин. Про це читайте в нашій новині ось тут.

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності неприбуткових установ читайте тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Неприбуткові організації

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Неприбуткові організації»