• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №21(52) | 28.11.2019 р.

П'ятдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №21(52) | 28.11.2019 р.

Це – двадцять перший з початку року (і п’ятдесят другий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість.

З моменту написання попередньої розсилки минуло понад два тижні, і нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • визначимося, як підписувати складені ПН у разі відсутності посади головного бухгалтера;
  • поговоримо про те, як нова ДПС бореться з мінімізаційними схемами у сфері ПДВ;
  • розповімо, чи змінюється рахунок в СЕА ПДВ у разі перереєстрації платника;
  • дізнаємося, як правильно поповнювати рахунок в СЕА ПДВ;
  • наголосимо, що зареєстрована ПН гарантує право платника на податковий кредит.

Гарного Вам читання!

***

 

Посада головного бухгалтера не передбачена: хто може підписувати ПН та РК?
Податківці у ІПК від 05.11.2019 р. №1191/ІПК/04-36-04-01-16 відповідають, що за відсутності на підприємстві посади головного бухгалтера при складанні ПН можливе накладення ЕЦП безпосередньо власником або керівником підприємства.

Проте підписувати ПН замість головного бухгалтера може й бухгалтер. Але для надання права підпису електронних документів іншим особам, яким делеговано право підпису, платник повідомляє про таких осіб контролюючий орган за допомогою повідомлення про надання інформації щодо ЕЦП в електронному вигляді. Про це все ми писали ось тут.

 

Змінили адресу та здійснили перереєстрацію платника ПДВ: що з рахунком в СЕА ПДВ?
Дніпропетровські податківці зазначили, що електронні рахунки у СЕА ПДВ відкриваються виключно на підставі реєстру платників ПДВ.

Відповідно до п. 4.2 розділу IV Положення №1130 у разі перереєстрації дата реєстрації платником ПДВ не змінюється, а тому при перереєстрації платника ПДВ, пов’язаної зі зміною адміністративного району, статус платника ПДВ зберігається з дати його реєстрації платником ПДВ.

Таким чином, у випадку перереєстрації платника ПДВ, пов’язаної зі зміною адміністративного району, номер рахунку у СЕА ПДВ не змінюється.

 

Як нова ДПС бореться з мінімізаційними схемами у сфері ПДВ?
За інформацією ДПС, завдяки новим підходам в адмініструванні та використанню аналітичних інструментів за серпень-жовтень 2019 року темпи росту нарахувань ПДВ зросли на 20,3%, а обсяги постачання (бази податку) зросли лише на 5,3%. При цьому темпи росту сплати внутрішнього ПДВ за серпень-жовтень випереджають вдвічі темпи зростання сплати, які були досягнуті за січень-липень (21,2% проти 10,5%).

У результаті індикативні показники з ПДВ (за мінусом відшкодування), визначені для ДПС, з серпня виконуються у повному обсязі. Більше того, отримано перевиконання індикативу чистого сальдо ПДВ за серпень-жовтень на 6,5%.

 

Як правильно поповнювати рахунок в СЕА ПДВ: нагадування від ДПС
Київські податківці наголосили, що збільшення реєстраційної суми шляхом поповнення рахунка в СЕА ПДВ з інших джерел чинним законодавством не передбачено.

Тобто реєстраційний ліміт платника ПДВ збільшується лише на суму поповнення, яка надходить з його власного поточного рахунку.

Кошти, які надійшли з інших рахунків платника ПДВ або через інші платіжні засоби (термінали, IBOX тощо) реєстраційний ліміт платника не збільшують.

 

Зареєстрована податкова накладна гарантує право платника на податковий кредит
Верховний суд в постанові від 21 жовтня 2019 року зробив такий висновок: «Податкова накладна, складена та зареєстрована платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, після 1 липня 2017 року в Єдиному реєстрі податкових накладних, є для покупця таких товарів/послуг достатньою підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту, та не потребує будь-якого іншого додаткового підтвердження».

Тобто ПН з помилками, яку зареєстровано в ЄРПН, є підставою для визнання податкового кредиту.  Про це докладно ми зазначали у своєму коментарі до згаданої постанови ВС.

 

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»