• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №6(83) | 22.04.2021 р.

Вісімдесят третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №6(83) | 22.04.2021 р.

Це – шостий з початку року (і вісімдесят третій загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло два  тижні, і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • проінформуємо, що сільськогосподарських товаровиробників пропонують звільнити від ПЗ з ПДВ у разі втрати продукції;
  • розповімо, що Гетманцев продовжує приймати скарги щодо заблокованих ПН;
  • з’ясуємо, як заповнити додаток 2 до декларації з ПДВ;
  • підкреслимо, що правила звільнення від ПДВ засобів індивідуального захисту та медичного кисню змінилися;
  • наголосимо, що ПН та РК великих платників ПДВ майже ніколи не блокуються;
  • дізнаємося, як оподатковується ПДВ благодійна діяльність.

Гарного вам читання!

 

***

Сільгосптоваровиробників пропонують звільнити від ПЗ з ПДВ у разі втрати продукції
5 квітня до ВРУ було внесено законопроєкт №5333. Ним пропонується:

  • визначити, що з метою оподаткування податком на додану вартість, знищення сільськогосподарських рослин, насаджень, тварин у зв’язку із форс-мажорними обставинами не є постачанням товарів, і, відповідно, сільськогосподарські товаровиробники на вартість знищеного у зв’язку із форс-мажорними обставинами врожаю або тварин, не нараховуватимуть ПДВ як на витрати, що не використовуються у господарській діяльності;

  • зменшити мінімальний розмір площі сільськогосподарських угідь та або/ земель водного фонду з 2 гектарів до 1,05 гектарів для фізосіб – платників єдиного податку 4 групи;

  • дозволити тимчасово, до 1 січня 2022 року, платникам ПДВ подавати до контролюючого органу повідомлення про наявність обставин (знищення врожаю) у довільній формі разом з податковою декларацією за відповідний звітний (податковий) період, в якому виникли такі обставини.

Якщо закон буде прийнято, то він набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Про це читайте у нашій новині.

 

Гетманцев продовжує приймати скарги щодо заблокованих ПН
На початку квітня у Telegram-каналі Д. Гетманцева було розміщене нове повідомлення. За ним комітет ВРУ податкової, митної та фінансової політики продовжує роботу зі скаргами платників податків, щодо порушень при реєстрації ПН або віднесення підприємств до ризикових.

Так, станом на 06.04.2021 р. було опрацьовано 151 звернення, з яких:

  • за 62 було розблоковано реєстрацію ПН, прийнято таблиці даних платника ПДВ, виключено платника з переліку ризикових суб’єктів господарювання, виконано рішення суду;

  • за 45 питання платників будуть вирішені у випадку подання ними інформації та копій документів щодо невідповідності платника податку критеріям ризиковості, таблиць даних платників ПДВ та скарг на рішення регіональних комісій;

  • за 35 зверненнями після ухвалення відповідного судового рішення, у тому числі, усунення технічної помилки, надання роз’яснення  щодо порядку виконання судового рішення податкові накладні платників будуть розблоковані або ж їх буде виключено з переліку ризикових суб’єктів господарювання;

  • за 9 питаннями усі належні заходи зі сторони ДПС були виконані, проте проблему не вирішено в силу того, що необхідно провести перевірку СГ, або ж вирішення питання знаходиться в компетенції іншого органу державної влади.

 

Як заповнити додаток 2 до декларації з ПДВ?
Податківці у підкатегорії 101.24 «ЗІР» зауважили, що при заповненні додатка 2 декларації з ПДВ доцільно застосовувати принцип хронології формування від’ємного значення. За ним податкові зобов’язання поточного періоду зменшуються на суму податкового кредиту у хронологічному порядку його виникнення – від найдавнішого до найновішого.

При заповненні таблиці 1 додатка 2 до Декларації слід враховувати значення рядка 21 (сума від’ємного значення, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду) Декларації.

Графи таблиці 1 додатка 2 до Декларації доцільно заповнювати у хронологічному порядку виникнення сум від’ємного значення, відображеного у графі 4 (сума усього) таблиці 1 додатка 2 до Декларації починаючи із звітного періоду, який є найближчим до дати подання декларації (найновіший звітний період) та закінчуючи найбільш давнім звітним періодом. Про це ми писали тут.

 

Правила звільнення від ПДВ засобів індивідуального захисту та медичного кисню змінилися
КМУ вкотре вніс зміни до Переліків №224 та №225, в яких наведено товари, що звільняються від ПДВ згідно з пп. 71 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ. Про попередні оновлення ми писали тут.

Цього разу йдеться про:

Ці постанови набрали чинності з 15 квітня 2021 року - дати їх офіційного опублікування

 Постанова №336 уточнено підрозділ «Засоби індивідуального захисту». Зокрема, передбачено, що звільнення від оподаткування ПДВ поширюватиметься лише на операції з постачання на митній території України. Тобто імпорт таких товарів не звільнятиметься від ПДВ!

 А Постановою № 343 внесено однакові зміни як до Переліку №224, так і до переліку №225. При цьому змінюється назва товарів, які звільняються від ПДВ, а код УКТ ЗЕД при цьому залишається без змін. Про це читайте тут.

 

ПН та РК великих платників ПДВ майже ніколи не блокуються
14 квітня відбулась зустріч Податкового комітету Європейської Бізнес Асоціації з представниками Головного управління Державної податкової служби у Київській області, ГУ ДПС у м. Києві  та Північного та Південного міжрегіональних офісів великих платників податків.

Під час зустрічі відбулось фахове обговорення різних причин блокування податкових накладних, розрахунків коригування до них та причин відмови у реєстрації таблиць даних з поясненням щодо особливостей здійснення господарської діяльності бізнесу. Незважаючи на те, що накладні компаній, які знаходяться на обліку у офісах великих платників податків майже ніколи не блокуються – дана тема залишається досить актуальною з огляду на доволі часті випадки блокування податкових накладних у контрагентів таких компаній.

 

Благодійна допомога: чи є пільги з ПДВ? 
Донецькі податківці пригадали, що згідно з пп. 197.1.15 ПКУ звільняються від оподаткування ПДВ операції з надання благодійної допомоги, зокрема безоплатне постачання товарів/послуг благодійним організаціям, утвореним і зареєстрованим відповідно до законодавства, а також надання такої допомоги благодійними організаціями набувачам (суб’єктам) благодійної допомоги відповідно до законодавства про благодійну діяльність та благодійні організації.

У разі недотримання умов, визначених цим підпунктом, такі операції оподатковуються на загальних підставах.

 

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»