• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №13(109) | 29.08.2022 р.

Сто дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №13(109) | 29.08.2022 р.

Це – тринадцятий з початку року (сто дев’ятий загалом і десятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло більше двох тижнів, і нам є про що розповісти. А саме:

  • повідомимо, що Д. Гетманцев звернувся до Мінфіну для вирішення проблеми з блокуванням ПН та РК;
  • нагадаємо, куди подавати заяву на анулювання реєстрації ПДВ у разі простою у ДПС;
  • розповімо, як податківці крали податковий кредит з ПДВ у СГ з окупованих територій;
  • наголосимо, що БЕБ взялося за розслідування платників ПДВ – претендентів на бюджетне відшкодування;
  • дізнаємося, що робити у разі неотримання квитанцій про реєстрацію ПН або їх блокування.

Гарного вам читання!

 

***

Гетманцев звернувся до Мінфіну для вирішення проблеми з блокуванням ПН та РК
Гетманцев звернувся до  Мінфіну та ДПС щодо усунення деяких прогалин в системі блокування податкових накладних, які подекуди використовуються податківцями з порушенням прав платників. Про це він повідомив у своєму Телеграм-каналі.

Насамперед Гетманцев звернув увагу на проблему неврахування податківцями Таблиці платника.

Також він вказав на неправильне формулювання висновків ДПС по критеріям ризиковості. У своїх рішеннях ДПС не наводить чітких даних, а тільки говорить про наявність відповідної інформації.

Через ці прогалини в процесі роботи ДПС з документами платників ПДВ Гетманцев чекає від ДПС та Мінфіну внесення відповідних змін до Постанови №1165. Строк для розробки та відповіді -  5 вересня.

 

Не працює через війну територіальний орган ДПС: куди подавати заяву на анулювання реєстрації ПДВ
Податківці з Офісу великих платників підкреслили, що СГ при перебуванні на обліку в районі бойових дій з метою анулювання своєї реєстрації як платника ПДВ може подати заяву про анулювання реєстрації за формою №3-ПДВ в е-формі.

При цьому платник у розд. 1 заяви за формою №3-ПДВ зазначає найменування ДПС, в якому він перебуває на обліку.

Заяву розглядатиме територіальний орган ДПС, за яким закріплено виконання повноважень щодо реєстрації/анулювання реєстрації платників ПДВ територіального органу ДПС, у роботі якого встановлено простій.

 

Податківці крали податковий кредит з ПДВ у СГ з окупованих територій
Гетманцев у своєму Телеграм-каналі наголосив, що правоохоронними органами при взаємодії з податковою службою встановлено групу осіб, у т. ч. співробітників ДПС у Дніпрі, які здійснювали крадіжку податкового кредиту у платників із тимчасово окупованих територій шляхом заміни електронних ключів.

Як діяли: група знаходила платника з тимчасово окупованої території України з «чистим» кредитом з ПДВ. Злочинці отримували за підробленими документами новий КЕП та перекидали кредит «покупцеві».

«Кредит зупинено, підприємства у ризиках. Здійснюють процесуальні дії. Винні будуть покарані», – обіцяє нардеп.

 

Не отримали квитанцій про реєстрацію ПН або їх блокування? Зверніться до ДПС
Податківці  з Офісу великих платників зазначили, що за пунктом 25 Порядку №1246 платник податку через електронний кабінет шляхом перегляду в режимі реального часу має доступ до даних ЄРПН щодо складених ним чи його контрагентами податкових накладних та/або розрахунків коригування.

Враховуючи усі складові реєстрації податкової накладної та/або розрахунку коригування, з метою з’ясування обставин, за якими протягом операційного дня не надіслано квитанції про прийняття або неприйняття, або зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування, вони пропонують звернутись до контролюючих органів з детальним описом ситуації. Тобто наразі іншого механізму вирішення проблеми немає.

 

БЕБ взялося за розслідування платників ПДВ - претендентів на бюджетне відшкодування
Завдяки роботі співробітників БЕБ службові особи 30 суб’єктів господарювання подали уточнюючі розрахунки та зменшили заявлену до відшкодування суму в розмірі 837 млн грн.

Для цього аналітики БЕБ досліджували господарські операції компаній, які претендували на відшкодування ПДВ з бюджету. Вивчали їхні фінансові транзакції, обсяги імпортованих товарів та аналізували дані Єдиного реєстру податкових накладних. У результаті викрили кілька компаній, які мали на меті отримати неправомірне відшкодування ПДВ.

Детективи БЕБ провели огляд складських приміщень згаданих компаній та встановили, що залишки товару фактично відсутні. Їх реалізували раніше за готівку та не відобразили в податковій та фінансовій звітностях.

І як наслідок бюро направило до ДПС рекомендації щодо проведення перевірок з питань достовірності нарахування сум бюджетного відшкодування ПДВ.

 

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»