• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №12(126) | 17.08.2023 р.

Сто двадцять шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №12(126) | 17.08.2023 р.

Це – дванадцятий з початку року (сто двадцять шостий загалом та двадцять сьомий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло більше ніж місяць, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • наведемо нюанси оподаткування податком на прибуток перехідних операцій через скасування спецгрупи ЄП;
  • визначимося, як нараховувати податкову амортизацію ОЗ після скасування спецгрупи ЄП;
  • зʼясуємо, чи підлягають амортизації у податковому обліку безоплатно отримані ОЗ;
  • розповімо про застосування «тонкої капіталізації» після скасування спецгрупи ЄП;
  • дізнаємося, як визначати річний обсяг доходу за 2023 рік платникам податку на прибуток при перебуванні на спецгрупі;
  • проінформуємо, за який період вперше слід звітувати з прибутку за оновленою формою.

Гарного вам читання!

 

***

Нюанси оподаткування податком на прибуток перехідних операцій через скасування спецгрупи ЄП
Для «спецєдинників» під час їхнього переходу на загальну систему є низка нюансів щодо визнання фінрезультату.

Так, у разі отримання під час перебування платника на спецгрупі авансу за частину вартості товарів (робіт, послуг), відвантажених (наданих) надалі у звітному періоді перебування такого платника на сплаті податку на прибуток, фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму частини собівартості таких товарів (робіт, послуг), що врахована у такому періоді у складі витрат згідно з правилами П(С)БО.

Але тут діє правило включення частини витрат. Вона має  належати так до собівартості таких товарів (робіт, послуг), як належить сума такого авансу до загальної вартості таких відвантажених (наданих) товарів (робіт, послуг).  Про це ми писали тут, а всі зміни за Законом №3219 для платників податку на прибуток дивіться тут.

 

Особливості нарахування податкової амортизації ОЗ після скасування спецгрупи ЄП
Дніпровські податківці підкреслили, що внесеними Законом №3219 до ПКУ змінами, зокрема, врегульовано питання порядку визначення вартості необоротних активів для податкової амортизації платникам податку, які тимчасово перебували на спецгрупі ЄП та з 01 серпня 2023 року повертаються на сплату податку на прибуток.

Так от строки корисного використання ОЗ визначаються з урахуванням загальних мінімально допустимих строків амортизації та дати введення таких НА в експлуатацію до переходу платника на сплату ЄП або під час сплати такого ЄП.

 

Чи підлягають амортизації у податковому обліку безоплатно отримані ОЗ?
Одеські податківці проінформували, що у податковому обліку не передбачено обмежень щодо нарахування амортизації на основні засоби, безоплатно отримані платником податку. Тому такі основні засоби, які призначені для використання в господарській діяльності платника податку, підлягають амортизації згідно з п. 138.3 ПКУ.

 

Нюанси застосування «тонкої капіталізації» після скасування спецгрупи ЄП
При визначенні податкових різниць не беруть участі нараховані під час перебування на спецгрупі ЄП проценти за кредитами, позиками та іншими борговими зобов'язаннями, суми фінвитрат за даними фінзвітності та суми амортизації. Про це ми писали тут.

 

Як визначати річний обсяг доходу за 2023 рік платникам податку на прибуток при перебуванні на спецгрупі?
Податківці з Офісу великих платників вказали, що для платників податку, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід) за попередній річний звітний період – 2022 рік:

  • не перевищує 40 млн гривень - встановлюється у 2023 році річний звітний період;

  • перевищує 40 млн гривень - у 2023 році встановлюється квартальний базовий звітний період.

 

За який період вперше слід звітувати з прибутку за оновленою формою?
31 липня 2023 року набрав чинності наказ Мінфіну від 07.06.2023 №302. Цим наказом затверджено зміни до додатків до форми декларації з податку на прибуток.

Але ДПСУ цього разу для вирішення питання першого застосування нової форми вирішила не відхилятися від  норми п. 46.6 ПКУ та вказала, що платники податку на прибуток матимуть змогу подати Декларацію за оновленою формою, починаючи зі звітного періоду – 2023 рік. Про це ми вказували у своїй новині за посиланням.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»