• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №13(127) | 30.08.2023 р.

Сто двадцять сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №13(127) | 30.08.2023 р.

Це – тринадцятий з початку року (сто двадцять сьомий загалом та двадцять восьмий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • визначимося, чи враховуються дооцінка та уцінка на інструменти власного капіталу після переходу зі спецгрупи ЄП;
  • нагадаємо, як в декларації з прибутку зазначити дані про незастосування податкових різниць;
  • проінформуємо, що Раді пропонують запровадити тимчасове оподаткування надприбутків банків;
  • розкажемо про плани Мінфіну підкоригувати додаток РІ до декларації з податку на прибуток;
  • зʼясуємо, як квартальнику звітувати з прибутку у 2023 році після скасування спецгрупи ЄП.

Гарного вам читання!

 

***

Чи враховуються дооцінка та уцінка на інструменти власного капіталу після переходу зі спецгрупи ЄП?
У 2023 році не враховуються платниками податку, які перебували на спрощеній системі з особливостями оподаткування та з 01.08.2023 повертаються на сплату податку на прибуток, суми дооцінки та уцінки, враховані у фінансовому результаті до оподаткування на інструменти власного капіталу, перекласифіковані у фінансові зобов’язання відповідно до П(С)БО або МСФЗ. Про це ми писали тут.

 

Як в декларації з прибутку зазначити дані про незастосування податкових різниць?
Платник податку, у якого річний дохід (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку, за останній річний період не перевищує 40 млн грн, може прийняти рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці.

У такому випадку в основній частині декларації у полі «Наявність рішення» проставляється позначка, а у полі «Прийнято рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці» – номер та дата розпорядчого документа підприємства, на підставі якого прийнято таке рішення. Про це ми писали тут.

 

Раді пропонують запровадити тимчасове оподаткування надприбутків банків
28 серпня 2023 року Д. Гетманцев, Я. Железняк зареєстрували у ВРУ проєкт Закону №9656 «Про внесення зміни до підрозділу 4 розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування чистого процентного доходу банків».

Законопроєктом пропонується оподаткувати чистий процентний дохід банків за ставкою 5% (додатково до сплати податку на прибуток підприємств).

У разі запровадження запропонованої законопроєктом моделі додаткові надходження до бюджету за 2023 рік могли б розрахунково становити приблизно 10 млрд грн.

Гроші пропонується спрямувати до загального фонду бюджету та на оборону країни.

Передбачається, що податок на надприбуток діятиме протягом 2024 - 2026 років.

 

Мінфін підкоригує додаток РІ до декларації з податку на прибуток
22 серпня ДПСУ оприлюднила проєкт наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до додатка РІ до рядка 03 РІ Податкової декларації з податку на прибуток підприємств» (завантажити).

Його розроблено з метою приведення додатка РІ до рядка 03 РІ Податкової декларації з податку на прибуток підприємств у відповідність до Закону України від 30.06.2023 р. №3219. Про зміни у частині податку на прибуток, які вніс цей закон, ми розповідали в окремій аналітиці.

Звісно, такі зміни знов приведуть до появи оновленої форми декларації, за якою доведеться звітувати всім платникам податку на прибуток.

 

Як квартальнику звітувати з прибутку у 2023 році після скасування спецгрупи ЄП?
ДПСУ підкреслила, що платник заповнює та подає Податкову декларацію з податку на прибуток підприємств за звітні періоди – 9 місяців 2023 року та за 2023 рік.

У цих деклараціях:

  •  у першому рядку зазначається обсяг доходу від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), обчислений за весь звітний період, у тому числі з урахуванням доходів, отриманих за період, в якому такий платник податку перебував на сплаті єдиного податку,

  • у другому рядку ‒ фінансовий результат до оподаткування, обчислений згідно з правилами бухгалтерського обліку за період з 01.08.2023 до 01.10.2023 (у декларації за 9 місяців 2023 року) та за період з 01.08.2023 до 01.01.2024 (у декларації за 2023 рік).

У складі зазначених декларацій подається фінансова звітність відповідно за 9 місяців 2023 року та за 2023 рік.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»