• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №09(144) | 12.06.2024 р.

Сто сорок четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №09(144) | 12.06.2024 р.
Це – девʼятий з початку року (а загалом сто сорок четвертий та сорок шостий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло три тижні. За цей час сталося чимало, а саме:
  • підкреслимо, що  до 20 червня слід надати до ТЦК дані про автотранспорт;
  • розповімо, що зʼявляться вимоги до декларації на зберігання пального для генераторів;
  • наголосимо, що ДПСУ оновила «Єдине вікно подання електронної звітності» (станом на 24.05.2024);
  • дізнаємося, як отримати довідки ОК-5 та ОК-7 на вебпорталі послуг ПФУ;
  • розповімо, як підписувати податкову звітність в е-формі у разі тимчасової відсутності головбуха;
  • зазначимо, що з 4 червня діє дворічний експеримент Мінінфраструктури щодо впровадження е-ТТН;
  • розкажемо про найтиповіші помилки з ЄСВ під час заповнення додатка 1 до єдиної звітності.
Гарного вам читання!
 

Зʼявляться вимоги до декларації на зберігання пального для генераторів: проєкт від Мінекономіки

5 червня 2024 року Мінекономіки оприлюднило проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 18 березня 2022 р. №314».
Зокрема, пропонується визначити вимоги до декларації на зберігання пального, зокрема до відомостей, які має містити така декларація, та способу її подання. А також визначити відповідальність за зберігання пального за відсутності належним чином поданої декларації на зберігання пального.
Так, у декларації на зберігання пального зазначаються відомості про:

- суб’єкта господарювання (у тому числі іноземного суб’єкта господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво):

  • для юридичної особи - організаційно-правова форма, повне і скорочене найменування (за наявності), ідентифікаційний код згідно з ЄДРПОУ, місцезнаходження, контактний номер телефону, адреса електронної пошти, прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності) керівника юридичної особи або його уповноваженого представника;
     
  • для фізичної особи - підприємця - прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності), реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності), номер паспорта громадянина України (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті громадянина України), місце проживання, контактний номер телефону, адреса електронної пошти);

- загальну місткість резервуарів та ємностей, що використовуються для зберігання пального, та їх фактичне місцезнаходження.

 


ДПСУ оновила «Єдине вікно подання електронної звітності» (станом на 24.05.2024)

ДПСУ оприлюднила оновлення до спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» до версії 1.32.5.0 станом на 24.05.2024.
Цей комплект програмного забезпечення включає в себе зміни та доповнення з 23.12.2023 по 24.05.2024 включно та встановлюється тільки на релізи Системи версії 1.32.*
 Зокрема, додано форми Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого або удосконаленого електронного підпису, форми №1-ОПП, №5-ОПП, №8-ОПП. 
 

Як отримати довідки ОК-5 та ОК-7 на вебпорталі послуг ПФУ?

Фахівці ПФУ підкреслили, що довідки ОК-5 та ОК-7 — це сформовані індивідуальні відомості про застраховану особу з реєстру застрахованих осіб. Довідки формуються за будь-який період (ОК-5 – починаючи з 2000 року, ОК-7 – з 2011 року) та містять, зокрема, дані щодо суми заробітної плати для нарахування пенсії, страхового стажу, сплати страхових внесків.
Отримати їх можна онлайн – через особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.
Для цього необхідно виконати декілька простих дій:
  • Увійдіть на сторінку вебпорталу е-послуг Пенсійного фонду України.
  • Авторизуйтеся в особистому кабінеті за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП).
  • Знайдіть розділ «Комунікації з ПФУ» в лівому боковому меню та натисніть «Запит на отримання електронних документів».
  • Заповніть поля розділу запиту, надайте згоду на обробку персональних даних та натисніть «Відправити до ПФУ».
  • У розділі «Мої звернення» натисніть на свій запит зі статусом «Виконано» та завантажте довідку в PDF-форматі.

Як підписувати податкову звітність в е-формі у разі тимчасової відсутності головбуха?

Податківці з Офісу великих платників підкреслили, що у разі тимчасової відсутності (відпустка, у т. ч. відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею передбаченого законодавством віку, лікарняний) головного бухгалтера на сформовану податкову звітність в електронному вигляді накладаються кваліфікований або удосконалений електронний підпис керівника (директора) та кваліфікована електронна печатка (за наявності).
 

ПФУ навів найтиповіші помилки з ЄСВ під час заповнення додатка 1 до єдиної звітності

Фахівці ПФУ повідомили, що за результатами опрацювання поданих єдиних звітностей та додатків до них виявлено такі типи помилок у Додатку 1 до звітності:
  • сумові помилки: застосовано неправильні ставки ЄСВ; зазначено помилкову суму нарахованої заробітної плати тощо;
     
  • несумові помилки: громадянство, ідентифікаційний номер або номер та серія паспорта, код категорії застрахованої особи, кількість днів перебування у трудових відносинах або без збереження заробітної плати.

З 4 червня діє дворічний експеримент Мінінфраструктури щодо впровадження е-ТТН

За прийнятою постановою КМУ №629 протягом двох років запроваджується експериментальний проєкт із впровадження ТТН в електронній формі з використанням системи електронного документообігу у сфері внутрішніх вантажних перевезень. Зокрема, затверджено Порядок реалізації експериментального проєкту. 
За цим Порядком експериментальний проєкт спрямований на:
  • вдосконалення законодавчого врегулювання у сфері діяльності автомобільного транспорту в Україні в частині переходу на електронний документообіг е-ТТН, у тому числі на окремі види вантажів (молочної сировини, високооктанових кисневмісних домішок, нафтопродуктів (нафти), хлібобулочних виробів, деревини) з використанням системи електронного документообігу електронної товарно-транспортної накладної, її вдосконалення;
     
  • інтеграцію з існуючими державними електронними інформаційними ресурсами (інформаційно-комунікаційними системами) міністерств та інших центральних органів виконавчої влади та тестування їхньої взаємодії: системою зважування в русі (WIM); єдиним реєстром ТТН на переміщення алкогольних напоїв; єдиною державною системою електронного обліку деревини; інформаційними системами Укртрансбезпеки.
Але участь у такому експерименті для СГ буде добровільною. Про це все ми писали тут.
Постанова КМУ №629 почала діяти з 4 червня (дня її офіційного опублікування в "Урядовому курʼєрі").
 

І наостанок - аналітика від редакції

Кому із суб’єктів господарювання потрібно повідомляти ТЦК про наявний у них автотранспорт до 20 червня, а кому цього не треба робити? Чи чекати штрафів за неповідомлення?  Про це все ми писали тут.
 

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на червень 2024 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»