• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №19(115) | 20.12.2022 р.

Сто п'ятнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №19(115) | 20.12.2022 р.

Це – дев’ятнадцятий з початку року (сто п’ятнадцятий загалом і шістнадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло більше трьох тижнів і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • розкажемо про звільнення від ПДВ постачання генераторів та інших товарів для блекауту;
  • зауважимо, що з 13 грудня діють зміни до правил обрахунку показника у СЕА ПДВ;
  • зазначимо, що може вирішитися доля звільнення від штрафів за реєстрацію ПН 15 липня за лютий-травень 2022 року;
  • підкреслимо, що 31 грудня не можна буде зареєструвати ПН за І половину грудня;
  • проінформуємо, що ВРУ дозволила зберігати пальне до 2 т для генераторів без ліцензій.

Гарного вам читання!

***

Звільнення від ПДВ постачання генераторів та інших товарів для блекауту: подробиці від ДПС
Режим звільнення від оподаткування ПДВ, встановлений п. 71 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ для операцій з постачання на митній території України товарів, включених до підрозділу «Інше» розділу «Медичні вироби, медичне обладнання та інші товари, що необхідні для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» Переліку №224, застосовується у такому порядку:

  • з 11.11.2022 р. по 16.11.2022 р. (включно) операції з ввезення на митну територію України та/або операції з постачання на митній території України товарів, включених до підрозділу «Інше» розділу «Медичні вироби, медичне обладнання та інші товари, що необхідні для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» Переліку №224, підлягали звільненню від ПДВ за умови дотримання вимог, встановлених у відповідній виносці до такого підрозділу та у Примітці 3 до Переліку №224;
     
  • з 17.11.2022 р. для застосування звільнення від оподаткування ПДВ, встановленого п. 71 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ до операцій з ввезення на митну територію України та/або операцій з постачання на митній території України товарів, включених до підрозділу «Інше» розділу «Медичні вироби, медичне обладнання та інші товари, що необхідні для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» Переліку №224, окремі умови, встановлені Постановою №1260, було скасовано.

Про це та про інші нюанси оподаткування постачання генераторів читайте у новині ось тут.

 

З 13 грудня діють зміни до правил обрахунку показника у СЕА ПДВ
9 грудня під час чергового засідання КМУ було прийнято рішення внести зміни до Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість. Це передбачено Постановою КМУ  від 09.12.2022 р. №1377. Її було опубліковано в «Урядовому курʼєрі» 13 грудня. Відповідно зміни до правил обрахунку показника ΣНаклОтр у СЕА ПДВ почали діяти також з 13 грудня.

Змінами передбачено, що не враховуються в обрахунку показника Σ НаклОтр суми ПДВ за отриманими платником ПДВ ПН або РК до таких ПН, зареєстрованими в ЄРПН, що складені за операціями, дата виникнення податкових зобовʼязань за якими припадає (припадала) на період, протягом якого платник податку застосовував спецгрупу ЄП.

 

Звільнення від штрафів за реєстрацію ПН 15 липня за лютий-травень 2022 року: рекомендовано ВРУ прийняти закон
12 грудня на засіданні Комітету ВРУ з податкової політики було прийнято рішення рекомендувати ВРУ законопроєкт (про який саме йдеться, поки невідомо), яким пропонується:

  • відновити як для платників, так і для податкової, строки подання та розгляду скарг на рішення про відмову у реєстрації податкових накладних. Передбачено, що на період воєнного стану строк розгляду таких скарг становитиме 10 робочих днів з дня отримання ДПС такої скарги. А отже, якщо протягом цього строку платник не отримає вмотивованого рішення, то скарга вважатиметься повністю задоволеною на користь платника;
     
  • вирішити питання звільнення платників податку від відповідальності за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних у ЄРПН, дата складання яких припадає на період з лютого по травень 2022 року, за умови забезпечення їх реєстрації в термін не пізніше 15 липня 2022 року;
     
  • звільнити від відповідальності за неподання або несвоєчасне подання річної фінансової звітності, уточнюючого розрахунку до річної податкової декларації з податку на прибуток, що подаються разом з податковою декларацією з податку на прибуток відповідно до ПКУ, з обов’язковим виконанням такого обов’язку протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Ці зміни застосовуються з 27 травня 2022 року. Але станом на 20 грудня ВРК так й не прийняла  законопроєкт.

 

31 грудня не можна буде зареєструвати ПН за І половину грудня
За загальними правилами відповідно до п. 3 Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних операційний день триває в робочі дні з 8:00 по 20:00. Технічне обслуговування та регламентні роботи, що потребують зупинки ЄРПН, не проводяться протягом операційного дня, крім аварійних випадків.

Але під час воєнного стану платник податку не може зареєструвати ПН або РК до них в ЄРПН у святковий чи вихідний день, у тому числі, якщо такий день є граничним днем їх реєстрації. На цьому раніше наголошувала ДПС.

Звертаємо увагу, що народні депутати поки планують відновити можливість реєстрації ПН в граничний день у вихідні, а також збільшити строк для реєстрації ПН та РК. Але станом на 20 грудня ВРУ ще не проголосувала за ці зміни та невідомо, коли це станеться.

Тож попри важку ситуацію з реєстрацією через відключення світла граничним терміном реєстрації ПН та РК за І половину грудня буде 30  грудня.   Про це ми писали тут.

 

Рада дозволила зберігати пальне до 2 т для генераторів без ліцензій
13 грудня ВРУ прийняла у другому читанні два законопроєкти щодо сприяння відновленню енергетичної інфраструктури України:

  • законопроєкт №8196 зі змінами до ПКУ;
  • законопроєкт №8197 зі змінами до МКУ.

Наразі остаточні тексти законів не оприлюднені. Про це повідомимо додатково.

Законопроєктами пропонувалося звільнити від оподаткування ПДВ та ввізним митом товари, що надаються безоплатно, як допомога від донорів, та ввозяться на територію України суб’єктами господарювання, що провадять окремі види господарської діяльності на ринку електричної енергії (виробництво електричної енергії, передача електричної енергії, розподіл електричної енергії), які згідно зі законом підлягають ліцензуванню Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, для цілей відновлення інфраструктури таких підприємств.

Проте до другого читання у законопроєкти були внесені зміни. Які точно, побачимо після оприлюднення законів. Але, як розповідав раніше Я. Железняк:

  • ввезення генераторів, іншого обладнення, Starlink буде без мита та ПДВ. У тому числі фізичними особами;
     
  • таке звільнення розповсюджуватиметься і на поштові та експрес-відправлення;
     
  • зберігати пальне можна буде без ліцензії. Правда, до 2000 літрів, а все що більше треба буде повідомити по декларативному принципу податкову.

***

 

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»