• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №02(117) | 08.02.2023 р.

Сто сімнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №02(117) | 08.02.2023 р.

Це –  другий з початку року (сто сімнадцятий загалом і вісімнадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, і нам є про що розповісти. А саме:

  • повідомимо, що з 8 лютого запрацювали зміни щодо реєстрації ПН/РК під час війни;
  • зауважимо, що автоматичне розблокування ПН та РК було проведене 11 січня;
  • розкажемо, що відповів Президент на петицію щодо скасування механізму блокування ПН та РК;
  • підкреслимо, що зʼявилися нові форми податкової накладної та звітності з ПДВ;
  • проінформуємо, що скорочено строк перевірок з питань відшкодування ПДВ.

Гарного вам читання!

***

 

З 8 лютого  зміни щодо реєстрації ПН/РК під час війни
6 лютого Президент В. Зеленський підписав Закон №2876 «Про внесення змін до підрозділу 8 розділу ХХ Податкового кодексу України щодо заборони перебування грального бізнесу на спрощеній системі оподаткування». Ним заборонено перебування грального бізнесу на спрощеній системі оподаткування 2%. Та це не єдині зміни…

Підписаний текст Закону містить також зміни до ПКУ щодо реєстрації податкових накладних. Зокрема, продовжено граничні терміни реєстрації ПН, зменшено штрафи та зроблено цілодобовим граничний строк реєстрації ПН/РК.

7 лютого Закон опубліковано  в «Голосі України» №26. Відповідно він діє з 8 лютого.

Про зміни ми докладно розповіли в аналітиці ось тут.

 

Автоматичне розблокування ПН та РК відбулося 11 січня
Начальник управління координації роботи комісій та виявлення податкових ризиків Департаменту управління ризиками ДПС Олександр Осаволюк під час зустрічі з бізнесом розповів, що разова автоматична реєстрація ПН/РК відбулася у день набрання чинності Постанови КМУ №1428.

Таким чином, накладні, які відповідають критеріям автоматичного розблокування, вже зареєстровані. Реєстрація цих податкових накладних відбулася 11 січня 2023 року.

Олександр Осаволюк запевнив платників, що жодного ручного втручання у цей процес не було.

При цьому він зазначив, що більше такої реєстрації постановою не передбачено.

 

Скасування механізму блокування ПН та РК: чи буде?
2 лютого Президент України відповів на петицію, яку підписував бізнес, що постраждав від блокувань податкових накладних.

У петиції було зазначено, що блокуються ті операції (особливо послуги), які є постійними для підприємств (блокується 90% від загальної кількості ПН у платника податків), що загалом загрожує подальшій роботі бізнесу. Тож у петиції було запропоновано повністю скасувати блокування податкових накладних на час воєнного стану.

Проте Президент вважає, що ЄРПН та СЕА ПДВ має важливе значення для забезпечення прозорості процедур та автоматизованого контролю. Але Д. Шмигалю запропоновано удосконалити процедуру реєстрації ПН/РК для поліпшення умов реалізації платниками податків своїх обов’язків.

 

Нові форми податкової накладної та звітності з ПДВ
Мінфін наказом від 28.12.2022 р. №463 виклав у новій редакції форми:

  • податкової накладної,
  • податкової декларації з податку на додану вартість,
  • уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань з податку на додану вартість у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок,
  • спрощеної податкової декларації з податку на додану вартість,
  • уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань з податку на додану вартість до спрощеної податкової декларації у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

Цей наказ набере чинності з 1 числа місяця, що настає за другим місяцем його офіційного опублікування. Станом на 08.02.2023 р. не опублікований. Про це ми писали тут, а аналіз змін до ПН наводили ось тут.

 

Скорочення строку перевірок з питань відшкодування ПДВ: ухвалено закон
7 лютого ВРУ ухвалила в цілому законопроєкт №6085 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо прискорення відшкодування податку на додану вартість та відновлення нарахування пені за його несвоєчасне відшкодування». Головна його мета - скасування обовʼязковості застосування токенів (про це - тут).

Але цим же законопроєктом скасовуються тимчасові норми щодо зменшення строків проведення документальних позапланових перевірок для підтвердження бюджетного відшкодування ПДВ. Строк проведення таких перевірок становитиме 30 календарних днів, що настають після закінчення граничного строку проведення камеральної перевірки відповідної декларації або уточнюючого розрахунку.

Очікується, що цей Закон набере чинності з 31 грудня 2023 року, але норма щодо скорочення строків для перевірок для підтвердження бюджетного відшкодування ПДВ - з 20 березня 2023 року.

 

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»