• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №03(99) | 15.02.2022 р.

Дев’яносто дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №03(99) | 15.02.2022 р.

Це – третій з початку року (і дев’яносто дев’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • проінформуємо, що з 16 лютого будуть діяти нові форми ПН та РК;
  • зазначимо, що для продажу харчових продуктів тимчасово хочуть ввести нульову ставку ПДВ;
  • з’ясуємо, як для турагентів та туроператорів розраховується обсяг операцій для реєстрації платником ПДВ;
  • розповімо, чи може ПН на копійки не співпадати з первинним документом;
  • зупинимося на правилах оподаткування ПДВ у разі придбання товарів у неплатника ПДВ.

Гарного вам читання!

***

Для продажу харчових продуктів тимчасово хочуть ввести нульову ставку ПДВ
4 лютого народний депутат Ігор Фріс з партії «Слуга народу» повідомив, що з разом з іншими нардепами він підготував, підписав та подав на реєстрацію законопроєкт №7023

Ним пропонується внести зміни до підрозділу 2 Розділу XX ПКУ, якими запровадити тимчасово, до 1 січня 2023 року:

  • ПДВ за нульовою ставкою операцій з постачання на митній території України продуктів харчування, вироблених на митній території України (крім зазначених у ст. 197 ПКУ, які звільнені від оподаткування);
     
  • оподаткування за ставкою у розмірі 7% послуг з постачання та розподілу природного газу (крім скрапленого), постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення.

Про це ми писали тут.

 

З 16 лютого будуть діяти нові форми ПН та РК
Мінфін наказом від 17.01.2022 р. №15 вніс зміни до Наказу Мінфіну від 31.12.2015 р. №1307 (це Порядок складання ПН та РК).

Зауважимо, що кардинальних змін форми не зазнали. Але саме ці нові форми ПН/РК з дня набрання ними чинності треба буде складати (щоправда, вийде це не раніше, ніж шаблон цих документів буде оновлено). Докладно про це ми писали тут.

Ці зміни стосуються тільки платників ПДВ, які займаються постачанням тютюнових виробів за максимальними роздрібними цінами. Але нові форми ПН та РК отримують всі платники ПДВ.

Наказ набирає чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування. Наразі він запланований до публікації в "Офіційному віснику України" від 15.02.2022 р. №13. У такому разі змінена форма податкової накладної та розрахунку коригування почнуть діяти із 16.02.2022 року. Про це ми писали  тут.

 

Як для турагентів та туроператорів розраховується обсяг операцій для реєстрації платником ПДВ
Податківці з Офісу великих платників зазначили, що  оскільки у туристичного оператора та туристичного агента при проведенні операцій з постачання туристичного продукту (туристичної послуги) базою оподаткування є їх винагорода, то при визначенні загального обсягу оподатковуваних операцій звітного періоду для реєстрації (обов’язкової/добровільної) платником ПДВ, як туристичним оператором, так і туристичним агентом, враховується сума їх винагороди.

 

Чи може ПН на копійки не співпадати з первинним документом?
Податківці у підкатегорії 101.16 "ЗІР" зазначили, що на сьогодні ДПС реалізовано можливість реєстрації в ЄРПН податкових накладних/розрахунків коригування, в графах 7 та 11 (графи 14 розрахунку коригування) яких зазначено ціну постачання одиниці товару/послуги та суми ПДВ відповідно з більше ніж двома знаками після коми.

Тож обрахунок суми ПДВ у податковій накладній/ розрахунку коригування здійснюється з урахуванням вимог ПКУ та з можливістю зазначення в показниках, які беруть участь в обрахунку суми ПДВ, належної кількості знаків після коми, що забезпечує можливість точного визначення суми ПДВ у ПН (графа 11) / РК (графа 14). При цьому дані податкового обліку платника податку повинні відповідати даним первинного (бухгалтерського) обліку. Про це все читайте тут.

 

Чи є придбані товари у неплатника ПДВ базою для оподаткування?
Одеські податківці розповіли, що операції з безоплатної передачі товарів/послуг (у т.ч. для проведення маркетингових/рекламних заходів), придбаних без ПДВ у неплатників податку, є об’єктом оподаткування ПДВ, база оподаткування при здійсненні яких визначається не нижче ціни придбання.

Водночас, якщо вартість безоплатно переданих товарів/послуг (у т.ч. для проведення маркетингових/рекламних заходів) включається до  вартості оподатковуваних операцій з постачання (реалізації) товарів/послуг та компенсується їх споживачами, збільшуючи при цьому базу оподаткування ПДВ, то така безоплатна передача товарів/послуг не розглядається як окрема операція з постачання (у тому числі з безоплатного) товарів/послуг, і додаткового нарахування податкових зобов’язань з ПДВ не потребує. Такі безоплатно передані товари/послуг визнаються оподатковуваними ПДВ у складі тієї операції, до вартості якої їх було включено.

 

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»