• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №20(135) | 18.12.2023 р.

Сто тридцять п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №20(135) | 18.12.2023 р.
Це – двадцятий з початку року (сто тридцять п’ятий загалом і тридцять шостий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло майже три тижні, і нам є про що розповісти. А саме:
  • зазначимо, що у ПКУ зʼявиться строк для оскарження рішень ДПС щодо неврахування таблиць даних та ризиковості платників ПДВ;
  • дізнаємося, чи планує влада скасувати ПН та РК до них;
  • визначимося, чи включати придбані товари від неплатника ПДВ до таблиці даних;
  • повідомимо, що КМУ оновив Реєстр заяв про повернення суми бюджетного відшкодування ПДВ;
  • розглянемо питання річного перерахунку ПДВ за 2023 рік.
Гарного вам читання!
 

У ПКУ зʼявиться строк для оскарження рішень ДПС щодо неврахування таблиць даних та ризиковості платників ПДВ

6 грудня Уряд ухвалив законопроєкт, яким заплановано змінити правила оскарження рішень ДПС про неврахування таблиці даних та про відповідність платника ПДВ критеріям ризиковості, а також ввести окрему ставку акцизу на промислові замінники тютюну. 
На сайті ВРУ вже зареєстровано цей  законопроєкт під №10321.
За ним у ПКУ планують встановити строк 10 р. дн. для оскарження рішень регіональних комісій ДПС про неврахування таблиці даних та про відповідність платника ПДВ критеріям ризиковості.
 

Чи планує влада скасувати ПН та РК до них: відповідь Д. Гетманцева

Д. Гетманцев розповів в своєму інтерв’ю, що податкові накладні можуть скасувати після нової податкової реформи. Але нові реформи будуть можливі після закінчення війни.
Тож коли та за яких умов це станеться – наразі невідомо.
За словами депутата, загалом блокують приблизно 0,9% від кількості накладних. На фіктивність їх перевіряють після подання документів на розблокування. 
Але майже половина підприємців не подають документи на розблокування, що свідчить про фіктивність таких операцій. Він зазначив, що кількість скарг на блокування поменшала.
 

Товари придбано у неплатника ПДВ: чи зазначати у таблиці даних?

Порядком №1165 не визначено заповнення у Таблиці кодів товарів згідно з УКТЗЕД та кодів послуг згідно з ДКПП, що придбаваються (отримуються) платником податку залежно від статусу постачальника.
Тобто якщо товари/послуги придбаваються (отримуються) у особи, яка не зареєстрована платником ПДВ, то їх коди, визначені згідно з УКТЗЕД та ДКПП, підлягають заповненню у Таблиці. Про це ми писали тут.
 

КМУ оновив Реєстр заяв про повернення суми бюджетного відшкодування ПДВ

Порядок ведення Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування ПДВ доповнено нормами щодо дати прийняття рішення про:
  • застосування та прийняття рішення про скасування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій);
     
  • застосування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій), якими зупиняються бюджетне відшкодування узгодженої суми бюджетного відшкодування та перебіг строків здійснення такого бюджетного відшкодування, визначених ст. 200 ПКУ.
Також доповнено форму Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування ПДВ інформацією про застосування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій).
 

Річний перерахунок ПДВ за 2023 рік

Річний перерахунок ПДВ роблять платники податку, які використовували придбані з ПДВ товари, послуги, необоротні активи одночасно частково в оподатковуваних операціях, а частково в неоподатковуваних, звільнених або таких, що не є господарською діяльністю підприємства. 
Докладно про весь цей процес ми розповіли у своїй аналітиці ось тут.
 

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»