• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №03(118) | 21.02.2023 р.

Сто вісімнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №03(118) | 21.02.2023 р.

Це –  третій з початку року (вісімнадцятий загалом і дев’ятнадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • повідомимо, що вже з'явилися е-формати нових ПН та РК;
  • зауважимо, що ДПС прозвітувала про своєчасне виконання судових рішень щодо розблокування ПН;
  • зʼясуємо, які ПН можна реєструвати в ЄРПН за новими строками;
  • розповімо, як визначати базу оподаткування ПДВ у разі ввезення товарів у міжнародних поштових і експрес-відправленнях;
  • визначимося, чи нараховувати ПДВ у разі отримання орендної плати за договором суборенди землі;
  • проінформуємо, що ДПС відновила роботу реєстру платників ПДВ.

Гарного вам читання!

 

***

З'явилися е-формати нових ПН та РК (але застосовувати їх слід з 1 квітня)
Нагадаємо, що Мінфін наказом від 28.12.2022 р. №463 виклав у новій редакції форми:

  • податкової накладної,
  • податкової декларації з податку на додану вартість,
  • уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань з податку на додану вартість у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок,
  • спрощеної податкової декларації з податку на додану вартість,
  • уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань з податку на додану вартість до спрощеної податкової декларації у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

За розʼясненням ДПС, застосування нових форм починається:

  • з 1 квітня 2023 року – для ПН та РК (у т.ч. і тих, які складені до 01.04.2023 р. та не зареєстровані в ЄРПН);
     
  • з 1 травня 2023 року – для декларації з ПДВ для звітування за квітень.

Але вже зараз податківці розробили та оприлюднили формати для нових ПН та РК.

Так, станом на 7 лютого в Реєстрі з’явилися такі формати: J1201014 – для юросіб та F1201014 – для ФОПів.

А згодом ДПС вже опублікувала й нові формати для декларації з ПДВ.

 

ДПС прозвітувала про своєчасне виконання судових рішень щодо розблокування ПН
Д. Гетманцев вказав, що ДПС у 2022 році поставили політичне завдання виконувати рішення судів відповідно до Конституції - негайно.

Далі в пості йшлося про статистику виконання рішень. А саме:

  • розблокування ПН/РК у 2022 - 2023 — 9005 рішень (зареєстровано накладних на майже 11 млдр грн). У 2022 р. підчищені борги 2021 року. Сьогодні залишається на виконанні приблизно 500 поточних рішень. Проблему вирішено;
  • виключення платників із категорії «ризикових» у 2022 році – 628 рішень. Рішення виконуються вчасно і в повному обсязі. На виконанні залишається до 20 поточних рішень;
  • узгодження сум бюджетного відшкодування ПДВ - 142 рішення або 795 млн грн у 2022 р. та 32 рішення або 154 млн грн у 2023 р. 

Є декілька десятків рішень з минулих часів, які неправильно сформульовані, що унеможливлює їх виконання. У цьому випадку платнику доведеться змінювати спосіб виконання через суд.

 

Які ПН можна реєструвати в ЄРПН за новими строками: офіційне розʼяснення від ДПС
ДПС підкреслила, що нові строки реєстрації в ЄРПН застосовуються до ПН та РК, граничний термін реєстрації в ЄРПН яких припадає на період з дати набрання чинності  Законом №2876 (тобто з датою складання, починаючи з 16 січня 2023 року), та діють тимчасово, протягом дії воєнного стану в Україні та шести місяців після місяця, в якому воєнний стан буде припинено або скасовано.

Нові строки реєстрації в ЄРПН податкових накладних/розрахунків коригування становлять:

  • для податкових накладних/розрахунків коригування, складених з 1 по 15 календарного дня (включно) календарного місяця, – до 5 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому їх складено;
     
  • для податкових накладних/розрахунків коригування, складених з 16 до останнього календарного дня (включно) календарного місяця, – до 18 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому їх складено.

 

Як визначати базу оподаткування ПДВ у разі ввезення товарів у міжнародних поштових і експрес-відправленнях?
Пп. 191.1.3 ПКУ визначено, що сплата податку, нарахованого у реєстрах (тимчасових та/або додаткових) міжнародних поштових та експрес-відправлень, що подаються оператором поштового зв’язку, експрес-перевізником, здійснюється з урахуванням особливостей, встановлених ст. 236 і 374 МКУ.

А відповідно до пп. 191.1.4 ПКУ сплата податку, нарахованого у митних деклараціях, що подаються фізичними особами, юридичними особами, ФОПами або уповноваженими ними особами, здійснюється в загальному порядку, визначеному МКУ.

При визначенні бази оподаткування для товарів, що ввозяться на митну територію України у міжнародних поштових та експрес-відправленнях, у несупроводжуваному багажі, перерахунок іноземної валюти у валюту України здійснюють за курсом валюти, визначеним відповідно до ст. 39-1 ПКУ. Про це ми писали тут.

 

Чи нараховувати ПДВ у разі отримання орендної плати за договором суборенди землі?
Київські податківці зауважили, що орендна плата за договором суборенди земельної ділянки державної або комунальної власності не надходить безпосередньо до відповідного бюджету, а зараховується на банківський рахунок платника податку (особи, що уклала договір суборенди землі).

Тому вартість наданих послуг у межах договору суборенди (орендна плата) є об’єктом оподаткування ПДВ і підлягає оподаткуванню ПДВ за ставкою 20%.

 

ДПС відновила роботу реєстру платників ПДВ
13 лютого ДПС повідомила про відновлення функціонування пошукового сервісу «Реєстр платників ПДВ», що розміщений за посиланням.

Доступ до відомостей реєстру платників ПДВ надається шляхом пошуку за кодом ЄДРПОУ або ІПН  за умови ідентифікації особи, яка бажає отримати такі відомості, з використанням засобів електронної ідентифікації (кваліфікованим або удосконаленим електронним підписом).

 

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»