• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №10(125) | 20.06.2023 р.

Сто двадцять п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №10(125) | 20.06.2023 р.

Це – десятий  з початку року (а загалом сто двадцять пʼятий та двадцять сьомий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло три тижні. За цей час сталося чимало, а саме:

 

  • зауважимо, що за І півріччя 2023 року з прибутку слід звітувати за оновленою формою;
  • дізнаємося, чи каратимуть платника податку на прибуток за неподання фінзвітності з аудиторським звітом під час війни;
  • зазначимо, що  змінився порядок подання електронної звітності до органів державної статистики;
  • підкреслимо, що ДПС планує оновити декларацію з рентної плати;
  • проінформуємо, що в ЄДР впровадили низку змін щодо кінцевого бенефіціара.

Гарного вам читання!

 

***

За І півріччя 2023 року з прибутку слід звітувати за оновленою формою
Закарпатські податківці зауважили, що декларація за оновленою формою (з урахуванням змін, внесених Наказом №101) подається, починаючи зі звітного періоду – півріччя 2023 року.

На вебпорталі ДПС у рубриці Електронна звітність/Платникам податків про електронну звітність/Інформаційно-аналітичне забезпечення/Реєстр електронних форм податкових документів розміщені електронні форми декларацій (зі змінами, внесеними Наказом №101) з додатками, які приймаються з 01.07.2023 р. за ідентифікаторами форм:

  • J0100124 – для юридичних осіб;
  • F0100724 – для фізичних осіб;
  • J0100924 – для інститутів спільного інвестування;
  • J0100524 – для виробників сільськогосподарської продукції за рік (річний податковий (звітний) період починається з 1 липня минулого звітного року і закінчується 30 червня поточного звітного року).

 

Чи каратимуть платника податку на прибуток за неподання фінзвітності з аудиторським звітом під час війни?
Платник податку на прибуток звільняється від відповідальності, передбаченої ПКУ, за неподання до 10.06.2022 та до 10.06.2023 річної фінансової звітності, яка підлягає оприлюдненню разом з аудиторським звітом з обов'язковим виконанням таких обов'язків протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

При цьому  у платника, який не подав таку звітність, фактично відсутня вина, тому адміністративна відповідальність до платників податків, передбачена ст. 163-1 КУпАП, у період дії воєнного стану за неподання або несвоєчасне подання аудиторських висновків не застосовується.

Про це ми писали тут та тут.

 

Змінився порядок подання електронної звітності до органів державної статистики
Держстат наказом від 28.03.2023 р. №124 затвердив зміни до Порядку подання електронної звітності до органів державної статистики. Його привели у відповідність до Закону "Про офіційну статистику".

Згідно зі змінами, статистична звітність (респондентами - юридичними особами, відокремленими підрозділами юридичних осіб, розташованими на території України, відокремленими підрозділами юридичних осіб України, розташованими за кордоном, фізичними особами - підприємцями) і фінансова звітність (респондентами - юридичними особами) подається до адресата звітності виключно в електронній формі.

 

ДПС планує оновити декларацію з рентної плати
На початку червня ДПС розмістила проєкт наказу Мінфіну щодо змін до форми декларації з рентної плати. Його розроблено з метою спрощення звітності для платників податків, що забезпечить зменшення витрат і часу платників на податковий облік та сплату платежів до бюджету.

Як вказано у пояснювальній записці, реалізація проєкту наказу сприятиме зменшенню навантаження на платників з рентної плати у частині обчислення суми пені у Податкових деклараціях, оскільки програмне забезпечення ІКС ДПС забезпечує можливість виконувати обробку податкової звітності, у тому числі обчислення суми пені та проведення камеральної перевірки поданої звітності, автоматично.

 

В ЄДР впровадили низку змін щодо кінцевого бенефіціара
16.06.2023 ДП НАІС оновило програмне забезпечення ЄДР. Поточним оновленням впроваджено низку змін щодо кінцевого бенефіціарного власника (КБВ) та структури власності, а саме:

1. Припинено використання реєстраційної дії «Державна реєстрація підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника».

2. Впроваджено нову реєстраційну дію «Державна реєстрація підтвердження достовірності відомостей про кінцевого бенефіціарного власника та/або структуру власності». Реєстраційна дія призначена для:

  • встановлення відмітки про можливу недостовірність структури власності;

  • встановлення відмітки, що структура власності визнана Національним банком України непрозорою;

  • встановлення відмітки про можливу недостовірність інформації про кінцевого бенефіціарного власника.

3. До вкладки «Інформація» додано новий блок «Відомості про структуру власності» для внесення додаткових відомостей у структурованому вигляді.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на липень 2023 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»