• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №01(116) | 18.01.2023 р.

Сто шістнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №01(116) | 18.01.2023 р.

Це –  перший з початку року (сто шістнадцятий загалом і сімнадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минув майже місяць, і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • розкажемо, що  ДПСУ затвердила довідник кодів податкової інформації для віднесення платників ПДВ до ризикових;
  • зауважимо, що Рада прийняла зміни щодо реєстрації ПН/РК;
  • зазначимо, що ставку ПДВ можуть знизити до 10%, але для всіх (тобто ставку 7% можуть скасувати);
  • підкреслимо, що з 1 січня при складанні ПН слід використовувати нові коди УКТ ЗЕД;
  • проінформуємо, що Порядок прийняття рішень про розблокування ПН та РК планують оновити.

Гарного вам читання!

 

***

ДПСУ затвердила довідник кодів податкової інформації для віднесення платників ПДВ до ризикових
11 січня 2023 року запрацював оновлений порядок блокування ПН/РК, затверджений Постановою №1428. Згідно з ним довідник кодів податкової інформації, яка є підставою для прийняття рішення про відповідність платника податку критеріям ризиковості, визначається ДПС та затверджується відповідним наказом, оприлюдненим на офіційному вебсайті ДПС.

З огляду на це, ДПСУ наказом від 11.01.2023 р. №17 затвердила довідник кодів податкової інформації, яка є підставою для прийняття рішення про відповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку. Він налічує 18 кодів (дивіться перелік у нашій новині тут).

 

Рада прийняла зміни щодо реєстрації ПН/РК
12 січня ВРУ прийняла в цілому проєкт Закону №8079. Ним заборонено перебування грального бізнесу на спрощеній системі оподаткування 2%. Та це не єдині зміни...

Як розповіла Н. Южаніна, у цьому законі містяться запропоновані нею раніше три поправки щодо реєстрації податкових накладних.

Так, на період воєнного стану та протягом 6 місяців після його припинення:

  1. Продовжено граничні терміни реєстрації податкових накладних – для ПН, складених з 1 до 15 числа місяця, – на 5 календарних днів, а для ПН, складених з 16 до останнього числа місяця, – на 3 календарних дні.
     
  2. Зменшено штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних до 2-5-10-15-25% суми ПДВ замість 10-20-30-40-50% залежно від строку такого порушення.
     
  3. Збільшено час роботи електронних сервісів податкових органів – з 8:00 по 20:00 (наразі до 18:00), а операційний день, на який припадатиме граничний строк реєстрації податкових накладних, триватиме з 0:00 по 24:00.

Проте основні пропозиції щодо зупинення на період воєнного стану блокування податкових накладних та реєстрації всіх заблокованих податкових накладних не були враховані.

 

Ставку ПДВ можуть знизити до 10%, але для всіх (тобто ставку 7% можуть скасувати)
Україна має два варіанти дій щодо того, як забезпечити відповідність вимогам ЄС про мінімальну ставку ПДВ у розмірі 15% навіть за умови лібералізації податкової системи та зниження податків до рівня 10%.

Про це під час щорічної конференції Ukraine Economic Outlook заявив заступник керівника Офісу Президента з питань економіки та один з розробників проєкту антикорупційної податкової реформи Ростислав Шурма

Як повідомив Шурма, попередньо українська сторона отримала від Єврокомісії сигнал про готовність піти на такий виняток. Але в разі, якщо цей варіант все ж заблокують, у Мінекономіки залишиться ще один варіант, який є стандартною практикою серед країн-членів Європейського союзу. Йдеться про встановлення на необхідному (15-20%) рівні базової ставки ПДВ та одночасному введенні окремої, більш ліберальної ставки на більшість товарних позицій.

 

З 1 січня при складанні ПН слід використовувати нові коди УКТ ЗЕД
Закон України від 19.10.2022 р. №2697-ІХ «Про митний тариф України» набрав чинності з 1 січня 2023 року.

Для недопущення неоднозначного трактування норм ПКУ ДПС підготувала відповідний лист від 23.12.2022 р. №17828/7/99-00-21-03-02-07 щодо застосування нових кодів. У ньому надано інформацію щодо зазначення у податковій накладній/розрахунку коригування до податкової накладної такого обов’язкового реквізиту як код товару згідно з УКТ ЗЕД.

Зокрема, у разі складання ПН на постачання товарів, придбаних до 31 грудня 2022 року включно, слід застосовувати «старі» коди УКТ ЗЕД, а от при складанні ПН на придбані товари або імпортовані з 1 січня 2023 року – нові коди. Про це ми писали тут.

 

Порядок прийняття рішень про розблокування ПН та РК оновлять
11 січня 2023 року запрацювали нові правила блокування ПН та РК. Але Мінфін на цьому не зупинився та оприлюднив на своєму сайті проєкт Наказу зі змінами до Порядку прийняття рішень про реєстрацію/ відмову в реєстрації податкових накладних/ розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.

У пояснювальній записці вказано, що наразі між платниками ПДВ та ДПС виникають непорозуміння, основною причиною яких є недостатній обсяг документів та пояснень для прийняття позитивного рішення комісії регіонального рівня про реєстрацію ПН/РК в ЄРПН.

Метою прийняття проєкту Наказу є створення сприятливих умов для реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, усунення непорозумінь між платниками податку та контролюючими органами.

 

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»