• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №07(121) | 27.04.2023 р.

Сто двадцять перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №07(121) | 27.04.2023 р.

Це – сьомий з початку року (сто двадцять перший загалом та двадцять другий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

  • розкажемо, як визначається звичайна ціна майна, робіт, послуг при визначенні бази оподаткування резидентами Дія Сіті;
  • роз’яснимо нюанси звітування з податку на прибуток виробниками сільгосппродукції;
  • зʼясуємо, чи підлягають амортизації у податковому обліку безоплатно отримані ОЗ;
  • визначимося, чи враховуються у фінрезультаті витрати автопослуг у разі відсутності ТТН;
  • нагадаємо, що буде з коригуванням фінрезультату у разі списання дебзаборгованості.

Гарного вам читання!

 

***

Як визначається звичайна ціна майна, робіт, послуг при визначенні бази оподаткування резидентами Дія Сіті?
Дніпропетровські податківці зазначили, що звичайна ціна майна, робіт, послуг при визначенні бази оподаткування резидентами Дія Сіті – платниками податку, що сплачують податок на прибуток на особливих умовах, при здійсненні операцій, які є об’єктом оподаткування відповідно до п. 135.2, п. 137.10 та п. 141.9-1 ПКУ (крім визначення бази оподаткування у разі здійснення контрольованих операцій), визначається на рівні ціни договору, але не нижче ціни придбання майна (робіт, послуг), а для необоротних активів – не нижче балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку, що виникла станом на початок календарного місяця, протягом якого здійснюються операції продажу (відчуження), ліквідації таких необоротних активів.

 

Нюанси звітування з податку на прибуток виробниками сільгосппродукції: інформаційний лист від ДПС
В інформаційному листі №3/2023 розглянуто особливості визначення податкових (звітних) періодів для податку на прибуток платниками такого податку, які є виробниками сільськогосподарської продукції, у разі переходу на загальну систему оподаткування або змін у застосуванні таких податкових (звітних) періодів в окремих випадках зазначеними платниками.

У ньому зазначено:

  • про особливості визначення податкового (звітного) періоду для податку на прибуток підприємств сільськогосподарськими товаровиробниками, які є платниками податку на прибуток підприємств або, з огляду на законодавчі зміни чи з інших підстав, стали платниками такого податку;

  • які податкові (звітні) періоди встановлені для податку на прибуток підприємств;

  • для яких платників встановлюється річний податковий (звітний) період;

  • про застосування податкових (звітних) періодів платниками податку на прибуток підприємств, які є виробниками сільськогосподарської продукції тощо.

 

Чи підлягають амортизації у податковому обліку безоплатно отримані ОЗ?
Відповідно до пп. 138.3.1 ПКУ розрахунок амортизації основних засобів та нематеріальних активів здійснюється відповідно до НП(С)БО або МСФЗ з урахуванням обмежень, встановлених пп. 14.1.138 ПКУ, пп. 138.3.2 – 138.3.4 ПКУ.

У податковому обліку не передбачено обмежень щодо нарахування амортизації на основні засоби, безоплатно отримані платником податку, тому такі основні засоби, які призначені для використання в господарській діяльності платника податку, підлягають амортизації згідно з п. 138.3 ПКУ. Про це ми писали тут.

 

Чи враховуються у фінрезультаті витрати автопослуг у разі відсутності ТТН?
Харківські податківці зауважили, що у разі відсутності товарно-транспортної документації, яка підтверджує отримання послуг з перевезення вантажу, у тому числі ТТН, платник податків при визначенні фінрезультату відповідно до правил бухобліку не має підстав для врахування вартості таких послуг при формуванні собівартості придбаних (виготовлених) та реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг.

 

Резерв сумнівних боргів не створювався: що з коригуванням фінрезультату у разі списання дебзаборгованості?
Київські податківці підкреслили, що у разі списання дебіторської заборгованості, яка відповідає/не відповідає ознакам, визначеним пп. 14.1.11 ПКУ, щодо якої не створено резерв сумнівних боргів, фінансовий результат до оподаткування згідно з пп. 139.2.1 ПКУ підлягає збільшенню на суму списаної заборгованості.

Зменшення фінансового результату відповідно до пп. 139.2.2 ПКУ здійснюється лише на суму дебіторської заборгованості, яка відповідає ознакам пп. 14.1.11 ПКУ, чинним на дату її списання, незалежно від того, чи створено резерв сумнівних боргів за такою заборгованістю.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»