• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №19(134) | 29.11.2023 р.

Сто тридцять четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №19(134) | 29.11.2023 р.
Це – девʼятнадцятий  з початку року (а загалом сто тридцять четвертий та тридцять шостий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло два тижні. За цей час сталося чимало, а саме:
 
  • повідомимо, що з 24 листопада діють оновлені форми декларації з податку на нерухомість та плати за землю;
  • дізнаємося, в який строк слід подати звіт про використання доходів при ліквідації;
  • розповімо, в які строки ДПС може провести камеральну перевірку;
  • зазначимо, що готуються зміни до порядку складання єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ.
  • наголосимо, що з 2024 року адміністрування ЄСВ можуть передати від ДПС до ПФУ.
Гарного вам читання!
 

З 24 листопада діють оновлені форми декларації з податку на нерухомість та плати за землю

Наказом від 26.09.2023 №519 Мінфін оновив форму декларації з податку на нерухомість. Зміни невеликі, зокрема, прибрали рядки, у яких зазначалася сума пені. 
Крім того, наказом від 26.09.2023 №520 Мінфін змінив форму декларації з плати за землю. Зміни можна назвати косметичними. Зокрема, з декларації вилучили рядки щодо визначення суми пені.
24 листопада накази опубліковані в «Офіційному віснику України». Але перше звітування розпочнеться вже наступного року. Проте офіційної інформації від ДПС поки що немає.

Неприбутківець ліквідується: в який строк слід подати звіт про використання доходів?

Луганські податківці зазначили, що дата ліквідації може припадати на початок або середину податкового року. Тому неприбуткові організації можуть подати останній (ліквідаційний) Звіт до закінчення року ліквідації, але не пізніше 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного року.

Зміни до порядку складання єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ: проєкт Мінфіну

СПО профспілок оприлюднив для обговорення проєкт наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків-фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також нарахованого єдиного внеску». Ним передбачено внесення змін до:
 
1) Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків-фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також нарахованого єдиного внеску.
Зміни редакційні. Зокрема, уточнено, що юридична особа під час подання Розрахунку за відокремлений підрозділ зазначає дані про відокремлений підрозділ у рядку 033 (а не 032, як тепер) заголовної частини Розрахунку. Також підкориговано розділ 4 Порядку щодо заповнення додатків до Розрахунку;
 
2) додатка 1 до Порядку "Таблиця відповідності кодів категорій застрахованих осіб та кодів бази нарахування і розмірів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування". Його доповнено новим рядком 81 "Особи, які мають спеціальне звання Бюро економічної безпеки України";
 
3) розділу 1 «Довідник ознак доходів фізичних осіб» додатка 2 до Порядку. А саме запроваджуються нові ознаки доходів фізичних осіб 210 (допомога по частковому безробіттю), 211 (компенсація за пошкоджену нерухомість під час війни) та вносяться редакційні правки щодо ознак доходів фізичних осіб 111, 112, 156, 189, 193 відповідно до чинних норм податкового законодавства.

В які строки ДПС може провести камеральну перевірку?

Податківці у підкатегорії 130.04 «ЗІР» підкреслили, що вони мають право провести камеральну перевірку протягом 1095 календарних днів з дня фактичної сплати узгодженої суми податкового (грошового) зобов’язання (з дня вчинення правопорушення) та після закінчення строку давності (1095 днів), який припадав на період дії карантину та/або воєнного стану (до 01.08.2023), враховуючи період зупинення такого строку давності з 18 березня 2020 року до 31 липня 2023 року (включно). Але як саме впливає строк карантину та війни на можливість проведення перевірки після закінчення 1095 к. дн., вони не розʼяснили.

З 2024 року адміністрування ЄСВ можуть передати від ДПС до ПФУ

Н. Южаніна у своєму Телеграм-каналі зауважила, що найближчим часом у Верховній Раді розглядатиметься в першому читанні законопроєкт №9569 авторства Третякової, Безуглої, Гетманцева, яким пропонується з 2024 року передати адміністрування ЄСВ від ДПС до Пенсійного фонду.
Дискусії про доцільність повернення функцій адміністрування ЄСВ Пенсійному фонду тривають, відколи їх було передано ще Міністерству доходів і зборів з 1 жовтня 2013 року. 
Нагадаємо, що законопроєктом №9569 заплановано з 1 січня 2024 року об’єднати адміністративні структури та покласти адміністрування єдиного внеску на Пенсійний фонд України.

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на грудень 2023 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»