• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №04(119) | 15.03.2023 р.

Сто дев'ятнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №04(119) | 15.03.2023 р.

Це –  четвертий з початку року (сто дев’ятнадцятий загалом і двадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • розкажемо, що в Е-кабінеті розширено послугу щодо інформації про контрагентів;
  • наведемо результати розслідування роботи СМКОР та поради для покращення її роботи;
  • підкреслимо, що з 8 березня діє оновлений порядок прийняття рішень у разі блокування ПН/РК;
  • роз’яснимо, за несвоєчасну реєстрацію яких ПН застосовуються нові штрафи;
  • проінформуємо про оновлення«Єдиного вікна подання електронної звітності» (станом на 28.02.2023 р.);

Гарного вам читання!

***

 

Що не так із СМКОР: результати розслідування Ради бізнес-омбудсмена
10 березня на сайті Ради бізнес-омбудсмена зʼявилася інформація про результати проведення розслідування щодо роботи СМКОР. З нею можна ознайомитися тут.

Для прикладу, виглядає доцільним та таким, що унеможливлює корупційні ризики, спільне рішення, наприклад, Мінфіну та ДПС щодо одночасної реєстрації ПН/РК, що стосуватимуться не менше 1000 платників за набором єдиних показників, кожен з яких має стосуватися не менше 100 платників для уникнення ситуацій, коли вигодонабувачами можуть стати окремі підприємства, які не підпадають під загальні критерії.

У разі ж коли Мінфін та ДПС не змогли виробити відповідне рішення автоматично можуть бути застосовані такі варіанти для масових реєстрацій (для досягнення допустимого показника зупинених ПН/РК та/або платників, що стикнулися з проблемами):

  • прибрати з вибірки платників з найбільшою сплатою податків серед вибірки (тобто серед усіх платників, ПН/РК яких були зупинені за період, що треба зменшити до визначеного показника);

  • застосувати показник податкове навантаження пропорційно до оборотів та прибрати з вибірки платників з найбільшими показниками;

  • прибрати з вибірки 10% найменших і найбільших платників (за обсягами постачання);

  • прибрати з вибірки платників, що мали позитивну податкову історію більш ніж 4 періоди поспіль за останні 2 роки;

  • прибрати з вибірки платників, що мають таблиці на не менше 50% своїх постачань.

 

ДПСУ оновила «Єдине вікно подання електронної звітності» (станом на 28.02.2023 р.)
ДПСУ оприлюднила оновлення до спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» до версії 1.31.5.0 станом на 28.02.2023 р.

Зокрема, додано на виконання Наказу Мінфіну від 12.01.2023 р. № 19 «Про затвердження Змін до Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних»:

  • J/F1412406 - Рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних;

  • J/F1407801 - Повідомлення про необхідність надання додаткових пояснень та/або документів, необхідних для розгляду питання прийняття комісією з питань зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних головних управлінь Державної податкової служби України в областях, м. Києві та Офісу великих платників податків ДПС рішення про реєстрацію податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних;

  • J/F1307801 - Повідомлення про подання додаткових пояснень та/або документів, необхідних для розгляду питання прийняття комісією регіонального рівня рішення про реєстрацію податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних».

 

В Е-кабінеті розширено послугу щодо інформації про контрагентів
Наказом Мінфіну від 27.02.2023 р. №110 «Про внесення змін у додаток 5 до Порядку функціонування Електронного кабінету» розширено перелік податкової інформації, яка за попередньо наданою згодою платника податків у визначеному ним обсязі може бути надана контрагенту.

Тепер через Електронний кабінет можна буде дізнатися інформацію про наявність свого контрагента в переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника податку (дата включення до / виключення з такого переліку, критерій ризиковості). Це зроблено з метою мінімізації ризиків платників податків, пов’язаних із співпрацею з ризиковими контрагентами.

 

З 8 березня діє оновлений порядок прийняття рішень у разі блокування ПН/РК
Мінфін уточнив у Порядку, що  за результатами розгляду поданих письмових пояснень та копій документів комісія регіонального рівня протягом 5 робочих днів, що настають за днем отримання пояснень та копій документів, поданих відповідно до пункту 4 цього Порядку:

  • або приймає рішення про реєстрацію ПН/РК у Реєстрі та надсилає його платнику податку в порядку, встановленому статтею 42 глави 1 розділу II ПКУ, за формою згідно з додатком 1 до цього Порядку;

  • або надсилає повідомлення про необхідність надання додаткових пояснень та/або документів, необхідних для розгляду питання прийняття комісією регіонального рівня рішення про реєстрацію ПН/РК у Реєстрі (далі - Повідомлення), за формою згідно з додатком 2 до цього Порядку із пропозицією щодо надання платником податку додаткових пояснень та копій документів на підтвердження інформації, зазначеної у ПН/РК;

  • або приймає рішення про відмову в реєстрації ПН/РК у Реєстрі у разі надання платником податку копій документів, складених / оформлених із порушенням законодавства, та надсилає його платнику податку в порядку, встановленому статтею 42 глави 1 розділу II ПКУ, за формою згідно з додатком 1 до цього Порядку.

Ці зміни почали діяти з 8 березня.

 

За несвоєчасну реєстрацію яких ПН застосовуються нові штрафи?
Відповідно до пункту 90 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ штраф за порушення платником податку граничних строків реєстрації ПН/РК у ЄРПН, передбачених пунктом 89 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ, встановлюється у таких розмірах:

  • до 15 календарних днів – 2% суми ПДВ, зазначеної у таких ПН/РК;
  • від 16 до 30 календарних днів – 5% такої суми ПДВ;
  • від 31 до 60 календарних днів – 10% такої суми ПДВ;
  • від 61 до 365 календарних днів – 15% такої суми ПДВ;
  • на 366 і більше календарних днів – 25% такої суми ПДВ.

Тобто штрафи у розмірах, встановлених пунктом 90 підрозділу 2 розділу ХХ Кодексу, застосовуються у разі порушення платником податку передбачених пунктом 89 підрозділу 2 розділу ХХ Кодексу граничних строків реєстрації ПН/РК у ЄРПН із датою складання починаючи з 16 січня 2023 року.

Про це ми зазначали тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»